32 entry daha
  • küçük dehanın bir umudu olabilir mi?

    olabilir olma ihtimalini çoğaltmaya uğraşıyoruz belki de hep birlikte, bir umut?

    küçük dehanın yaşamı bir başka gülüp, koşan oynayan can gülmesin, koşmasın, oynamasın demek değil. günlük yaşamını devam ettiren herhangi biri organ bağışı yapsın diye pusuda beklemek değil ya da...

    beyin ölümü, organ nakli, kalp nakli vb. tanımlar dolaşıyor, ne kadar biliyoruz? belki yanlış bildiklerimiz var.

    özel bir hastanenin sitesinde, sokaktaki insan için sadeleştirilerek bazı bilgiler derlenmiş. buradan okunabilir.

    bu web sitesinden alıntıları aşağıda paylaşıyorum. doktor ya da sağlık çalışanı değilim, okuyunca fark ettim beyin ölümü ve bitkisel hayatın arasındaki ayrım çok da net değilmiş bende, ikisini de aynı şeyler diye tasnif etmişim kafada. beyin ölümü; beyin ölümünde ise geri dönüş mümkün değilken; bitkisel hayatta solunum aylarca, yıllarca devam edebiliyor ve iyileşme mümkün olabiliyor.

    --- spoiler ---

    beyin ölümü ne demektir?

    beyin ölümü kısaca çeşitli nedenlerle beyin ve beyin sapı fonksiyonlarının tamamen ortadan kalkmasıdır. burada beyin ve beyin sapında kan akımı ve elektiriki aktivite tamamen ortadan kalkmıştır.
    --- spoiler ---

    --- spoiler ---

    beyin ölümü gerçekleşen kişi yeniden yaşama döner mi?

    beyin ölümü gerçekleşmiş olan hastalar yaşamlarını ancak solunum makinesi desteğiyle sürdürebilirler. bu hastaların saatler ya da günler içinde kalbi de durur ve yaşama veda ederler.
    beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların hayata dönme şansları yoktur. beyin ölümü tam anlamı ile tıbbi ölümdür ve bu kişinin yeniden yaşama dönmesi mümkün değildir.
    --- spoiler ---

    --- spoiler ---

    beyin ölümü sonrası organ nakli için organların alınması nasıl gerçekleşir?

    yoğun bakım ünitelerinde beyin ölümü şüphesi halinde anestezi, beyin cerrahı, kardiyoloji ve nöroloji uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından beyin ölümü tanısı klinik ve gerekirse laboratuvar ile konularak beyin ölümü tutanağı tutulur.
    ardından organ nakli koordinatörü tarafından 2000 yılında kurulan ‘’ulusal koordinasyon sistemi’’ ne bildirilir.
    kişi eğer sağlığında organlarını bağışlamış ve aile organ bağışını onaylıyor ise sağlık bakanlığı tarafından organların hangi hastanelerde bekleyen hastalara nakledileceğine karar verilir.
    ilgili ekipler tarafından organlar nakledilmek üzere kişiden alınır.
    --- spoiler ---
121 entry daha
hesabın var mı? giriş yap