1 entry daha
  • kimon oğlu büyük miltiades. marathon savaşı kahramanı. savaştan sonra atina filosuyla paros adasını işgale gitmiş. orada bir aya yakın süren kuşatmadan sonuç alamamış. demeter tapınağına (erkek girmesi yasakmış) gizlice girip oradan hazine gibi bir şey çalmış, fakat o sırada yer sarsılmış ve düşüp bacağını yaralamış veya kırılmış. başarısız seferden dönüşte yargılanmış ölüm cezası vermemişler, elli talant* para cezasına çarptırılmış. oğlu kimon cezayı ödemiş, çünkü yarası kangren olup miltiades'i ölüme götürmüş. herodotos historiai/tarih kitabında söylüyor.

    kimon oğlu miltiades etesios rüzgarından yararlanarak khersonesis limanindan yola çıkıp lemnos adası'na* bir günde inince, oradaki pelasglara zamanında olamaz diye söz verdikleri vaadi hatırlatarak adayı ona teslim etmelerini istemiş. bir kısmi boyun egmis, geri kalanı ise khersonesos'u attika toprağı saymayarak direnmişler, teslim oluncaya kadar kuşatılmışlar. teslim alanlar böylece gene de atinalılar olmuş. (erato kitabının sonunda anlatılır.)

    miltiades'in oğlu kimon ise sonraları iö 466 gibi, bir deniz savaşında antalya/pamphylia'da eurymedon ırmağının deniz birleşiminde kserkses'in pers donanmasını ağır bir yenilgiye uğratmış. aynı kimon'un bir de polymnia cildinde eion komutanı boges'le üzücü bir kuşatma öyküsü var.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap