9 entry daha
  • son yıllarda radikal müslümanların çeşitli semtlerde yaptıkları noel protestolarının sloganı. kimseye teoloji dersi verecek konumda değilim, akademide herhangi bir dinin kürsüsünde değilim (ne tesadüf ki ülkemizde akademide sadece bir dinin kürsüsü var) ve ateistim. lakin kaynak bulup coğrafya kültürünü araştırmayı seviyorum. "geleneksel noel baba bıçaklama günleri"nin arifesinde olduğumuz şu günlerde, "müslüman noel kutlamaz" cümlesinin, fatih yaşlı'nın da son yazısında belirttiği üzere, kültür emperyalizminden ziyade, bilinçsiz bir sınıf kini -zenginlere değil, zenginliğin ifade ediliş biçimine- olduğu noktasına sonuna kadar katılmaktayım.

    öyle ya, ibrahimi dinlerin en hoşgörülüsü olduğu iddia edilen islamın, yaratıcının tüm peygamberlerini kabul eden ve kutsal sayan islamın, bir peygamberin doğuşunun kutlandığı güne duyduğu öfkeyi ve nefreti başka türlü anlamlandıramıyorum. bu durumun yeni yıl kutlamakla, çam ağacı süslemekle birleştirilmeye çalışılmasının sebebini ise batı ahlakı/modernleşmeye karşı cahiliye aşkına bağlıyorum. çam süslemek vs süslememek savaşının taraflarından birinde ise şu durumu net gözlemleyebiliyorum, islam etkisiyle arap kültürü asimilasyonu geçirmiş muhafazakar ailede büyüyüp, bu durumdan utanıp kendi alanına sahip olduğu anda sınıf atlmak için çam süslemesi gerektiğine inanmak tezahürü.

    oysaki tüm bunlardan bağımsız olarak, çam süslemek tamamen mezopotamya/anadolu kültürüdür. bkz.şamanizm-tengricilik. iznik konsili(1/ms325) vesilesiyle bizans'a oradan da hristiyan ve batı kültürlerine yayılmıştır. yani islamiyet öncesi bu coğrafyaya ait bir kültür. tabi şimdi bilmediğiniz, öğretilmeyen yerden sordum, türklük vs müslümanlık. noel ve yeni yıl kutlamasının aynı şey olmadığını anlatmak için çırpınanlara da ayrıca laflar hazırladım. ne meraklıymışsınız celladınızın gözünde aklanmaya. gerçekten inançlı bir müslümansa şayet, islamın şartları gereği allah'ın peygamberlerine inanır ve peygamberlerden birinin doğum gününü kutlayabilir.

    bu coğrafyada hararetli tartıştığımız konuların içinde insan hakları olması temennisiyle...
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap