3 entry daha
  • bir yanda farabi , ibni rüşt ve ibni sinagibi helenizan felasife, öte yanda gazali gibi bir temsilcilerinin şahsında yunan tarzındaki felsefeye en şiddetli saldırılarını yöneltmiş olan ve kelâmcılar, üçüncü ayağında ise tasavvuf bulunan, batı felsefesinin gelişmesinde önemli bir basamağı oluşturması bakımından evrensel kültür içinde önemli bir yer tutan islâm uygarlığı düşünce metodlarının tümüne verebileceğimiz ad.

    ilk guruba göre felsefe tanrısal bir kaynaktan çıkmış, madde alemine düşmüş ve yeniden ilkesine dönmek isteyen bir ruh anlayışına dayanır. gerçek felsefenin aynı zamanda gerçek dini de temsil ettiği anlayışına ulaşmayı amaçlayan felsefe ile islâm vahyi arasında bir uzlaştırma, daha doğrusu aslında onlar arasında var olduğuna içtenlikle inandıkları derin birliği açığa çıkarma çabası, akıl'la iman'ı birbiriyle telif etme sorunudur.

    akıl kavramının yorumuna dayanan bilgi probleminin, iskender afrodisî 'den itibaren ibn rüşd'e kadar nasıl bir gelişim gösterdiğini ve ibn rüşd'ün konuya nasıl farklı bir yorum getirdiğini ortaya koymaya çalışan.
    kapsamlı bir kaynak için:

    http://www.felsefeekibi.com/
48 entry daha
hesabın var mı? giriş yap