5 entry daha
  • birisi zenginleri ortadan kaldırmayı amaçlamaz. sınıfları ortadan kaldırmayı amaçlar.

    eğer ortada toplumsal refah yoksa bunu sosyalist değerlere göre bir yeniden bölüşümle, herkesin yararına olacak biçimde düzenleyemezsiniz. herkesin ihtiyacını karşılayamayacak kadar az olan maddi servete yönelik çatışmalar sınıfları yeniden diriltir. sosyalizmin ideolojik motivasyonunun zenginliği ortadan kaldırmak olduğunu sanmak, diğerleri kadar sömürü ve soykırım tarihinin meyvesi olan çin ve sovyetler gibi modern kapitalist uluslardan devşirilen anti-marksist propagandadan muzdarip bir cahilliktir.

    piyasa ekonomisiyle sorunu olmayan diğer birisinin ise yoksulluğu ortadan kaldırmayı amaçlaması mantık dışıdır. yoksulluk kapitalizmin -ve aslında tüm sınıflı toplumların- arızi talihsizliği değil, olgusal zorunluluğudur. sosyal demokrasi, en iyi ihtimalle, emekçilerin ürettikleri değerin bir kısmını kullanmalarının doğal sonucu olarak dar sınırlara itilmiş tüketim kapasitelerini kamu harcamalarıyla genişletmeyi hedefleyen kapitalist bir siyasi programdır.

    kapitalizmin karşıtı adil bir mübadele rejimi, emek gücünün hakiki, denk, adil değerini bulduğu bir iktisat rejimi değildir. kapitalizmin karşıtı insanın temel yaratıcı kapasitesini, insanı insan yapan, onu hayvandan ayırarak türsel niteliğini ifade eden emek gücünün pazarda mübadele edilen türden metalaşmadığı bir toplum düzenidir. bu da sosyal demokrasinin hayal sınırlarının oldukça ötesindedir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap