201 entry daha
  • özelden başlayıp genele doğru giderek, yaftalamadan yapıcı bir eleştiri yapmaya çalışacağım.

    bir defa dersine girdikleri hoca, daha 30 saniye geçmişken giren kişileri çıkartmaya çalışarak yanlış yapmış. müdahale etmese muhtemelen maksimum 2 dakika konuşup sınıftan çıkacaklardı. hoca da tahtaya yapıştırdıkları kağıtları çıkartıp dersine devam edecekti. buna ders basmak filan denemez. zaten "bir duyurumuz var" mealinde bir şeyler söylüyorlar ilk girdiklerinde.
    hoca gereksiz bir tahammülsüzlük göstererek ortalığım karışmasına sebep olmuş.
    fakat hoca için "şiddet uyguladı" demek de biraz abartı. kollarını açıp sınıfa girenleri dışarı doğru yönlendirmeye ve itmeye çalışmış, kalabalık da aynı şekilde karşılık vermiş ve lüzumsuz bir kargaşa meydana gelmiş. dediğim gibi bana kalırsa onu da yapmamalıydı; ama yapılanı abartarak veya genel kavramlarla lanse etmek de maalesef faydadan çok zarara sebep oluyor. buna genel bölümde değineceğim.

    bu protestoyu düzenleyen antalya üniversiteli kadın kolektifi'nin facebook sayfasında tacizciye atfedilen suça dair hiçbir bilgi yok. haber sitelerinde filan da bu konuda bir bilgi yok. taciz geniş bir kavram, toplum bu konuda bilgili değil, genel olarak insanların kafası bulanık.
    sempati ve inandırıcılık kazanma ve net olma anlamında "taciz etti" gibi genel bir tabir kullanmak yerine bu spesifik taciz olayında tam olarak ne olduğunu, adamın kızı nasıl taciz ettiğini söylemeleri daha yerine olurdu. böylece insanlar da yapılan tacizin vehametini daha iyi anlayıp ona göre daha net bir tepki verebilirlerdi.
    tacizciyi bulup ağız dalaşına girmenin de pek bir faydası yok bana kalırsa. sınıfları gezme ve adamı ifşa etme yöntemi, taciz olaylarının önüne geçme bazında çok daha etkili.

    genele geçiyorum. baştan söyleyeyim, akdeniz üniversitesinde bu eylemi yapan kişileri, burada değineceğim şeylerin tamamıyla itham etmiyorum. onlar da kesin böyle yapıyordur gibi bir iddiam yok. adı üstünde bu olayı baz alarak genel bir eleştiri yapacağım.

    cennet vatanımızda cinsiyet ayrımcılığı, taciz ve tecavüz olayları yaygın. yargının ve kolluk kuvvetlerinin bu olaylarla ilgilenme biçimi de rezalet. bunlarda zaten hemfikiriz.

    hemfikir olmayabileceğimiz konu, bu duruma karşı nasıl tavır alınması, ne yapılması gerektiği ve hangi yöntemlerin daha etkili olduğu.

    "sınıfta şiddete maruz kaldık." meselesine geri dönersek, kendini feminist olarak tanımlayan kişilerin olayları abartma ve gerçekleri saptırma yöntemini fazlaca kullandıklarına dair bir algı var. bu çok da temelsiz bir algı değil.
    mesela şöyle bir video mevcut.
    şimdi 1000 kişiden sadece biri bunun gibi şeyler yapıyor olsa bile, feministlerin bunun davalarına zarar verdiğini görmeleri, kesinlikle böyle yöntemleri kullanmaktan vazgeçmeleri, ve bunları yapanlardan kendilerini ayrıştırmaları gerekiyor.
    "şiddette maruz kaldık" demek yerine, olanları daha net ve doğru bir şekilde tanımlamanın zararı değil faydası olur.

    cinsiyet ayrımcılığının ve tacizin ne olduğu, nelerin taciz kapsamına girdiği gibi konularda öncelikle eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi gereken kadınlar değil erkekler.
    gözlemlediğim kadarıyla feministlerde ortalama erkekleri eğitme ve bilinçlendirmeye öncelik vermek yerine bir takım feminist konseptlere ve literatüre hakim olma, onları hatmetme ve onlar ışığında çeşitli protestolar düzenleme çabası daha ağır basıyor.
    amaç kadın erkek eşitliğini sağlamak, kadına uygulanan tacizi, tecavüzü ve şiddeti azaltmak ise, bu yöntem pratikte havanda su dövmekten hallice bir işlev görüyor, ve ayrıca da dünyaya sadece feminizm ve cinsiyetçilik gözlükleriyle bakan, her olayda, hey yerde cinsiyetçilik arayan, bu yüzden temel sorunlar yerine ufak tefek ayrıntılara yoğunlaşan dar görüşlü bireyler yaratmak gibi bir sakıncası var.
    (bu hemen hemen bütün ideolojiler için geçerli zaten. ne bileyim bir komünist de her olaydan gelir adaletsizliği, sınıf çatışması filan çıkarabilir. halbuki hayat tek bir ideoloji ile açıklanabilecek kadar basit değil.)

    feminizmin tarihçesini marihçesini bilen kişiler, ideologlar filan tabii ki olmalı, var da zaten. protesto etmek, ses duyurmak da gayet önemli.
    demek istediğim, feminizm eşitlik yana olmanın dışında, eşitliğin nasıl sağlanacağına dair önerileri de olan bir ideoloji ise, öncelikli amaç eşitsizlik sorununa feminizmin getirdiği çözümleri topluma anlatmak ve bunların uygulanmasını sağlamak olmalı.

    özellikle türkiye gibi tecavüz, taciz, dayak, şiddet gibi çok gerçek ve çok ciddi sorunların yaygın olduğu bir ülkede, bunlarla uğraşmak ve çözümüne katkıda bulunmak yerine ne bileyim sıska mankenlerin gerçekdışı fiziksel normlara sahip olmasından veya cinsiyetçi küfür etmenin yanlışlığından dem vurmak, bu küfürleri edenlere kadın düşmanı yaftası vurmak ve orantısız bir düşmanlıkla yaklaşmak mantıklı değil. meselenin %99'unda aynı fikirde olduğunuz birini tomb raider oynuyor, lara croft'un memelerine hayran diye ötekileştirmek saçma. bunu yapmamak lazım.

    son olarak, nüansa inanmak ve olabildiğince net olmak, spekülasyona yer bırakmamak her konuda önemli ve mantıklı bence.
    cinsiyetçilik, kadın düşmanlığı, taciz, bunlar hali hazırda geniş kavramlar ve giderek daha da genişliyorlar. genişlemelerine bir itirazım yok; fakat genişlemeyle birlikte spesifik olma gereksinimi de ortaya çıkıyor. çünkü ciddi olanı, o kadar da ciddi olmayanla aynı torbaya koyduğumuzda, gerçekten ciddi olanın önemini azaltmış ve olayı sulandırmış oluyoruz. bu da toplumda "bunlar kılla tüyle önemsiz işlerle uğraşıyorlar" algısı yaratıyor.
    ne bileyim yolda yürürken karşıdan gelen kadına ağızla "muck muck" yapmak da taciz, elini kadının elbisesinden içeri sokup orasını burasını ellemek de taciz. bunların ikisinin de taciz olduğunu anlayalım ve anlatalım; ama aynı kalibrede suçlar olmadıklarını da kabul edelim. konuşurken net olalım. muck muck yapana pis tacizci diyeceksek, ötekine çok başka bir şey dememiz ve ikisinde vereceğimiz tepkileri orantılı tutmamız gerekiyor.
    bunun için gerekirse yeni kavramlar filan da yaratılabilir.
77 entry daha
hesabın var mı? giriş yap