44 entry daha
  • 25 ekim debe'sinde fatura kadına, daha doğrusu "tutunamamış, bir zanaati olmayan" kadına kesilmiş. erkek egemen ortamda da çok konforlu bir çıkarım olduğundan debe'ye girmiş. bu haksızlık. toplumda kadının cinsiyetçi ayrıma uğramadan erkeklerle eşit hak, eğitim imkanları ve kariyere sahip olabildiği bir dünyada o tarz bir eleştiri makul olabilir. ancak daha 80 yıl önce kadınların oy kullanmaya bile hakkı olmadığı, kapalı giyinmek zorunda olduğu bir ülkeden bahsediyoruz. oy atabilmeye başladıktan 80 yıl sonra bile hala öldürülen, namus cinayetlerine kurban giden, aile, mahalle baskısı, işyeri mobbing'i, uğradığı ayrımcılığı halen devam etmekte olan bir cinsiyetin "tutunamamış" olması bizzat kendisinin suçu olamaz. keza sistem onun tutunmasına izin vermediği vakit kadının kalkıp alternatif yollardan, çarpık da bozuk da olsa sisteme ayak uydurarak yolunu bulmaya çalışması da garip karşılanamaz. aynen aç bırakılan insanın hırsızlık yapmasının garip karşılanamaması gibi.

    bu faturayı kadına kesince sistemi bizzat yerleştirmiş ve ayrıcalıklarından keyifle, hatta istemeseler bile istifade eden erkekler tüm denklemden kendilerini sıyırıyorlar. hatta "oha biz tam nasıl sıyrılalım diyorduk entry bile girmişler, bas şükelayı hacı" diye seviniyorlardır. kadının suçu da bu düzende tutunamamış olmak oluyor. erkeğin getirdiği düzeni bu şekilde destekliyor, varlığını meşrulaştırıyorsunuz. "bak bu düzen olmasa tutunamayan, zanaati olmayan kadın ne yapacaktı? boş boş oturacaktı. en azından şimdi bir işe yarıyor" diye makul kılınmasına vesile oluyorsunuz.

    kaçıp kurtulmuş zencilerin köleliğe karşı olmak yerine "bak ben nasıl kaçtım kurtuldum o köle de kaçsın!? hayır. tutunamadığı için köleliği tercih ediyor. istese kaçar. kendi istiyor köleliği işte. zavallı!" demesi gibi bir şey bu. olması gereken esas sorumluyu, esas suçluyu, ortaya konmuş olan çarpık kültürü hedef almak olmalı, "köle olarak rahatım yerinde ya, yemeğim var, başımı sokacak evim var" diyen kanaatkar zencilere saldırmak değil. aksi halde bizzat kadını hak ve eşitlikten mahrum bırakan anlayışı meşrulaştırıyor, devamlılığının teminatı oluyorsunuz.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap