2 entry daha
  • hermes trimegistis’in cesedinin bulunduğu karanlık mağarada , ellerinin arasında bulunmuş simya üzerine yazılı sırları içeren zümrüt tableti.

    bir anlamda ezoterizmin rosetta stone'udur kendisi, onun kadar anlaşılamamakla birlikte hem de.

    ezoterizm ve/veya simya ile ilgilenenler için kısmen alınteri marifetiyle bilgilerinize sunuyoruz.

    zümrüt tabletin tercümesi şu şekildedir efendim:

    hiç yalan olmadan doğrudur , kesindir ve çok gerçektir.

    aşağıda olan yukarıda olan gibidir, yukarıda olan da aşağıda olan gibidir , ve birlikte tek bir şeyin mucizesini gerçekleştirirler.

    ve bütün her şey bir olandan geldiğinden , bir olanın düşüncesinden gelmiştir. böylece her şey bu tek olandan uyum sağlayarak çıktı.

    güneş onun babasıdır, ay annesidir. rüzgar onu karnında taşımıştır, toprak beslemiştir.

    dünyanın bütün gücünün babası budur. onun gücü eğer toprağa dönerse her şeye yeter .

    toprağı ateşten ayıracaksın, sübtil olanı kalın olandan ; bu büyük bir maharetle olmalı.

    topraktan gökyüzüne çıkacak ve yeniden toprağa inecek , ve yukarıda ve aşağıda olanın gücünü alacak . bununla bütün dünyanın zaferi senin olacak ; bunun için bütün karanlık senden uzaklaşacak.

    bu bütün kuvvetlerin en kuvvetlisi ; çünkü her sübtil şeyi yenecek, her katı şeyin içine girecek.

    dünya da böyle yaratıldı.

    hayranlık verici biçimler bundan çıktı , bunların ortamı buradadır.

    bu yüzden bana üç kere büyük hermes denir , çünkü bütün dünyanın felsefesinin üç bölümü de bana aittir. güneş’in yaptıkları hakkındaki söylediklerim böylece bitiyor ve tamamlanıyor.

    açıklama

    «`hiç yalan olmadan doğrudur , kesindir ve çok gerçektir`.»

    metin öncelikle söylenenlerin doğru olduğunun ve yalancı bilimlerle ilişkisinin olmadığının söylenmesi ile başlar. bu bir anlamda kendini doğrulamaktır. burada “çok gerçektir” ifadesi de anlamı kuvvetlendirmekte, belki de eski nitelemeler düşünüldüğünde güneş’e atıfta bulunulmaktadır. güneş ve onun sembolize ettikleri “en gerçek” olarak kabul edilmektedir.

    «aşağıda olan yukarıda olan gibidir, yukarıda olan da aşağıda olan gibidir , ve birlikte tek bir şeyin mucizesini gerçekleştirirler. »

    daha sonra ise yukarıda olan ile aşağıdaki olanın birliği vurgulanarak dönemin en önemli ezoterik yasası ifade edilmektedir. bu aynı zamanda astrolojiye de temel teşkil etmektedir. buna göre macrocosmos ile microcosmos arasındaki bağlantı kesindir ve ikisine de hükmeden tanrısal yasalardır. bu tanrı’nın bir mucizesinin görüntüsüdür.

    bu ifadenin bir başka yorumu da aslında burada filozof taşından söz edildiği şeklindedir. bu taş yukarı ile aşağısı arasında , başka bir deyişle insan ile tanrısal özü arasında bir ilişkiyi belirmektedir. bu ise her şeyin bir olmasından, başka bir deyişle insanın tanrıdan çıkması mucizesinden olanaklı olmaktadır. öyle ise bu yoruma göre aslında simyanın ana amacı olan filozof taşı ortaya konmuş olmaktadır.

    «ve bütün her şey bir olandan geldiğinden , bir olanın düşüncesinden gelmiştir. böylece her şey bu tek olandan uyum sağlayarak çıktı. »

    burada ise her şeyin tanrı’dan ya da tanrısal tözden geldiği bir kere vurgulanarak yaradılış ifade edilmiştir. bu ifadelerdeki anahtar sözcükler meditatio ve adaptatio’dur. meditatio derin düşünmeyi ifade eder ancak buradaki anlamıyla , bir eylemi ifade etmekte ve tanrı iradesini belirtmektedir. adaptatio ise daha anlamlıdır. adaptatio , adaptasyon, uyarlama anlamına geldiği için, tek olandan uyum içinde çıkmak , zaten bu tek olanın içinde her şeyi barındırdığını ve uyarlanarak varolan her şeyde bulunabileceğini göstermektedir.

    simya yorumunda ise tek olanın materia prima olduğu ve bir takım işlemlerden sonra başka şeylere dönüşebildiği söylenmektedir.

    «güneş onun babasıdır, ay annesidir. rüzgar onu karnında taşımıştır, toprak beslemiştir.»

    bu ifade daha da semboliktir. güneş ve ay birleşmesi simyada kutsal birleşmeyi sembolize ettiği gibi güneş ateşi, ay da suyu sembolize eder. böylece dört element düşüncesi burada yerini bulmuş olur. güneşin baba olması ise tanrısal yaratıcı gücü belirtmektedir.

    «dünyanın bütün gücünün babası budur. onun gücü eğer toprağa dönerse her şeye yeter. »

    buradaki ifade de telesma sözcüğü farklı anlamları ifade edebilmektedir. bazı yorumlarda irade/güç anlamına gelmekte , bazı yorumlarda da mükemmelliği göstermektedir. her iki anlamda da tanrısal töze atıfta bulunduğu açıktır. tanrısallığının farkına varmış insan toprağa dönerse , yani maddede her şeye gücü yetebilecek durumda olur.

    «toprağı ateşten ayıracaksın, sübtil olanı kalın olandan ; bu büyük bir maharetle olmalı. topraktan gökyüzüne çıkacak ve yeniden toprağa inecek , ve yukarıda ve aşağıda olanın gücünü alacak . bununla bütün dünyanın zaferi senin olacak ; bunun için bütün karanlık senden uzaklaşacak.»

    burada ezoterik düşüncenin temel prensipleri açıkça ortaya konmuştur. yukarıda da açıkladığımız gibi, tanrısallığının farkına varmış insanın madde üzerinde kontrolü olanaklı olabilir. ancak bunun için sübtil olan kalın olandan ayrılmalı , yani ruh maddeye olan esaretinden kurtulmalıdır. bu ancak kendi nefsimizden kurtulacağımız inisiyasyon ile olanaklı olmaktadır. maharet buradadır. tanrısal tözünün farkına varan gökyüzüne çıkmış olur , ancak yine maddi aleme dönerek , maddeye hükmederek , yaşamına devam etmeli ve bu dünyada alacaklarını almalıdır. artık bundan sonraki hayatta , bu aşama bir kere geçildikten sonra karanlıklar uzak olur.

    bu düşünceyi nicolas valois şöyle ifade etmektedir : “solvite corpora et coagulate spiritum “. türkçe ifadesiyle, bedeni çöz, ruhu pıhtılaştır , anlamına gelen bu ifade de ruhun bedenin esaretinden kurtularak evrimleşeceğini belirtmektedir.

    ancak bütün düşüncelerde varolan ruhun bedenin esaretinden kurtulduktan sonra madde yokmuş gibi yaşamak değil, kişinin bunun farkına vararak günlük yaşantısına devam etmesi esastır.

    metin, bundan sonra yaradılışın da bu şekilde olduğunu ve her varolanda tanrısal tözün varolduğunu söyleyerek son bulur.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap