9 entry daha
  • arkadaşlar açıklamanın diğer kısımlarını yazmamışsınız ben yazayım;
    who dedi ki;
    - uluslararası kanser araştırmaları ajansı işlenmiş kırmızı eti kanserojen olarak değerlendirdi.
    - işlenmiş kırmızı etin insanlarda kolorektal kansere yol açtığını tespit etmiştir. (kolorektal bağırsaklarla ilgili bir olay sanırım teknik bilgim yok)
    - yine uluslararası kanser araştırmaları ajansı kırmızı et (işlenmemiş olan) tüketiminin "muhtemelen" kansere yol açtığını belirlemiştir.
    -genel olarak kırmızı etle kolorektal kanser arasında bir ilişki tespit edilmiş ancak kırmızı etin pankreas ve prostat kanseriyle de ilişkili olabileceğine dair kanıtlar varmış.
    - uzmanlar demiş ki günde 50 gramdan fazla işlenmiş kırmızı et tüketen insanlarda kolorektal kanser riski %18 daha fazlaymış.
    -kırmızı ete örnek: her türlü memeli kas eti; dana, domuz, kuzu, at, keçi, koyun...
    -işlenmiş kırmızı et dedikleri ; tuzlanmış, terbiye edilmiş, fermente edilmiş(sucuk mesela), tütsülendirilmiş, veya başka şekilde işlemden geçmiş veya tat katılmış etler.
    - işlenmiş kırmızı ete örnek: sosis, salam, sucuk, kuru et, konserve et, sucuk, pastırma, bacon

    ama mesela kasaptan aldığınız kıyma işlenmiş ete girmiyor. veya çiğ etler (biftek, antrikot, kaburga tarzı) alıp pişirip yerseniz bir sıkıntı yok gibi.

    bu arada aşırı sıcakta pişirilen etin de yüksek oranda kanserojen olduğunu söylemişler. biri de sormuş peki eti çiğ yersek kanserojen etkisi olmaz mı diye. who da durur mu yapıştırmış hemen cevabı, ben ne biliim amk !
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap