13 entry daha
  • kedi bakımı zannedilenin aksine zor değildir. hatta yetişkin olduğunda sıfır soruna yaklaşabilirsiniz.

    işte size 10 yıldır kedi bakan birinden kedi bakma rehberi:

    minumum sorun için ise sürekli bakım istemeyen bir kedi tercih edin. mesela cins hayvan takıntılı bi salak falan değilsen iran kedisi vb türlerin çok emek istediğini göz önünde bulundur.

    1- eğer hiç kedi beslemediysen mutlaka önce beslemiş biriyle bakımı, sorumlukları, aylık masrafı, ihtiyaçları, olası problemleri konusunda bilgi al. hatta imkanın varsa kedisi olan bi evde 1 hafta kalıp kedinin tüm sorumluluğunu al.

    2- kediyle en büyük sorununun tüy dökmesi ve tırmalaması olacağını bil.
    kediler daha çok bahar ve ilk baharda ısınan havaya uyum sağlamak için tüy döker. b vitamini tüyleri için önemlidir. haftada bir haşlanmış rafadan yumurtanın sarısını verebilirsin. bu tüy dökümünü de azaltır.

    3- koltukları vs tırmalayıp iplerini dışarı çıkartabilir. bu tırnaklarını bileme, törpüleme ihtiyacındandır.

    tırnaklarını kesebilirsin. patisinin ortasına hafifçe basınca tırnakları dışarı çıkar. tırnak makasi ile bir-iki milim ucundan alacaksın sadece. sakın insan tırnağıymış gibi hayvanlaşıp dalma tırnağına, ayarı kaçırır kanatırsın. ucundan alacaksın az bir şey o kadar.

    tırnaklarını kestirmek için de veterinere götürmene gerek yok. canını acıtmadan yapar ve onu da alıştırırsan hiç bir problem de yaşamazsın.

    ve uyurken pek bi savunmasız oluyo bu şapşikler. çaktırmadan uyurken de kesebilirsin.

    4- kedilerin bıyıkları kesilmez. aklından bile geçirme. o bıyıklar hayvanların dengede kalmasını ve çevreyi algılamasını sağlar. insan sakalı bıyığı gibi değildir yani. (bana bıyıkları çok uzamış kessene diyen bi mal bile oldu, maalesef ciddiyim)

    5- ilk 1 yaşını doldurana kadar yaramazlık yapar, evde parende atar hazırlıklı ol. nasıl çocuklar yaramazlık yapar, o da çocuk, o da yapacak.

    evde süs eşyası bulundurma. saksıda bitki varsa ulaşamayacağı bir noktada tut. yoksa her gün evi temizlersin.

    6- 6 aylık olana kadar sütü sulandırmadan verme. hazmetme güçlüğü yaşıyorlar. mümkün olduğunca bu yaşa kadar ağırlıklı yaş mama ve kuru yavru kedi mamasıyla besle.

    7- kedilere yemek saatlerle verilmez. her zaman yemeklerinin bulunması gerek. mama kaplarını doldurup bırak. azalınca ekle.

    mutlaka temiz suyu olsun. hatta ona küçük bir su kovası bile hazırlayabilirsin içmesi için. suyun temiz ve her zaman bulunur olması önemli. çünkü kuru mamalar zamanla iç organlara zarar veriyor. temiz su bu zararı önler. ve yine arada yaş mama vermek bağırsak problemlerini önler.

    doğal yemeklerden de verebilirsiniz. haşlanmış et, yoğurt, tuzsuz peynir vs. tuzlu şeyler yemeye de bayılırlar, çok yedirme.

    ha bu arada kediler etçildir, bu kadarını bildiğini umuyorum.

    8- balık ver, ama sakın kılçığını verme. kediler kılçığı yutamaz, boğazlarına yapışır ve ölürler. hamsi dahi olsa kılçık verme.

    9- küçükken biranızdan içmeye çalışabilirler. kedilerin bira mayısındaki bi maddeye ihtiyacı olurmuş. bu nedenle bir kaç dil atmak isteyebilir. çok fazla verme, azıcık birazcık yeter.

    garip garip şeyler yiyebilir şaşırma. mesela fasulye yemeği, karpuz salatalık vs. çoğunlukla çocukken daha fazla yerler böyle ilginç şeyleri.

    10- kediler kendilerini yalayarak temizler. bir veteriner hekim arkadaşımız kedilerin tükürüklerindeki dezenfektan (antiseptik) miktarının diğer canlılara göre daha fazla olduğunu söylemişti. yani sevgili insancık senin ağzın kedininkinden daha pis ne kadar fırçalasan da.

    kediler temizlenirken tüyleri yutar. bunlar midede birikir ve topak olmuş halde kusularak dışarı atılır. görünüm itibariyle kakaya benzese de zamanla ayırt edilebilir.

    genellikle kusma isteği abuk sabuk yerlerde geldiği, ve hayvanın hareket etmesini engellediği için olduğu yere kusar. salonun orta yerinde kaka benzeri bir şey görürsen kusmuş olabilir. lokal kusmalarda sorun yok. malt macun ile tüyleri atmasını kolaylaştırabilirsin.

    (bağırmayla-öğürme karışımı bir ses çıkarıyorsa, kusmak üzere olabilir. panikleme. sakın dokunma da. )

    11- kediler kusmalarını kolaylaştırması için bazı otları yerler. evde çim, kedi otu yetiştirebilirsin bunun için. (eğer bahçeye vs çıkmıyorsa)

    kedi otu denilen, kedileri peşinden koşturan bir ot var. bu otu oyuncakların içine de koyuyorlar. bunu da yetiştirebilirsin ama çok yedirtme. otun sakinleştirici özelliği var. ama her şey gibi onun da fazlası zararlı.

    12- kediler sudan nefret eder, zaten kendilerini temizledikleri için de yıkanmaları gerekmez. çok gerekmedikçe yıkamaya kalkma. yıkarsan banyodan çıkmadan mutlaka kurula, ev sıcak olsun. yıkarken zarar verme hayvana, travma yaşatma. gözüne sabun kaçırma. kulak içlerine su girmemeli, yüzünü yıkarken dikkat et.

    yavruysa ayrıca evin ısısına dikkat et.

    13- kediler çok oyuncudur ama her zaman oyuncaklarına özellikle de küçükken dikkat etmekte fayda var. yumakla oynat ama o yumağı yanında bırakıp gitme, boynuna dolayıp kendini boğabilir. çok küçük yutabileceği nesneleri ortada bırakma sakın, anca ameliyatla çıkıyorlar.

    14- oyun oynarken sana dokunmak isteyecek, bunu tırmalamak olarak algılama. sakın elini kolunu çekme çizer ya da panikleyip gerçekten ısırır.

    hani bir çok kişiyi hep bi kedi tırmalamıştır ya, aslında tırmalamamıştır. kedi oyun oynamak istiyordur, ama hayvan kültürü olmayan güzide şahsımız korkuyla elini kolunu çekmiş kasti olarak da kendini tırmalatmıştır ama bunun öyle olduğunu bilmez.

    bi de küçükken dişleri kaşınır bunların, o yüzden bi ısırma hali söz konusu olabilir.

    15- yorgan altından balık avlamayı pek bir severler. o balık da genellikle çorapsız ayaklarınız olur. feci ısırırlar, patilerler, korkma, panikleme, oyun oynuyordur manyak.

    habire duran şeyleri patiyle yere atmaya da bayılırlar. alış.

    16- kediler hareket eden şeylere karşı özel bir ilgi duyar. harekete kilitlenirler. o yüzden bilgisayar mousunu takip edip, çamaşır makinesini izleyebilirler. sorun yok.

    17- kulakları iyi duyar. yanlış bilinenin aksine kediler zifiri karanlıkta göremezler. sadece az ışıkla daha fazla görebilme yetenekleri vardır.

    18- bazen bir noktaya kilitlenip çakılmış gibi bakarlar. evi ecinniler falan basmadı, öteki dünyayla da bağlantısı yok. bişey görmüş ona takılmıştır.

    19- kediyi ilk aldığında bir gece veterinere bırak. iç-dış parazitlerini yapsın, gözlemlesin. sonrasında bunları kendin yapabilirsin. hatta kalmasına gerek bile olmayabilir, iç-dış parazit tedavisi hemen yapılabilen bişey.

    dış parazit dediğimiz pirelerdir. frontline, stronghold, fibrovet vb (veterinerlerde satılır) diye sıvı bir ilaçlar var. onu al. ensesinden tutup, yalayamayacağı bir noktada, tüy köküne dök, bu kadar. sokağa çıkmıyorsa 5-6 ay bile etkili olabiliyor.

    ///// 2020 editi: iç paraziti için kliniklerde haplar var. ama artık iç-dış birlikte yapılan parazit damlaları çıktı. daha pratik.

    20- kedilerin kontrolünü sadece ensesinden tutarak sağlayabilirsin, ilaç verme vb. durumlarda ensesinden tut. ensenin acıma oranı daha düşüktür ayrıca.

    21- kedilerin tüyleri kist falan yapmaz. bu yanlış bilinir. kistin kaynağı bakteridir. o da kediler köpek kakası ile temas ettiklerinde bi ihtimal oluşur.

    kedinin tüyünü yutmakla kazağın tüyünü yutmak arasında fark yoktur.

    tırnaklarından, ısırıklarından da hastalık falan bulaşmaz. milyonda bir ihtimalle, o da anca kanarsa falan filan.

    hamilelere, bebeklere, çocuklara vs de bir zararları, sağlık riskleri yoktur. ama bizim halkımız geri zekalı olduğu için böyle olduğunu sanır.

    22- kedilerdeki hastalıklar insanlara bulaşmaz. kediden kediye bulaşır. (kuduz istisna ve tam bilmediğim bir hastalık daha var ama oda cidden çok çok istisna bir şeydi)

    23- pirelerin insana geçmesi falan çok zor bi ihtimal. yani özel çaba harcaman lazım. ya da dünyanın en pis insanı falan olmalısın herhalde.

    24- kediler köpek gibi değildir, koltuğa çıkma yerde yat diyemezsin. ha sen o küçük aklınla dersin de, o seni siklemez. mutlaka koltukta, yumuşak bir yerde, hatta mümkünse bir şeylerin üzerinde uyur bunlar.

    senin de üzerinde uyurlar. yaparlar yani. sorun yok, kedi bu yatacak tabi.

    ama evin her odasına girmek ister ve girer de, yani köpek gibi oraya buraya girme diye terbiye edemezsin. etsen de işe yaramaz. yarayanını henüz görmedim.

    istemediğin yere çıkmasını kızarak engelleyebilirsin. seni anlayacaklar emin ol. sertçe yeri işaret ederek bağırman yeterli. dokunmana gerek yok.

    25- kedinle bir süre sonra aranda bir iletişim başlayacak. aynı dili konuşacaksınız. mesela sen aşağı dediğinde anlayacak, yapma dediğinde duracak, koltuğa vurup gel dediğinde gelecek. hangi miyavlamasıyla canı ne istiyor, ne yapmak istiyor, ne zaman kızgın, ne zaman yorgun, ne aman şımarmak istiyor anlarsın.

    26- her hayvanın kendine has bir karakteri olur. kedinin de olacak. kediler sahibinin karakterini alır derler. bir rivayete göre de isimlerine benzerlermiş.

    27- kakasını kuma yapmasını sağlamak için, ilk yaptığı kakasını kuma götür koy. kuma kedini götürüp, ensesinden tutup kakasını koklat. bir kaç tekrarda alışacaktır.

    kum dışına işerse, ensesinden hafifçe tutup koklat ve patisine kızarak vur hafifçe, o sırada yüzüne bakıp kızdığını göster. canını yakma, hödükleşme tabi. çocuklar bile kaç yıl altına yapıyor öğrenene kadar.

    28- kedinin bir ruhunun olduğunu unutma. aklı var ama zekası yok. ve can taşıyor. bu yüzden kaç yaşına gelirse gelsin hep üç yaşında çocuk gibi olacak.

    29- kedilerin ilk yılları insan yaşıyla 18-20 yaş sayılır. sonraki her yıl üstüne 4 yıl eklenir.

    kedilerin ortalama ömrü 10-15 yıldır. 15-20 yıl arasına çıkanlar da olabiliyor.

    30- hatun kediler regl olur. ama küçücük bir damla olduğundan göremezsin bile.

    hatun kediler 5 yıl doğurmadan durur ve kısırlaştırılmazsa rahim kanseri riski yüksek oluyor. (nasıl oluyor dersen, popsuna aşağı yukarı avucunu sürtünce orgazm oluyor. ama bir süre sonra tekrar başlıyor tabi)

    31- kızgınlık ortalama 1 hafta sürer. lütfen hayvanı 9-10 aylık olmadan kısırlaştırmaya kalkma, kasap mısın sen, dokunma çocuğa.

    dişilerin ameliyatı zor oluyor, çünkü yan taraftan kesiliyor, 7 kat katman kesiliyor, deri iki yana çekilip esnetiliyor vs.. korkunç bir işlem, izledim bilirim. küçükken yaptırmayın.

    ///// 2020 editi: dişiler için farklı bir ameliyat tekniği de var. illa yandan açılması gerekmiyor. hekiminle konuşabilirsin.

    erkek kedilerde ise kısırlaştırma ameliyatı çok kolay yapılıyor, sorun yok. sadece arkasındaki iki top alınıyor.

    32- dişi kedini kısırlaştıracaksan birisinin 1 hafta başında beklemesi, hasta bakması gerektiğini bil. veterinere bırakmayı falan da düşünme bakmazlar.

    çok kötü oluyor yavrucuklar, yaşayanlar bilir. acıdan inliyorlar, her yere çarpa çarpa yürüyorlar, acıdan yürüyemeyebiliyorlar bile. gözlerinden yaş geliyor... yemek yiyemiyorlar...

    zor bir süreç. başında ilgilenmek lazım. bu dönemde yaş mama ile beslemen en iyisi.

    33- erkek kediler kızgınlıkta ha bire bi yerlere sıvı atıp, sağı solu işaretlemek için işiyor. feci kokabiliyor.

    ///burası 2018 editi:

    34- kalitesiz mamaları tercih etme. zararlı. ileride hastalık olmaması için kaliteli mama kullan (acana, n&d, brit care (görece kaliteli ama daha ucuz, brit markası ile karıştırma ikisi farklı) bunlar da olmadı royal canin, hills, pro plan vs vs vs). anca maddi durumun elverişli değilse ortalama üzeri mamaları tercih et. ama ucuz ve kalitesiz mama kullanma.

    (her gün en az 1 paket sigara içip, her hafta barda 6-7 birayı gömüp, evde vokta içip, marka giyinip, dışarıda bi kahveye 15-20 lira verip benim maddi durumum yok deme lütfen. var ama kedine yok demek ki. kendini kandırma paran var, gereksiz bencillik, cimrilik yapma. bak hasta olursa o yedirdiğin mamalar yüzünden, o paraları kat kat ödersin bi de üstüne ömründen ömür gider bişey olacak diye. tecrübeyle sabit. belki bi boş vaktimde başımdan geçenleri de yazarım ama sen o zamana kadar yine de kaliteli mama kullan.)

    kaliteli mamaların fiyatı ithal oldukları için döviz yükseldikçe artıyor, minnoklar hapur hupur götürürken habire sana bana giriyor. ama yapacak bişey yok.

    kaliteli marka bir mamanın 3 kilosu markaya göre ortalama 160-280 arası değişiyor. 1 kediye 1,5 2 ay ve yeme oranına göre daha da fazla gidebilir. haftalık 40 tl ve daha az bir kuru mama masrafı var.

    ya da; (ama bu seçeneği tavsiye etmemekle birlikte;) /////edit bitiş.

    15 kiloluk mamaları kargo ücretsiz gönderen firmalar var. bu mamalar 1 kediye 8-9 ay gider.

    * 15 kilo mama fiyatı: 90-100 tl. (2015 fiyatı)
    * frontline: 45-50 tl (2015)
    * kontil: taş çatlasın 15 tl falandır.
    *traş ettirme: tahmini 60-90 tl.

    bu rakamları istabul'a göre veriyorum. yani mamaya bağlı olarak bir kedinin aylık masrafı oldukça az. aylık 50 tl bile bulmuyor. öyle zannedildiği gibi masraflı hayvanlar değil.

    not: ama uzun süre kalitesiz mama vermek çok sakıncalı, ciddi hastalıkların nedeni. uzun süre kalitesiz mama yedirmeyin sakın.

    ///// 2020 editi: döviz kurları sürekli arttığı ve ekonomimiz uçuşa geçtiği için insanların alım gücünün de düşmesini eklersen, artık her şey pahalı, kedi masrafları da pahalı. belli bir kalitede bakmak için aylık en az 300 tl gözden çıkarın. klinik masrafları da bu ekonomik sorunlarla katlanıyor. temel yapılacak testler vs bir gidiş en az 1000 - 1500 tl'ye çıkabiliyor hastalık durumunda. (istanbul ortalamasıdır) maddi durumunu da dikkate al derim.

    35- ilk yıl aşılarını yaptırmalısın. bu biraz cüzdanını yakacak. sonra, helede ki evden çıkmıyorsa, çoğu kişi aşı yaptırma gereği duymaz.

    36- kedileri 3 gün yemeğini suyunu verip yalnız bırakabilirsin. sonrası tehlikeli.

    sağlıklı ise:

    çok zor durumda kaldıysan maksimum 1 hafta, yetecek mama ve su ile bırak. mama ve su tek bir yerde olmasın. bu manyaklar çıldırıp hepsini alaşağı edip aç susuz kalabilir, intihar etmek isteyebilir. o yüzden 30 yere mama ve dökemeyeceği ağırlıkta su bırak ki 'ölüm yok ulen sana' noktasına gelsin, pişman olsun sıpa.

    daha fazla ise asla yalnız bırakma.

    veterinerlere, kedi pansiyonlarına da tatillerde vs. bırakabilirsin. ortalama fiyatları 50-80 arasında günlük.

    bolca mamasının suyunun olmasına dikkat et. kediler açlığa dayanıklı hayvanlar değillerdir. 3 günden itibaren ve sonra koma hali başlar, ölürler.

    o yüzden zayıf gördüğün sokak kedilerini, özellikle de yavruları besle. yaşama ihtimalleri çok düşük.

    37- kediler mekan değiştirince psikolojileri bozulur. bu hayvanlar alışkanlıklarına sadıktır ve değişmesinden hoşlanmazlar.

    o yüzden kediler, ev ev dolaştırılmaz.

    38- kedine tatilde vs bir arkadaşın bakacaksa aman dikkat et. helede ki evinin anahtarını verip gideceksen.

    kedi bakmaktan anlamayıp, ben kedi baktım biliyoommm ben beaaaa diye ortada dolanıp bi bok bilmeyen çok kişi var. mesela bana bıyıkları uzamış kessene diyen dallama türevi kedi baktığını iddia ediyordu.

    20'li yaşlarda, yüksek lisans yapan ve kedilerin otçul olduklarını zanneden kızımız da kedileri çok seviyordu.

    bizzat yaşadım bunları. hiç kedi beslemediysen bunlarla karşılaşacağını bil.

    kedi seviyor olmakla bakmayı bilmek arasında çok fark var. her biliyorum diyene kedini emanet etme. gerçekten bakmış mı, biliyor mu emin olmak için teste tabi tut, en yakının olsa bile.

    sorumsuz davranabilecek kişilere sakın güvenip emanet etme. ikinci günden sonra, yok hastalandım, yok kıçım başım ağrıyor diye eve uğramazlar. bir de lütfedip kedine bakıcı oldukları için sen suçlu çıkarsın.

    ben, "midemi bozmuşum, ishal de var, sağlığıma dikkat etmem lazım kedilerin olduğu yere giremem" diyen ve hayvancıklara yemek koyup günlerce gitmeyen p.. çocuğu yakın arkadaşlar bile gördüm.

    bir kere boş evin anahtarını emanet edeceksen ilk algılamaya çalışacağın şey, bu arkadaş, akraba, komşu ıvır zıvır senin bebeye bakmayı niye kabul ediyor? kafasının arkasından başka birşey mi var? zerre şüphen varsa bırakma, çünkü şüphe duyduğun kişi en yakınlarından da olsa bil ki sorumsuz davranma ihtimali yüksek kişidir.

    eve kedi sevmeyen birini getirip, senin gözün gibi baktığın kedini hırpalatabilir, ya da bir odaya kapatabilir.

    yapmaz deme. yapar. insan evladı bu, mevzu kız-erkek mevzusu, kendi çıkarları olunca yapar.

    o yüzden çok güven duymuyor, arkandan emin gitmiyorsan, kıy paraya veterinere, pansiyona bırak.

    39- kedini hastayken ya da bir yere gideceğinde veterinere bıraktıysan dikkat et.

    önce veterinerin baştan itibaren güvenilir olsun. ama en güvenilir olana bile asla gerçekten güvenme.

    hasta ve veterinerdeyse söylenen ilaçların kedine verildiğinden emin ol.

    her gün git ve gözünle kontrol et. telefonda iyiye gidiyor, şu şu ilacı verdik demelerine güvenme. üç gün sonra zınk diye öldü deyip cenazesini eline veriverirler.

    başımıza gelmedi değil. arkadaşımızın kedisine veriyoruz denilen ilaçların, parası alınıp alınıp verilmediği ortaya çıktı. hayvancık ölünce tabi.

    ve sokakta bulduğum, bacağından irin akan, halsiz düşmüş yavru kedi için bir ton kartımdan para çektirdim. hayvancık ellerimde öldü. çünkü ilaçları vermediğini düşündüğüm veteriner şerefsizi hafta sonu buna bakacak kimse yok diye, bir kutu yaş mamayla kafesini elime tutuşturup verdi. mamanın parasını da aldı tabi almaz mı! hayvancık hafta sonu öldü.

    velhasıl, veterinerlere de güvenme. işin içinde para varsa herkes heran ..... olabilir.

    40- bir şehirden başka bir şehire götüreceksen, otobüs firmasına amann dikkat. onlar da kasap gibiler emin ol.

    m.t.o diye bir firma var ya, sakın ha sakın bu adamlara sineğini bile teslim etme. garanti ölüsünü alırsın. aile kedimizi, bir şey olmaz diye aracın motor kısmına koyup öldürmüş şerefsizler. molada çıkardıklarında, ağzından köpük çıkıyormuş çocuğun. öldü tabi.

    hayvanlara karşı suç kabahatler kanununa girdiği için bu işin cezası da yok. heriflerden şikayetçi olsan cezası yok, polis siklemiyor bile. en ağır suçun cezası 800 tl falan çıkıyor. o 800 tl'yi ben vereyim şu şerefsizi 800 liralık döveyim desen yasak. niye? insan görünümünde çünkü.

    o yüzden gözün gibi baktığı hayvanına dikkat et.

    kamil koç'u tercih et. daha insancıldır. sadece bagaj kısmında hava alabileceği bir noktaya koyulmasına izin ver. molada çıkarıp su ver. gerekirse muavini kafala, her durduklarında bagajı açtır bi bak.

    ////// 2020 editi: kamil koç da almanlara satıldı. personel de değişiklikler var. kalitede bozulmalar. dikkat.

    41- eğer ilaçlarla ilgili deneyimin yoksa kendi kendine yanımda gitsin diye uyutucu ilaç vermeye kalkma. gerekirse veteriner versin, dozunu ayarlasın.

    42- kedinle birlikte mutlaka kedi taşıma kabı, kedi tuvaleti, mama kabı, kedi tasması, bir iki oyuncak vs edin.

    43- kedine karne çıkarttır veterinerden ve her yaptırdığın ilacın etiketini karnesine yapıştırt.

    44- boşu boşuna aşırı pahalı şeyler alma. kedi bu, hiçbirinin yüzüne bile bakmaz gider iki liralık bezle aşk yaşar.

    45- kediler nankör değildir. doğaları farklıdır.

    sokakta sürü halinde dolaşan köpek görürsün ama kedi göremezsin. kediler yaşamak için kendi varlıklarından başka hiçbir şeye ihtiyaç duymazlar.

    keyif ve rahat pezevengidirler. bir kere girdikleri ev de yatak da sen de onlara aitsindir artık.

    doğalarında evcilleştirilmek yoktur kedi familyasının. evcilleştirilemeyen tek türdür. en evcilleri işte bizim ev kedilerimiz. onlara da oraya otur, buradan kalk dersen 'pehhh' cevabı alırsın.

    o yüzden kedilerle eşit ilişki kurmalısın. birbirinize ve yaşam alanlarınıza saygı duymalısınız. ikinizin de birlikte olmak isteyebileceği gibi, yanlız kalmak isteyeceği zamanlar da olacak. bunu birbirinize kırmadan anlatın.

    46- kediler mutlu olunca mırlar. o derinden gelen mırıl mırıl, grul grul ses mutluluktandır.

    47- kedilerin gözlerinin içine uzun süre bakma. tehdit olarak algılar. saldırır.

    48- genel olarak kedilerin vücut bi tık yüksek olur. uzun tüylülerde daha da fazla. yorganın altında sizinle uyumasına alıştırırsanız, muazzam geceler geçirirsiniz. kolunuzda uyumaya bile alışabilir.

    49- kendi suyu varken senin su bardağından ya da çeşmeden su içmek isteyebilir. keza süt için de öyle. hazırlıklı ol. tabağından patiyle yemekleri çekip almaya çalışabilir. sorun yok, meraklı hayvanlar bunlar. yemek onun yemeyeceği bir şeyse yemeden önce ona bir koklat bir daha gelmez zaten,

    yiyeceği zararsız bir şeyse sadist misin sen ver çocuğa yemekten önce bi parça yesin işte.

    50- kaç saattir bu destanı yazıyorum bilmiyorum. ve sen oturup baştan sona bunu okuduysan bi mesaj at tebrik edicem seni.

    /yazım hatası varsa affola.

    edit 1: 34. maddede revize & imla.

    bu kadar okuyup hala uslanmadıysan devamı da burada*: (bkz: #58958664)
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap