6 entry daha
  • anarşizm incelenmeye kalkılırsa yurdum sınırlarında bulunan, mutlaka uğranılması gereken durak. osmanlı ile pek çok kez masaya oturan ve üç kez bütün şartlarını kabul ettirip bulunduğu muhite bir tane bile devleti osmaniye memuru sokturmayan efe. düşmanlarına karşı acımasızlığı -çakırcalı diye nam salmaya kalkanları canlı canlı yakması, halka karşı merhameti; zenginden alıp fakire verme, evleneceklere çeyiz düzme, ile bilinen bu karizmatik kişilik ile ilgili onlarca kitap ve film bulunmaktadır. adına çekilen filmlerin bazılarının adları ve yılları şu şekildedir;

    1. çakırcalı mehmet efe 1950
    2. çakırcalı nasıl vuruldu 1950
    3. çakırcalı mehmet efe'nin definesi 1952
    4. kamalı zeybek çakırcalı'ya karşı 1967
    5. çakırcalı mehmet efe 1969
    6. çakırcalı mehmet efe 1987

    kendisini öldüren zamanın yüzbaşısı rüştü kobaşın bu olaydan sonra hem osmanlı da hem de cumhuriyet döneminde önemli yerlere gelmesi bu kısacık efenin, devletin başına nasıl bir bela olduğunu anlatır. kayaköy deki evinin günümüzdeki harabe durumu bazı meraklıları üzse de efelerin asıl mekanının dağlar olduğunu bilenler buna pek aldırmamalıdır.
    "insan ruhunun derinliklerinde kopan en büyük fırtınalar, adeletsizliklere karşı doymak bilmeyen isyan özlemidir." der bu efeyi saygıyla anarım.
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap