• önden edit : nihayet insanlı aşı denemeleri başlayacağı müjdesi gelmiştir efendim. jen christensen haberi

    dimağlarının yabancı dil gereksinimlerini salt van minüt ile karşılamaya çalışanlar için özet vereyim. aşı, ilk etapta 40 gönüllü üzerinde denenecek. bünyelerde virüse karşı antikor oluşacakmı bakılacak. bu işe birkaç hafta içinde başlanacak. fakat aşının rüştünü kanıtlaması için uzun bir yol var. ikinci fazda daha fazla gönüllü gerekecek. sonra virüs ile enfekte olmuş bireylerde denenecek...

    aşının, deney farelerinde çok güçlü antikor ile tepki aldığı biliniyor. günün sonunda halen bir 18 ay gibi süre, herşey yolunda giderse -ki zor- gerekmekte

    --- edit sonu ---

    tanım : aedes aegypti sivrisineklerinden insanlara bulasan, ozellikle hamile kadinlari enfekte ettiginde sakat dogumlara (bebegin kafasinin normalden kucuk olarak dogmasi) (bkz: microcephaly) sebebiyet verebilen, flaviviridae ailesine uye bir flavivirus.

    şurada vektör konak geçişini açıklamaya çalışmışız.

    ilk defa 1954 senesinde nijerya da tespit edilmis olsa da, olumcul semptomlar gostermediginden kirmizi alarm verilmemis o donemden bu yana. ancak kasim sonu aralik basinda ozellikle guney amerika da epidemi duzeyine geldigi icin, ve de sakat dogumlarin sorumlusu olabilecegi ihtimali ciddi oldugundan, aralik ayi itibari ile (bkz: centers for disease control and prevention) (cdc) yetkilileri alarm vermektedir.

    belirtileri, yuksek ates ve eklem agrilari olarak gorulur ve enfeksiyon sonrasi uc ila yedi gun icinde hissedilmeye baslanir.

    havalar soguk, sivrisinek ne gezer bu havada demeyip dikkatli olmak lazim gelir.

    zira aedes turu sivrisinekler antarktika haric heryerde yasayabiliyorlar.

    su an neler donuyor guney amerika dolaylarinda diye merak eden ve hic doyurucu bilgi vermemissin osk askolsun diyen dostlari soyle alalim.

    doksan gunluk credit: ajanslara virusun cinsel yolla da bulasabiliyor olma ihtimali ile ilgili havadisler dusmus

    edit-ül apdeyt : dunya saglik orgutu (bkz: who) durumun ciddilesmesi ile birlikte bu pazartesi acil durum toplantisi duzenleyecekmis.

    welding

    bilgilendirme editi : konu bilmek ya da bilmemek ile alakalı arkadaşlar o yüzden aşağıda dönen saçma sapan komplo teorisi soslu tartışmalardan mümkün mertebe uzak durmanızı, bilgi içerikli entryleri okumanızı öneririm naçizane.

    şuradan görebileceğiniz üzere bu virus amerika (bkz: usa) sınırları içinde zaten 2007 senesinden bu yana aktif. o dönemden bu yana da dışarıdan 20 den fazla amerikalı virüsü ülkeye getirmeye devam etmiş. nasıl geldikleri ise güzergah haritasi ile açıklanmış.

    bir de, yukarıda güncellemesini yapmıştım cinsel yolla da bulaşıyor olabilir deyü. buyrun buradan yakın efendim. texas eyalet sınırları içinde cinsel yolla bulaşan ilk hastanın tespiti yapılmış.

    rica ederim, hiç olmazsa en temelinden, salgın yönetimi (bkz: epidemic disease management) nedir ne değildir, ne kadar risklidir, ne kadar ciddi bütçeler gerektirir, sinac nedir, datasus nedir, icd nedir, nasıl çalışır, salgınları nasıl derecelendirir öğrenmeden, bilmeden yorum yapılmasın bir zahmet *

    yine de komplo teorisi tarafı ile ilgilenenler için, (ki işin kolay kısmı o zaten, bilim tarafı ile uğraşmak ızdırap verici. detaylarla kim ilgilenecek değil mi? hehe ) buyrun o zaman canlar sıkılmasın, kalpler kırılmasın. eğlencesine okunabilecek bir haber de burada

    yeni gelismeler var editi : irlanda cumhuriyetinde bir yasli adam ve bir yasli teyzede tespit edilmis ve her ikisinin de gecmiste riskli ulkeler den en az birisinde turist olarak bulunmuslugu var. ancak bereket ki her ikiside toparlamis. virusun normal insanda hic belirti gostermeme ya da yukarida bahsettigim semptomlari az miktarda gosterme durumu var. dolayisi ile enfekte olupta farkinda olmayan bircok insan olabilir. neyse irlanda haberini birakalim.

    ote yandan, hintli bilimadamlari asi gelistirdi haberleri donuyor. dokuz ay once iki adet asi adayi haydarabatta bharat biotech ltd lablari tarafindan patentlenmis ancak hayvanlar uzerinde denenmesi ve sonuclarinin alinmasi daha cok cok uzun zaman alacak. onaylanirsa, dort ay icinde bir milyon doz uretebileceklerini aciklamislar

    umut verici edit : biraz önce fransız ilaç üreticisi firma sanofi nin aşı grubu araştırma geliştirme şefi nicholas jackson efendinin bir roportajına rast geldim.

    adamcağız, zika için aşı geliştirmek için öyle düşünüldüğü gibi en az 10 senelik bir sürece ihtiyacın falan olmadığını belirtiyor. sebebi ise, zika virusunun, daha önce tropikal ülkelerde görülen dengue virüsü ile aynı sivrisinekten (bkz: aedes aegypti) bulaşıyor olması, dolayısı ile bu iki virüsün ciddi genetik benzerlikleri olması, ve daha da güzeli, dengue virüsünün aşısını da daha önce aynı firmanın geliştirmiş ve halihazırda uyguluyor olması. (bkz: dengvaxia)

    dengvaxia aşısının geliştirilmesi ve hayata geçmesi tam 20 sene ve 1,5 milyar euro ya malolmuş. nikılıs ceksın amca, zika aşısının daha ucuza mal olacağını ve daha kısa sürede geliştirilebileceğini belirtiyor. zira firmanın laboratuarları, teknik kadrosunun deneyimi ve dengue tecrübesi çok ciddi avantaj teşkil ediyor.

    cnn have more!

    edit : kolombiya baskani juan manuel santos su ana kadar 25,645 kiside zika enfeksiyonu tespit edildigini, bunlardan 3,177 kadin ve hamile oldugu bilgisini vermis.

    ancak mikrosefali tespiti hic yok su ana kadar. bekleyip gorecegiz. tahmini enfekte kisi sayisinin ileride 600,000 civari olabilecegi soyleniyor kolombiyada. buyrun

    milyonuncu edit : farkındalığın artıyor olması adına güzel bir haber de amerika dan gelmiş. obama yönetimi, kongreden 1.8milyar dolar bütçe istemiş zika ile savaşmak için.

    bir not daha vereyim. turkiye şu an itibari ile zika virüsü taşıyıcısı olan sivrisineklerin yaygın olduğu bir ülke değil. bu elbette risksiz ülke sınıfına sokmaz ülkemizi ve elbette birtakım önlemler (sivrisinek kovucu, camlara tel, cibinlik)* ve aksiyonlar gereklidir. çocuk yapmayalım, biraz erteleyelim gibi düşünceler için henüz çok erken.

    sadece zika için değil, genel anlamda bağışıklık sisteminin güçlü tutulması çok elzemdir. insan vucudu, zaten yüzlerce cins, milyarlarca adet virüs içermektedir halihazırda. bu minnoşların "gölgelerin gücü adına, güç bende artık" diyerek kılıçlarını "atılgan"a yöneltmemeleri için, immün sisteminin her daim güçlü olması çok önemli.

    en temel gereklilikler belli zaten. en önemlisi, eğer sigara içiliyorsa bırakılacak. bunun lamı cimi yok efendiler.

    iyi beslenilecek.

    bol su içilecek.

    ota boka, ve hatta mümkünse ölümün eşiğine gelmeden, antibiyotik kullanılmayacak.

    önemli edit : hmmm. daha dün bir edit ile bagisikliginizi güclü tutun demistim. saka midir kader midir nedir bilinmez, daha net bir veri ya da bilimsel kanit da yok ancak, kolombiya civarinda üc kisinin ölümünden sorumlu guillain barre sendromu denen illet sorumlu iken, ayni sahislardan alinan orneklerde zika virusune rastlaniyor.

    who sozcusu christian lindmeier, zika ile bu sendrom arasinda baglanti olup olmadigi ile ilgili acil arastirilma yapilmasi icin cagri yapiyor.

    guillain barre sendromu, basitce, bagisiklik sisteminizin sinir hücrelerine saldirmasi ile baslayan ve anormal yorgunluk, felc ya da ölümle sonuclanabilen feci bir hastalik. bilim dunyasi, sendromun kök nedenini bilemiyor olmakla birlikte, virütik hastaliklarin sebep olma ihtimali uzerinde durabiliyor bazi bilim insanlari.

    tekrarda fayda var. henuz net kanitlanmis birsey yok. amacim sadece boyle bir ihtimalin oldugu ile ilgili siz sevgili eksisozluk kullanicilarini haberdar etmek. suradan detay alabilirsiniz.

    albert ko editi : yale universitesi epidemolog ve salgin hastaliklar uzmani profesor doktor albert ko, microcephaly hastaliginin, buzdaginin sadece gorunen tarafi olabilecegini söylüyor

    cunku, bugune kadar enfekte annelerin bebeklerinde microcephaly haricinde baska merkezi sinir sistemi bozukluklari da gozlenebiliyor.

    buna ilaveten, gorsel ve isitsel problemlerle dogan cocuklar da cabasi.

    beyin, normalde kivrimli hatlara sahip olmasi gerekirken, yine zika ile iliskili olabilecek sebeplerle bazi durumlarda bebeklerin beyin yapilarinin dumduz oldugu belirtiliyor.

    ancak elbette ki bunlar sadece istatistik ve sadece gozleme bagli tezler. mantiksiz degiller ancak halen net sekilde zika virusunun fetuse nasil ve hangi mekanizmalari kullanarak zarar verdigi anlasilmis degil. ornegin bir (bkz: yersinia pestis) bakterisinin enfekte ettigi hastada neler oldugu hangi dinamiklerin isler oldugu biliniyor. o yuzden de su an kontrol altinda veba

    zika nin virolojisi ile ilgili bilgi sahibi oldukca, kok nedene de yaklasilmis olacak kuskusuz.

    nasil korunmali editi : resmi olarak cdc zika virusunden korunmak icin yapilmasi gerekenler listesi hazirlamis

    listede, hamile bayanlar ve cocuklu aileler icin de yapilmasi gerekenler acik bir dille anlatiliyor. keza, virusun yaygin oldugu ulkelere seyahat edilmesi gerekiyorsa neler yapilmali ile ilgili de detaylar mevcutriski iyi anlayin

    elbette ki, virus ile ilgili detay ogrenildikce bu liste guncellenecektir.

    bazı düzeltmeler için edit : mikrosefali sendromu ile zika arasındaki iliski, who tarafından resmen deklare edilmistir. dolayısı ile herhangi bilimsel arkaplanı olmayan tüm diğer suçlamalar hep olağanüstü iddialar sınıfına girmektedirler. dolayısı ile sıradışı kanıtlar gerektiriyorlar.

    hatta, who tarafında üst düzey bir yetkili olan christopher dye efendi : şu anda bulunduğumuz noktada, zika virüsü, mikrosefali sendromuna sebebiyet vermektedir demeliyiz. zika nın masumiyeti kanıtlanıncaya dek, şu ana kadarki bilgiler ışığında suçludur. enteresan bir ceza hukuku ters analojisi olmuş **

    bu arada, amerika için cok can sıkıcı bir istatistik mevcut. amerika birleşik devletleri ile karayip ve güney amerika ülkeleri arasında herhangi bir yılda tam 30 milyon insan yolculuk yapıyor. kabaca bir tahmin ile, bunların 500.000`i hamile kadınlar.

    şu ana dek, hamileliğin daha çok erken dönemlerinde virüsün etkili olduğu görülüyor.

    her ne kadar sivrisineklere karşı savaş, genetik mühendislik kullanılarak supressyon tekniğinin düşünülmesi gibi fikirler ortaya atılsa da, henüz tam olarak virüsün etki alanı dahi belli değil (bkz: vector range) dolayısı ile baskı altına alma ya da kontrol etme için etkili bir yöntem halen elimizde mevcut değil diyor mr dye.

    bir de unutmadan, son zamanlarda ortaya çıkan ve mikrosefalinin zika virüsü ile değil de, bir çeşit tarım ilacı olarak kullanılan pyroproxyfen kimyasalının sebep olduğu iddiası ise, pittsburg universitesi mikrobiyoloji profesoru olan ernesto marques tarafından tamamen saçmalık olarak nitelendiriliyor.

    bu ilacın onlarca yıldır kullanılageldiğini ve hiçbir dönemde bu derece mikrosefali artışı yaşanmadığını belirtiyor ve ekliyor :

    bazı dangalaklar* , yırtık dondan çıkar gibi çıkıyor ve ellerinde hiçbir bilimsel delil olmadan bir iddia önesürüyorlar. üzücü olan ise, insanların bunlara inanması. bu aslında, halkın, bilimsel metodolojiden ne kadar uzak olduğunun göstergesi.

    orjinal halini spoylerliyelim.

    --- spoiler ---

    these guys come out of the blue, and people believe them, with no evidence at all. ıt really shows the lack of science education among the public."

    --- spoiler ---

    ing >> tur. minisözlük :

    blue : yırtılmış don
    these : 1) dangalak 2) aptal 3 ) anlama yetersizliği olan insan, gerzek

    aşı editi : the telegraph gazetesinin haberine göre efendim, birleşik devletler menşeili bioteknoloji firması olan inovio, zika için geliştirdikleri aşının, farelerin immün sistemlerinden cevap aldığını açıklamış.

    üzerlerinde deneysel atışlar yapılan fareler, aşı sonrası virüse karşı antikor geliştirmeyi başarmış.

    firmanın yetkilileri, şimdi ivedilikle primatlar üzerinde denemelerin yapılacağını, sonrasında ise faz-1 diye nitelendirilen sürec içinde insanlar üzerinde denemelerin 2016 bitmeden yapılacağını belirtiyor.

    böylece, virüs için aşının geliştirilmesi, tahmin edilenden daha kısa zamanda tamamlanabilir. an itibari ile 15 farklı enstitü/biyomedikal firması, aşı geliştirmek için yoğun şekilde çalışıyor.

    edit no 12 : brazilya diyarında iki adet hamile kadın, eklem ağrısı, ateş, deride isilik oluşumu gibi zika semptomları ile hastaneye gidiyorlar.

    önce ultrasona sokuluyorlar hemen ve heyhat(!), zavallı bebeklerde mikrosefali tespiti yapılıyor.

    doktorlar, ivedilikle bayanların amniyotik sıvılarından (bkz: amniotic fluid) örnek alıp inceliyorlar. bir de ne görsünler. zika virüsü, plasental bariyeri aşıp, fetüsü çepeçevre saran ve görevi onu korumak olan, beslemek olan amniyotik sıvıya sızmasını bilmiş!

    yine de, esaslı bir biliminsanı olduğu verdiği beyanatlardan belli olan başhekim dr ana de filippis , yine de bu iki bulguda, zika virüsünü direkt olarak sorumlu tutulamayacağını, ancak güçlü bir delil bulunduğunun da altını çizerek ekliyor ; " zika ile mikrosefali arasındaki biyolojik bağlantıyı çözmeden, hiçbir zaman emin olamayacağız"

    bbc muhabiri smitha mundasad bildiriyor

    thomas edison : yukarıda bir ara komplo teorileri ile ilgili tartışılmıştı. zika virüsü özelinde şurada daha geniş anlatımını bulabilirsiniz. bu deneme, zırvalamanın kolay, bilimin zor olduğu gerçeğini değiştirmese de, hiç olmazsa sebepleri hakkında fikir vermesi açısından önemli.

    aedes aegypti editus : o kadar gazel okuduk kaç gündür. aklımıza gelip vektör sivrisinek hakkında iki kelime etmemişiz. bu ayıp hepimizin dostlar.

    allahtan ben buradayin da, hatayi cok gec olmadan farkettim ve şurada elimden ne geldiyse, allah ne verdiyse paylaştım. tıklamaya erinen zevatlar için de asagidan gelsin.

    insecta sınıfından culicidae ailesi mensubu sivrisinektir bu.

    aslında sadece zika değil, eskilerden bu yana farklı çeşitlerde * (bkz: yellow fever) ve bilimum tropikal hastalığın yayılması için de vektördür.

    sadece dişisi kan ihtiyacı duyar. o da tamamen yumurtalarının olgunlaşabilmesi içindir. konak (bkz: host) arayışında, bu arkadaşlara, kan fıçısı organizmalardan * yayılan amonyak, laktik asit, karbondioksit üçlüsü yardımcı olur. ek olarak oktanol tespiti de mevcuttur ancak orada bir kesinlik yok.

    sivrisineklerin reseptörleri bu üçlüyü algılar ve avını tespit eder. yani hafazanallah gece altiniza iserseniz o gece sivrisinekler tarafindan haşatınız cikana kadar öpüleceksiniz.

    efenim, amonyaktir, laktik asittir, tespiti yaptiktan sonra, genellikle gündüzleri avlanan disi sivrisinek konağına konar *

    hortuma benzer iğnesini (bkz: proboscis), deri altına sokarak, ileri geri hareketlerle uygun bir kılcal damar arar. işte bu esnada, hayvancağız, özel bir salgı (bkz: saliva) kullanarak, bir çeşit anestezi operasyonu da yapar. o bölgeyi hissizleştirmek gibi ulvi bir gorev icra eder saliva.

    sadece o da degil, aynı zamanda pıhtılaşmayı da önleyerek (bkz: clotting), sivrisineğin işini kolaylaştırır.

    neyse efem, sinek, damara girişi yaptıktan sonra, orta-bağırsak diye tabir edilen organına, kan pompalamaya başlar. işte burada olay kopuyor. şayet host, zika virüsü taşıyorsa, sivrisineğimizin orta-bağırsak (bkz: mid gut) bölgesine içinde mini mini virüs tanecikleri olan kan transfer olmaya başlar. mini mini virüsler bunlar * hakaten, zira kırmızı kan hüclerimizin * sadece 1/140 boyutundalar ( 50nm/7000nm)

    virüs, orta bağırsak denen sindirim sisteminden, vücut plazmasına taşınır, ki bu plazma hemolymph diye bilinen bir sıvıdan müteşekkildir.

    bu plazma ise, sinekteki uzun, tup şeklinde bir kalp tarafından sürekli olarak daha önce bahsettiğimiz anestezik sıvının olduğu keseye de pompa edilir. hah işte bu keseye girdiği vakit virüsümüz, iş bitmiş demektir. artık sivrimiz, ideal bir vektör haline gelmiştir bu noktadan sonra.

    zira bir sonraki hedefine ** aynı muameleyi uygularken, anestezik saliva, içinde virüsleri ile birlikte kılcallara girmiş olur. masumun tek amacı, uyuşturma ve pıhtılaşma engellemektir.

    asıl fırsatçı pezevenk, zika virüsünün ta kendisidir. sivrisineğimizin tek amacı yumurtalarının içindeki mini mini yavrularına protein bulmaktır efenim.

    ekmeğinin peşindedir kadıncağız.

    patterson clark paşanın grafikleriyle şöyle anlatılmış bu kan emme operasyonu.

    editör : kaynak sağlam, ancak bağlantı net değil. öncelikle bunu söyleyeyim de panik olmasın.

    açıklamaların sahibi ise, yukarıda bahsi geçen ve bu virüsü alaşağı etmeye baş koymuş amcamız. evet! bu amcamız albert ko`dan başkası değil efendim.

    uzatmadan, brezilya`da bir anne adayında virüs tespiti yapılmış. ne yazık virüs sebebi ile bu annenin düşük (bkz: stillbirth) yapmış olması ihtimalinin güçlü delilleri sebebi ile endişeler var.

    fazlası, bebeğin beyin kısmı, tıpkı mikrosefali hastalığında olduğu gibi, gelişimi tamamlayamamış.

    anne, ilk 3 ay boyunca hiç şikayetsiz bir gebelik dönemi geçiriyor. ancak ne var ki 18. hafta sonunda yapılan kontrolde, bebeğin olması gerekenden çok daha hafif olduğu tespiti ve alınan sonuç ile dünyası yıkılıyor.

    ilginç şekilde, anne, ne hamileliği dönemi boyunca ne de öncesinde zika virüsü semptomlarından hiçbirisini göstermiyor. ( eklem ağrısı, ateş, deride kızarıklık)

    süreç devam ederken, 30. hafta dolduğunda zaten bazı kongenital durumların belirmesi ile doktorlar durumdan emin olmuşlar.

    burada çok önemli bir detay var. bazı diğer sivrisinek vektörlü virüslerin de mikrosefaliye sebebiyet verebildiği bilinen bir gerçek (bkz: west nile virus), ancak sadece zika`nın tamamen merkezi sinir sistemini (bkz: central nervous system) hedef aldığı gözleniyor ve bu çok tehlikeli bir gözlem efendim. kesin değil ancak çok ciddi deliller var bilimadamlarının elinde artık.

    yukarıdaki bir editte, guillain barre sendromuna da sebebiyet vermesi ihtimalinden bahsetmiştik. korkulan yavaş yavaş başa geliyor gibi. bu virüs, direkt sinir hücrelerini hedef alacak şekilde çalışıyor olabilir.

    albert ko, şimdi artık zika`nın sanıldığından daha fazla korkulan bir virüs olması gerektiğini söylüyor efendim.

    ingilizcesi su gibi olan suser`lar için daha fazlası burda ve şurda

    son olarak başka bir haber daha vereyim. yüce çin hükümeti, virüsün izole edilmesi (bkz: isolation) (-yani yapay ya da doğal yoldan bir şekilde laboratuarda elde edilip, üzerinde aşı vesair maksatlı çalışılması) için talimat vermiş efendim. bütçesini de ayırmış. çünkü, güney çin taraflarında da zika bulguları yavaştan gelmeye başladı.

    zedit : dunya saglik orgutu (bkz: who) son zika ozet raporunu yayinladigina gore yeni editimizi girebiliriz. who haricinde yazilan spekulasyonlara cok fazla itimat etmeyin efendiler.

    onu da burada surekli guncellenen hali ile bulabilirsiniz. yani kalkipta asisi bulunmus la la la la falan gibilerinden gaza gelen yakin cevrenize de tavsiye ediniz ki onlar da ulu orta rezil olmasinlar.

    ozet rapora gecelim vakit kaybetmeden. cok guzel bir vaziyet tespiti yapmislar, su ana kadar gelinen noktayi ozetlemisler guzelcene. onemli satirbaslari;

    insandan insana seksuel yolla transmisyonun kesinlestigine dair haberler 10 farkli ulke tarafindan dogrulandi. 18 mayis 2016 senesinde arjantin sivrisinekten bulasan zika virusu tespiti yapilan su ana kadar son ulke. almanya ise cinsel munasebet yolu ile bulasimin son memleketi.

    puerto rico, su ana kadar mikrosefali ile zika iliskilendirmesi yakalayan son ulke. devami gelecek elbette bunlar sadece vaziyet tespitleri. bunun yaninda ispanya ve venezuela sinirlari icinde iki farkli hasta icin halen mikrosefali-zika iliskisi dogrulamasi icin calismalar yapiliyor. muhtemeldir ki oradan da dogrulama gelecektir.

    gelelim sadece hamile bayanlari ilgilendirmeyen tarafa.

    zika sirkulasyonunun halihazirda devam eyledigi 13 ulke icinde guillain-barré sendromu (gbs) tespitlerinde artis rapor edildi ve laboratuar hastalarda zika tespiti yapilarak laboratuar onaylari alindi. o rapordan onemli bir spoyler atayim

    --- spoiler ---

    based on research to date, there is scientific consensus that zika virus is a cause of microcephaly and gbs.

    --- spoiler ---

    zika virusunun, mikrosefali ve gbs gibi emrazın sebeplerinden birisi oldugu konusunda bilimsel bir konsensur vardir.

    who yetkililerinin bir diger uyarisi ise yaz aylari boyunca avrupa'nin dusuk ila orta derecede riskli bolge oldugu konusunda. burada risk degerlendirmesini cok detayli sekilde yapmislar.

    18 ulkede orta derecede olasilik varken, limitli cografya diye tabir edilen (cografi izolasyonlari nispeten daha saglam) atlantik uzerinde portekize yakin madeira adasi ve kuzeydogu karadeniz sahil seridi yuksek risk kategorisinde degerlendirilmis.

    bu alanlar aedes aegypti sivrisineginin primary yasam alanlari olarak temeyyüz etmekteler. bu sivrisinek bilindigi uzere birincil vektor olarak rol oynamakta hastaligin bulasmasinda.

    %33 oranda ulke (18 ulkeye tekabul eder) ise orta derecede risk altinda. bunu ise virus icin ikincil vektor (bkz: secondary vector) pozisyonunda oynayan aedes albopictus sivrisineginin yasam alani olmalarina borclular.

    %66 oranda ulke, ki 36 adet ulkeye tekabul eder, dusuk derece ya da hic risk bulunmayan kategorisindeler efendim.

    acı haber tiz duyulur editi : new jersey hackensack universite hastanesi tarafindan yapilan bilgilendirmeye göre zika virüsü taşıyıcısı olduğu kesin bir anne 31 mayıs tarihinde doğumunu yapıyor. ne yazık ki bebeği mikrosefali.

    şu halde sadece amerika da 591 adet dışarıdan getirildiği netleşen zika virüsü taşıyıcısı tespit edilmiş oldu. haberin kaynağı

    kaynakta yine ve tekrar edildiği üzere, mikrosefali ve gbs ikilisi, artık kesinlikle zika ile ilişkili.

    eminiz artık.

    eklemediti : efendim kara bir haber daha geldi. tip literaturunde arthrogryposis diye gecen eklem hastaligi da virus ile
    iliskilendirilmis. hastalikta, eklemlerin hic oynamamasi - kilitlenmesi - ya da cok cok limitli oynatilabilmesi gibi durumlar sozkonusu. bu aslinda ender bir hastalik. amerika da 3000 dogumda 1 goruluyor. lakin yeni dogmus iki bebekte de pespese bu hastalik tespit edilip devaminda ayni bebeklerde virus tespit edilince iliskili olabilecegi ihtimali artiyor. kesin bir durum sozkonusu degil elbet lakin mikrosefali ve guillien-barre sendromunda ortaya cikan facia bunda da cikabilir.

    kaynagi birakiyorum.
113 entry daha
hesabın var mı? giriş yap