8 entry daha
  • kızıl ekim: ekim devriminin anısına inşa edilmiş; yeryüzünün en yıkıcı silahı olan rus balistik nükleer denizaltısıdır. john mctiernan'ın yönetmenliğini yaptığı filmde; rus denizaltı kaptanını marko ramius'u sean connery, cia'de görevli jack ryan'ı ise alec baldwin oynamıştır.

    film; rusların soğuk savaş yıllarındaki en yıkıcı silahı olan "typhoon" sınıfı balistik nükleer denizaltısının efsanevi rus denizaltı kaptanı ramius tarafından amerika'ya teslim edilişini anlatıyor.

    tom clancy'nin romanından uyarlanan film; clancy'nin cia geçmişi göz önüne alındığında daha da önem kazanıyor. çünkü bazı askeri araştırmacılara göre soğuk savaş yıllarında bir rus nükleer denizaltısı amerikalılar tarafından ele geçirildi. 1968 yılının mart ayında, hawai açıklarında amerikayı hedef alan bir rus denizaltısında bilinmeyen bir sebeble patlama olmuş. amerikan donanması bölgeye gizli bir su altı ekibi yollamış ve batan rus denizaltısının çevresinde rus dalgıçların cesedine rastlamış. yapılan araştırmada denizaltının nükleer füzelerinden birinin ateşlenmek üzereyken patlama olduğu tespit edilmiş. patlama sonucu; ruslar denizaltının tamamen yok olduğunu düşünmüş. amerikalılar ise enkazı çıkarmak için 6 yıl süren gizli çalışmayla özel bir gemi inşa etmiş. amerikalı bir petrolcünün petrol arama gemisi olarak kayıtlara geçen geminin maliyeti tamamen pentagon tarafından üstlenilmiş. bu özel gemi sayesinde rusların bile haberi olmadan denizaltı ele geçirilmiş.

    doğruluğu konusunda farklı görüşler olan bu hikaye; "the hunt for red october" romanının da ana dayanak noktasıdır.
49 entry daha
hesabın var mı? giriş yap