3 entry daha
  • 28 ocak 2015'te doğu perinçek'in büyük daire duruşmasında yaptığı sunum: https://www.youtube.com/watch?v=vjbf34yppns

    "sayın başkan,
    sayın yargıçlar,
    mahkemenizi saygıyla selamlıyorum.
    mahkemenize güveniyorum.

    birinci nokta: avrupa insanının özgürlüğü için buradayız. avrupa insan hakları mahkemesi 2. dairesinin 17 aralık 2013 günü açıklanan kararı, avrupa'nın özgürlük mirasını temsil ediyor ve avrupa'daki özgürlükleri güvence altına alıyor. o kararı burada aynen tekrar ediyoruz.

    düşünceyi açıklama özgürlüğü, farklı, hatta aykırı görüşlere özgürlüktür. özgürlük, statükoya karşı çıkanlara gereklidir. giordano brunolar, yerleşik inançları tartışmaya açtıkları için yakıldılar.

    birinci dünya savaşında taraf olan devletlerin ve halkların birbirlerine karşı o tarihlerden kalan belli yargıları vardır. bunların geleceğimiz üzerinde olumsuz etkilerinden kurtulmalıyız. avrupa insanının bilinci, 1915 olayları konusunda yasaklarla kuşatılmamalıdır, karartılmamalıdır.

    2. daire kararında 1915 olaylarına ilişkin görüşlerin tartışmalı olduğu saptanmıştır. ermeni patrik vekili ateşyan ve başpiskopos nişanyan [tatul anuşyan] bu ay yaptıkları konuşmalarda, kimi ermeni ve kimi türk çevrelerinin birbirlerini zalim ve kendilerini mazlum olarak görmelerindeki olumsuzluğa değindiler ve dış mihrakların rolünü vurguladılar. ateşyan ve nişanyan'ın [anuşyan] konuşmaları dosyaya sunulmuştur. biz de onlarla aynı görüşteyiz. 2. daire, ermeni patriği dahil, herkesin özgürce konuşmasına güven sağlayan bir karar vermiştir.

    biz, 1915 olaylarının "soykırım" tanımına uymadığını belirttik ve bu tezimizi bilimsel muhakemeyle, usa vurmayla öne sürdük. isviçre mahkemesine 90 kilo rus ve ermeni belgesi verdik, rus ve ermeni belgesi... rus raporlarına ve mahkeme kararlarına, ermeni devlet adamlarının ve subaylarının resmî rapor ve kitaplarına, alman generallerinin tanıklığına dayandık. görüşlerimiz tartışılabilir; ama bizim özgürlüğümüzü korumak avrupa hukukunun gereğidir.

    ikinci nokta: soykırım hukuki bir tanımdır. ankara hukuk fakültesinde devlet teorisi ve kamu hürriyetleri alanında ders vermiş bir bilim insanı olarak yaptığım araştırmalar sonucu vardığım kanaat şudur: osmanlı devleti, ermeni yurttaşlarımıza karşı uygulamalarda, ermeni toplumunu toptan yok etme amacıyla hareket etmemiştir. bununla birlikte birinci dünya savaşı sırasında karşılıklı kırım ve zorla göç ettirme olduğunu her zaman belirttim. ermeni yurttaşlarımızın acılarını her zaman paylaştım. ermenilere karşı husumet veya nefret içeren tek sözcüğümü hiç kimse bulamaz. onların kültürümüze, yani ermenilerimizin kültürümüze ve hayatımıza katkılarını her zaman vurguladım. ermenileri değil, ermenileri değil, büyük devletleri sorumlu tuttuk; ermenileri değil, büyük devletleri. bu söylemimizle de ermeni yurttaşlarımızı koruduk.

    üçüncü nokta: avrupa'da barış ve kardeşliği koruyalım. "ermeni soykırımı" iddiaları tabulaştırıldı ve avrupa'da türkleri aşağılamanın aracı hâline getirildi. türkler ve müslümanlar, bugün avrupa'nın kara derilileridir. bırakınız mazlumları savunanlar da konuşsun. ermeniler de mazlum kavramı içindedir; onlar da konuşsun. mazlumların konuşma hakkı, avrupa'da hoş görünün ve kardeşliğin gelişmesi için en sağlam güvencedir. avrupa insan hakları mahkemesi, ifade özgürlüğünü güvence altına alan kararıyla, nefret söylemini de mahkum etmiş olacaktır. biz avrupa'da barış ve kardeşlik için buradayız.

    saygılarımla."

    edit: konuşmanın videosu youtube'tan uçtuğu için başka bir bağlantı bulmak icap etti.

    edit 2: her nedense perinçek'in yaptığı konuşmanın videosu youtube'tan siliniyor. en son 2018'de güncellediğim video bağlantısını, görüntülenemediği hakkında gelen uyarılar üzerine alternatifini bularak değiştirdim (videoyu yükleyen ben değilim).
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap