2 entry daha
  • (bkz: primum non nocere)

    yani ; sana gelen hastaya önce zarar vermeyeceksin. yapacağın her ne olursa olsun hasta en azından saan geldikten sonra, geldiğine göre zarar görmeden ayrılacak.

    mesleki tatmin ve bazen yeterli bilgiye sahip olmama nedeniyle hastaya yapılan müdehalelerde iyi niyetle de olsa hekim hastaya yanlış işlem yapabilir. "kaş yapayım derken göz çıkarmak" deyiminin karşılığıdır bu. kimse bile bile zarar vermek istemez ama yapılacak işlem hastaya fayda vereceğine zarar da verebilir.

    ekranlarda dolaşıp abuk sabuk laflar ve açıklamalarla sırf isimlerini duyurmak için saçmalayan bazı doktor müsfetteleri işte bu kuralı çiğnemektedir.

    "çocuklara aşı yapmak zararlıdır", "aşıya gerek yok", "aşıda domuz serumu var" bilmemne diyen bu tipler yüzünden her gün çocuğuna aşı yaptırmaktan kaçınan ebeveynlerii kna etmeye çalışıyorsak, aşı olmadığı için ölen, sakat kalan çocuklar gelmeye başlıyorsa, kolesterolü tavana vurmuş hastalar menapoz teyze görünümlü doktor bozuntularının ekran beyanatları yüzünden ilaç almayı reddediyorsa, gebeler şeker yükleme testinden kaçtıkları için özürlü çocuklar doğruruyorlarsa, ağızlarından çıkan lafların nelere yol açacağından bihaber doktor bozuntularının primum non nocere kuralını çiğnemelerinden dolayıdır.

    iyi doktor olmayabilirsin. ama en azından kapa çeneni de zarar verme !
110 entry daha
hesabın var mı? giriş yap