145 entry daha
  • kokain; koka bitkisinin yapraklarının kristalize edilerek içerisindeki saf alkaloid'in toplanmasıyla elde edilir.

    1940-1950'li yıllarda kokain; anestezik madde, ağrı kesici, antidepresan, mss stimülantı gibi çeşitlerle piyasaya ilaç olarak sürülmüştür; ancak kötüye kullanımı yaygınlaşınca üretimi durdurulmuş ve piyasalardan toplatılmıştır.

    koka alkoloidi; dopamin, norepinefrin ve serotonin'in güçlü bir geri alım inhibitörüdür. beyinde ''ödül yolağı'' olarak adlandırılan mezolimbik yolak üzerinden etkilerini gösterir. özellikle dopamin geri alım inhibitörlüğünü çok güçlü bir şekilde gerçekleştirdiğinden, sinaps boşluklarında fazla miktarda dopamin birikir. bu birikim de insana; özgüven, öfori, mutluluk, enerji, yenilmezlik, coşkunluk gibi duygu durumlarını yaşatır. acıkmazsınız, susamazsınız, beyninizden daha fazlasını kullanıyormuşsunuz gibi bir hissiyata kapılırsınız. normal gündelik hayatta daha enerjik, derslere daha konsantre ve açlığa/susuzluluğa da bir o kadar fazla dayanıklı hale gelirsiniz..

    işin buraya kadar ki kısımları kulağa hoş geliyor ama öyle değil mi? bir de kronik kullanımının etkileri, yoksunluğu ve resmen harap ettiği beyin hücleri var tabi ki. ortalama bir doz kokain, yaklaşık 1 saat etki gösterir. bu saat içerisinde kendinizi oldukça coşkun ve enerjik hissedersiniz. ancak kan-beyin bariyerini geçen maddelerin, hızlı bir yarılanma ömrü vardır. etkisi geçmeye başladı mı tam tersi bir durum oluşmaya başlar. baş ağrıları, huzursuzluk, uyku hali, sinirlilik, ajitasyon, irritabilite, taşikardi, depresyon ve daha nice çekilme sendromları görülür. kronik kullanımında ise; burun mukozasında ve dokusunda büyük bir hiperemik doku, burun kıkırdak ve kemiklerinde erime söz konusu olur. beyinde dopamin reseptörleri aşırı bir uyarıya maruz kaldığından geri dönüşümsüz olarak atrofiye uğrar. yani sizin belirli sayıda olan dopamin reseptör sayınız normal sınırının aşağısına iniyor, bu da yakın gelecekte huntington, parkinson, alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara büyük oranda yakalanmaniza sebep oluyor.

    tüm bu yan etkieriyle kurtulacağınızı mı sandınız? yüksek oranda kardiyotoksik maddedir. ekg'de qt ve qkt dalga boyunuzu arttırır, palpitasyon ve aritmi yapar, nur topu gibi bir kalp krizine aday bir insan olursunuz.

    beyindeki nörotranssmittler reseptörlerini duyarsızlaştırır, bir operasyon geçirecekseniz 2-3 doz fazladan anestezik/uyuşturucu maddeye maruz kalırsınız (anestezik maddeler yüksek oranda hepatotoksiktir ve böbrek yetmezliği yapabilir) ayrıca yaralarınızın da geç iyileşmesine neden olacaktır. normalde bir kesik yarası maksimum 3 günde geçiyorsa, bu zehri kullanınca min 2 haftaya 'belki' geçecektir.

    uyuşturucu maddelerin en fazla etkilediği organ beyindir. beyin diyorum bakın ''beyin''. her şeyinizi kontrol eden, baştan aşağı trilyonlarca hücreyi yöneten, düşünmenizi, konuşmanızı, koku almanızı, hissetmenizi, görmenizi, hissetmenizi kısaca evrim piramidinin en üstünde yer almanızı "insan" olmanızı sağlayan ana organdan söz ediyorum. bırakın bu tür şeyleri, hayatınızı güvenli bir şekilde yaşayın.
233 entry daha
hesabın var mı? giriş yap