1 entry daha
  • marksist sosyolog ve psikanalist erich fromm'un asistanlığını ve editörlüğünü de yapmış, alman psikanalisttir. türkçeye çevrilen "ben ve biz, postmodern insanın psikanalizi" adlı kitabı, günümüz insanının halet-i ruhiyesini çözümleyen, sosyal psikoloji alanındaki önemli eserlerden biridir.

    postmodern kişilik özelliklerini;
    dış gerçeklik ve başka insanlarla ilişkisi,
    kendisiyle ve öz yaşantısıyla ilişkisi,
    mesleki, boş zaman kullanımı ve tüketim davranışları,
    eğitim, kültür, toplumsal ve siyasi sorumluluklar,
    yaşam tarzı ve gündelik estetik,
    toplumsal ve bireysel değerler ve yaşama sanatı,
    düşünme ve algı modelleri, mekan ve zaman yaşantısı gibi bağlamlarda, 'arzcı aktif tip' ve 'kullanıcı pasif tip' olarak ayırdığı iki karakter türü üzerinden ele almış.

    kitap, bilgi-iletişim teknolojileri ve günümüz sosyo-ekonomik koşullarının ürettiği yeni bir karakteri, dolayısıyla yeni bir aile ve toplumsallaşma biçimini analiz etmekte. kişilik ve özgünlük, telkin ve özgürlük, gösteri ve gerçeklik, bağımlılık ve sorumsuzluk, bencillik ve özgecilik gibi bir çok kavramın, bugünün toplumunda farklı bir anlam içeriğine sahip olduğu ve (belki de) bu nedenle bir tür toplumsal patolojiye yol açtığı görülebilmekte.

    "niye böyle" diye anlamlandıramadığımız bir çok kişiliğin ve davranışın altında, postmodern karakter özellikleri yatıyor olabilir, özellikle de jenerasyon farklılıklarında ortaya çıkan çatışmalarda. o yüzden çevrenizdekilere "mal mısın" deyip kızmadan önce, bu kitabı okuyun derim. evet belki de mal, pazar ekonomisinin başarı reçeteleri ve kişisel gelişim önerilerine göre kendini kurgulayıp, coolluğunu pazarlamaya çalışan bir mal. peki bu sadece onun suçu mu? büyük resme bak!
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap