8 entry daha
  • - hükümetin, siyasi iktidarın temellerini ve amaçlarını sorgulayan ilk düşünürlerdir.
    - platon sokrates’in, aristo ise platon’un öğrencisi olmuştur. ayrıca aristo büyük iskender’e hocalık yapmıştır. (ya da bunların bir kısmı söylencedir)
    - platon ve aristo batı felsefesinin gelmiş geçmiş en etkili isimleri olarak kabul edilmekte olup, rönesans sonrasına dek batıda siyasi düşüncenin neredeyse tümü platon ya da aristo’ya ya da her ikisine birden tepkilerden ibarettir.
    - ikisi de sistematik filozoflardır. platon idealizmi sistematikleştirmiştir.
    - aristo düşüncesinin temelleri plato’nun ideal şehir devleti planına ait eleştirilere dayanır. çünkü, aristo platon’un önerilerini gerçekçi ve pratik bulmuyordu.
    - aristo’nun ahlak ve siyaset teorileri çok dünyevidir. pratiğe yöneliktir. sıradan hayat içinde izdüşümü vardır. insanın sağ duyusuna hitap ederler. platon'un teorileri ise çok daha soyuttur ve mutlak olanla ilgilidir.
    - başka bir deyişle platon ebediyeti, aristo ise mekan ve zamanı vurgular.
    - ikisinin de yönetimde ilk tercihi demokrasi değildir.
    - platon, seçkin iktidar zümresine erkekler kadar kadınların da girebilmesi gerektiğini söylüyordu. ancak toplumun genelinde erkek vatandaşlarla aynı haklara sahip olmamaları gerekiyordu. aristoya göre ise, kadınlar değil sadece erkekler erdemli olabilirdi.
    - aristonun toplum görüşü platonunki gibi keskin eşitsizlikler üzerine kurulu idi. ikisi de köleliği meşru görüyordu. platon’daki kölelik kapitalizmde olduğu gibi gönüllü bir kölelik hali kabul edilebilir.
    - aristo’da platon’dan farklı evlilik ve mülkiyet fikri bulunur. liberalizmin ilk nüveleri aristo ile ortaya çıkar.
    - platon gibi aristo da kitlelerin erdemli bir yönetim sergileyecek vicdan ve özene sahip olmadıklarını düşünüyordu.
    - platon koruyucu zümrenin varlıklı olmaması gerektiğini, en az düzeyde özel mülkiyetleri bulunması gerektiğini düşünürken, aristo bunun işleyebilir olmadığını öne sürüyordu.
    - platon ‘being’, aristo ise ‘becoming’’tir.
    - platon’un devlet’ini baz aldığımızda, arzu edilen durağanlık ve ebediyet iken, aristo’da çelişki, interaktivite ve değişim bulunur.
    - plato’nun en büyük sorusu ‘adalet nedir?’ iken, aristo ‘mutluluk nedir?’ diye sorar. çünü aristo insan merkezcidir.
    - platon’a göre bilgi sadece idealar dünyasında bulunur, bu nedenle bilgi sahibi olmamız mümkün değildir, fikir sahibi olabiliriz. aristo ise bilebileceğimizi düşünür.
    - platon felsefesi mevcut durumu eleştirmek üzerine kurulu iken, aristo nostalji yapar.
    - aristo’nun eğitim için ilk para alan kimse olduğu söylenir. plato ile bu noktada da ayrılık gösterirler.
    - platon’da ideal dünyada akılcılık varken, aristo’da bize içkindir.
    - platon’da pozitif hukuk yoktur, çünkü pozitif hukuk insan yapımıdır ve o nedenle yetersizdir. aristo ise hukukun sistematik, anlaşılır, akılcı olması gerektiğini ortaya koyuyor.
    - platon’da kulluk varken, aristo’da devlet halk için vardır. aristo bu tavrı ile de liberal kabul edilebilir.
    yoruldum.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap