• 17 000 sayfalık bir günlük yazmıs olan bir felsefe profesörüdür.1839 dan itibaren aralıklarla 1847'den itibarense aralıksız 1881'e kadar tutmuş bu 17000 sayfayı.yani bu kadar eski olması bakımından özellikle ilgi cekici bir sey tabi.henri frederic amiel 27 eylül 1821'de cenevre'de dogmustur.11 yaşındayken, annesi 31 yasındayken tüberkülozdan ölür.2 yıl sonra babası 45 yaşındayken , kendini rhone nehrine atarak intihar eder.henri fredericf iki kız kardeşi ile birlikte iki amcası tarafından büyütülür.
    hastalıklı bir mirasa, babadan gelen olumsuz etkilere ve korkunc üzüntülere rağmen amiel cenevre'de iyi bir eğitim görür ve yazları gezilere cıkar.1840 yılında isviçre'nin bir bölümünü yürüyerek kat eder;1842'de italya'ya ve sicilya'ya gider; 1843'te paris'i kuzey batı fransayı ve belçika'yı görür.
    1844 yılının ekiminde eğitim için almanya'ya gider ve 4 yıl boyunca hyderberg ve berlin ünüversitelerinde coğrafya tarih, filoloji, psikoloji,estetik ve özellikle teoloji schelling ve diğerlerinden felsefe dersleri alır.
    ve dahada gezip durur sonrada felsefe profesörü olur.
    adam bu günceyi kendini tanımak için tutmuş ve bu güncede bütün yönleri ile bir insan örneği sunmuş.yaşamı dogrudan dile aktarmış.
    insan kimdir,ne yapar ne eder ne düşünür ne hisseder bunu anlamanın tek bir yolu vardır: bunların hepsini anında not etmektir diye düşünüyormuş .önsöz de böyle diyo yani.
    journal intime kitabın orjinal adı.sanırım fransızca yazmış.türkceyede sadece 2 cildi cevrilmis bildigim kadarıyla .mor yayınları diye bir yayınevinden.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap