77 entry daha
  • çok büyük umutlarla koşa koşa gidip geniş çaplı hayal kırıklığı yaşadığım deniz gamze ergüven filmi.

    filme dair aklımdaki eleştirilere, önceki entry'lerde gayet yerinde ve tadında değinilmiş zaten
    (gerçekçilik/samimiyetsizlik sorunu, tutarsızlıklar, toplumsal bağlamdan yoksunluk) ama amcanın yeğenlerini tacizi meselesi herhalde filmin kilit noktası. bu noktada, filmin geçtiği zaman ve mekan özelinde islami referanslar kullanılmadığı sürece amcanın sapkın bir karakter olduğunu tahmin etmemiz isteniyor bizden. eğer cinsel sapıklığın -adını da koyalım pedofilinin- evrensel köklerine inilmezse, amcanın karakterini şekillendiren hiçbir iz göremezsek kusura bakılmasın ama o film baştan kaybeder. özellikle babaanne ve amca arasındaki ilişki senaryonun özünü oluşturması gerekirken, nedensizliklerin kucağında savruldukça savruluyor.

    eğer kadınların ezilme, aşağılanma ve yok sayılma meselesi diye duygusal yaklaşacaksak, filmi izlerken ah ah vah vah diyeceksek elbette bu herkesin kendi yaklaşımı. kör gözüm parmağına çekilen sahnelerde üzülmek, böyle ciddi bir konu için biraz samimiyet sınırlarını zorluyor diye düşünüyorum. esas meselesi taciz, tecavüz olmayan filmlerde bile (örneğin, hayat var), kadınlık meselesi daha ince işlenmişti. mustang ise gayet bu incelikten yoksun bir film. keşke deniz gamze ergüven, çok değil bir kaç yıl önce fransa'dan dönüp, öyle geçseydi kameranın arkasına. uzaktan bakılıp tahmin edilecek basit klişelerle değil, herkesin bildiği ama itiraf edemediğimiz hakikatler ile dolu bir sinema izlerdik o zaman (bkz: lal gece).

    --- spoiler ---

    bu arada içimde kalmasın söylemeden geçemeyeceğim: bırakın şehirleri bu ülkenin hangi kasabasında, bankanın önündeki bir arabada öyle bir sevişme yaşanır gerçekten akıl alır gibi değil.

    --- spoiler ---

    edit: altyazı dergisi'nde bu ay, hasan cömert'in "mustang'in kimyası" başlıklı bir eleştiri yazısı var. 'erkek' sözlük yazarlarının filme ilişkin olumsuz görüşlerini cinsiyetçi bulanlar, belki bir sinema eleştirmenine itibar edebilirler.
499 entry daha
hesabın var mı? giriş yap