10 entry daha
  • akciğerlerde gaz değişiminin yapıldığı yerdir. bu degisimde ilk olarak diyafram rol alır. diyaframın kasılmasıyla göğüs kafesinin basıncı değişir.
    1) normalde havayla doğrudan temas halinde oldukları için solunum yollarında basınç atmosfer basıncına eşittir. (epiglottis gibi anatomik yapılar var fakat doğrudan hava yalıtımı yapan bir yapı yok)
    2) aerodinamik ilkelerine göre gazlar basıncın çok olduğu yerden az olduğu yere doğru hareket eder. deniz topunu indirirken daha hızlı insin diye sıkmamız buna örnek olabilir.
    solunuma gelecek olursak; soluk alma sırasında diyaframın hareketi alveolar basıncı azaltacak şekildedir. bu sayede içeride basınç daha düşük olacağından hava ciğerlerimize dolar. soluk alma biterken bu basınç* tekrar açık hava basıncına eşitlenir. alveolar basınç, atmosfer basıncının çok az üstüne çıktığı anda ise içerideki hava dışarıya doğru hareket eder -deniz topu örneği- ve soluk verme gerçekleşir. alveolar basınç tekrar 1 atm olduğunda soluk alma başlar ve bu mükemmel döngü devam eder.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap