8 entry daha
  • aşağıdaki metinleri bir yazısında kullanmış şahsiyettir:

    "islâm, yüzyıllar boyunca avrupa'ya özsel bir zıtlığı ifade edegelmiştir."

    "... '... düşman olanın birliği ...' ..." (gerard delanty'den alıntıyla, avrupa için söyleniyor)

    "... avrupa bir fikir ve bir kimliktir, farkı ve kimliği kurmaya yarayan söylemsel bir stratejidir." (edward said açımlanıyor)

    "değişik tarihsel dönemlerdeki farklı avrupa kimliği kurgularını izlersek, avrupa'ya ilişkin birliğin her zaman bir dışlama ile kurulduğunu, yani avrupa kimliğinin saf ve arı özünün, onu kirletici olanları dışarıda bırakmak üzere hudut çekilmesi ile sağlanmış olduğunu görürüz."

    "hristiyanlığa bir avrupalılık hissiyatını veren şey müslüman istilaları olmuştur."

    "'biz avrupalılar' ve 'onlar', 'türkler', 'müslümanlar' vs. arasında kurulan hudutlar aslında avrupalı kimliğinin başka kimliklerle karışmasına duyulan kaygıyı dile getirirler."

    "ab'nin resmî söylemi olan 'birlik içindeki farklılık' avrupa'nın özüne aykırı bu kültürü tolere edemez." ("bu kültür" ile kastedilen müslüman türkiye)

    "...'ne biçimde ifade edilirse edilsin, batı avrupa'da, nadir olarak açıkça ifade edilen şu hissiyat vardır: kökleri asya'da olan müslümanlar, ki bunların bazıları türkleri, ezmekle tehdit ettikleri avrupa'dan yüzyıllarca atmaya çalışmışlardır, batı ailesine ait değillerdir. ...' ..." (talal asad referansıyla time'ın ekim 1992 sayısından alıntı)

    "... valerie giscard d'estaing, türkiye'nin hiçbir zaman ab'ye dahil edilmemesi gerektiğini söylemiştir, çünkü türkiye'nin dahil edilmesi demek 'avrupa birliği'nin sonu demektir'."

    "hıristiyanlıktan farklı olarak islâm, müslümanların tüm hayatına damgasını vurur. başka bir deyişle, din, müslümanların tüm hayatını sarıp sarmalar; din onların kültürüne özdeştir." (bernard lewis yorumlanıyor)

    "müslümanlık 'onların' tüm kültürlerini anlatırken, hıristiyanlık, kültürün sadece bir parçasını anlatır." (bernard lewis ve giscard d'etaing yorumlanıyor)

    "müslümanlar ve onların kültürleri, yaklaşımları ve yaşam biçimleri avrupa kültürünün özüne aykırıdır." (talal asad yordamıyla yapılan bir değerlendirme)

    "müslümanların, avrupa'nın parçası olduğunun kabul edilebilirliğinin, onların kendilerini müslüman 'özlerinden' arındırmaları, kültürel miraslarını terk etmeleri ve avrupa kültürüne asimile olmaları ile mümkün olduğunu imâ eden bir söylemle karşılaşıyoruz." (avrupa'daki liberal yaklaşımlar bağlamında söyleniyor)

    "...'... tekil truva atı ...'" (john casey'den yapılan alıntıda ab'ye türkiye'nin üyeliği için söyleniyor)

    "bugün belki hıristiyanlık söyleminin bizzat kendisi değil de, onun laikleşmiş versiyonlarının 'kültürel fark' ve 'yaşam biçimi' gibi terimlerle yer değiştirerek (displace) avrupa kimliğinin yeniden inşasında aktif rol oynadığını ileri sürmek mümkün."

    "hent de vries'e göre, din dünya çapında yaygınlaşmış ve yersiz-yurtsuzlaşmıştır. yani, din, soyut ve formal, semavî ve sanal, heryerde ve hiçbir yerdedir."

    "derrida'ya göre, çağdaş küreselleşme biçimi özü itibarıyla hıristiyancadır."

    "... 'globalatinization' ..." (küreselleşmenin latin ve hristiyan boyutunu vurgulamak üzere derrida tarafından kullanılan bir kavram)

    "... evrenin kurucu ögesi ..." (avrupa bağlamında hristiyanlık için kullanılıyor)

    "... avrupa apartheid'ı ..." (etienne balibar'a ait bir kavram)

    "... demokratik bir avrupa için sınırların demokratikleştirilmesi ..." (balibar'a atıfla)

    "... sorulması gereken soru avrupalı olmayanlara değil, bizzat avrupa'nın kendisine yönetilmelidir: ne olmak istiyorsunuz?"

    not: "avrupa kimliğinin ideolojik arkaplanı" başlıklı, şubat/05'te yayımlanmış bir makaleden yazımı korunarak alınmıştır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap