6 entry daha
  • hala http://www.ntvmsnbc.com/ da bulabilir misiniz bilmem ama, zafer arapkirli adlı sevgili yazarın bu kadınla ilgili çok güzel bir iki yazısı vardır.

    biraz uzun olacak ama bir yazısını buraya yapistirmak isterim:

    "konustugu her kelimede, bu kustah ve tepeden bakan uslubu, bu havayı karsısındakilere adeta bir elektromanyetik dalga gibi yaymaktan cekinmiyor, hatta ozel bir caba da gosteriyordu. agzını her actıgında, avrupa birligi yanlılarının hic degismeyen o “tek dogru”cu soylemine, bir “ustun-batılı ton” da ekleyerek “valla ben karısmam, ya bize tapınırsınız (katılırsınız demek istemiyor cunku almaya zaten niyetleri yok), ya da yokolursunuz” mesajını veriyordu.
    londra’daki panelin yapıldıgı gunlerde ingiltere parlamentosu’nda, 11 eylul sonrası ortama uygun bir anti-teror yasası gorusulmekteydi. bu yasa tasarısında ozel yasamın gizliligini, temel hak ve ozgurlukleri korkunc boyutlarda kısıtlayıcı hukumler yeralıyordu. telefon ve e-mail’lar dinlenebilecek, insanlar haklarında bir dava bile acılmadan, keyfi bicimde uzun sure gozaltında tutulabilecek, ustelik buna itiraz hakları bile olmayacaktı. hic de avrupa birligi’nin “yuce-demokratik” standartlarına, ya da su unlu “kopenhag kriterleri”ne yakısmayan seyler planlanıyordu. sonunda da bu yasalar gecti ve halen kopenhag kriterleri’ne uydugu varsayılan bu ulkede (ingiltere) uygulanıyor.
    hatırlatalım : e-mail’ler ve telefonlar keyfi olarak dinlenebiliyor, insanlar keyfi olarak uzun sure gozaltında tutulabiliyor, savunma hakları kısıtlanıyor, ustelik bu konuda devletten hesap sormanın yolları da tıkanıyor vs..vs..
    panelin yapıldıgı gun, dinleyici sıfatım ile bayan karen fogg’a soyle bir soru yoneltmistim :
    “ingiltere’nin yururluge sokmak istedigi bu yasayı, bir baska ulke, (varsayalım ki turkiye cumhuriyeti) uygulamaya kalksaydı veya uyguluyor olsaydı, avrupa birligi’ne alır mıydınızı bu konuda, sizin kopenhag kriterleri ne diyor?... ha bir de, unutmadan.. bir teror orgutu lideri (varsayalım ki usame bin ladin), bir avrupa birligi uyesi ulkede resmi himaye altında saklanırken yakalansa, hatta cebinden de bir aday ulkenin resmi pasaportu (varsayalım ki kktc) cıksa, o ulkeye karsı nasıl tavır alırdınız ?”
    salonu dolduran panel dinleyicilerinin hayret dolu bakısları arasında, bu konuda 3 - 4 dakika konusup hicbir yanıt veremeyen karen fogg, sadece “hayali senaryolar ve varsayımlara dayalı durumlar konusunda birsey soyleyemeyecegini” soylemeye calısmıs, yani amiyane tabirle “kıvırmıs”tı..
    toplantı sonrasında herkesin sorumuzdan dolayı gelip bizi kutladıgı ve bayan fogg’u ayıpladıgı bu tavrın turkce’ye tercumesi suydu :
    “hocanın dedigini yap, yaptıgını yapma...”
    oyle ya, “ingiltere, kopenhag kriterleri’ne aykırı hareket ediyor. ab komisyonu derhal tavır almalı, avrupa parlamentosu acilen tolantıya cagrılmalı. avrupa konseyi’nden cıkarılmalı...” veya “bin laden’i saklayan ulke derhal ab’den atılır. cebine pasaport koyan aday ulke de, sonsuza kadar ab’nin kapısının onunden bile gecirilmez..” diyecek hali yoktu..
    gecen gun, haber bultenlerinde karen fogg adını duyunca kulak kabarttım. birileri, bayan fogg’un e-mail’lerine “kulak kabartmıs”.. bosbogaz bir gazetenin “eline gecen” bu e-mail’lerdeki yazısmalar da aleyhine kullanılmaya calısılarak kendisinin “turkiye cumhuriyeti aleyhine” faaliyet gosterdigi kanıtlanmak istenmis.
    ayıp etmisler. e-mail izlenir mi hicı
    hele, ab ulkelerinde ve ozellikle ingiltere’de hic izlenmez. oralarda devletin istihbarat orgutleri, zaten butun gunlerini tavla, satranc, bric oynayarak veya televizyonda cizgi film seyrederek gecirirler. diplomatların faaliyetleri hic izlenmez. hatta, gunu gelince bir sekilde “saakk” diye yuzlerine vurulmaz. oralarda basın yayın organları bu tarz “saibeli” yontemlerle ele gecirilmis yazısma ve bilgileri yayınladıklarında cok ayıplanır. agızlarına biber surulur. kopenhag kriterleri hatırlatılır ve tek ayak ustunde durma cezasına carptırılır.
    ekmek kuran carpsın boyledir..
    inanmayan, bayan fogg’un patronu bay verheugen’e sorsun. "
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap