7 entry daha
  • inflamasyon organizmanın enfeksiyonla savaşması ve doku hasarı tamiri için gereklidir. sadece b ve t lenfositler, makrofajlar ve nötrofiller değil, dokudaki parenkimal ve stromal hücreler de inflamasyona katkıda bulunur; bunun için hücreler arası bir iletişim ağına ihtiyaç vardır ve sitokinler bu ağda görevli glikoprotein yapılı küçük moleküllerdir.
    genellikle immün sistem hücreleri tarafından salgılanır ve özgül sitokin reseptörü taşıyan hücreler tarafından algılanır. bazı sitokinler sinir sistemi gibi farklı dokularda immün sistem hücresi olmayan hücreler tarafından salgılanabilir ve algılanabilir.
    esas görevi lökositler arasındaki iletişim ağını sağlamak olan sitokinlere interlökin(il) denir.
    hücrelerin hareketliliğini sağlayan ve belirli bir bölgeye göçüne aracılık eden sitokinler kemokin adı altında sınıflandırılır.
    interferon(ifn), tümör nekroz faktörü(tnf), transforme edici büyüme faktörü(tgf) süperailesi de önemli sitokin sınıflarıdır.
    immün sistem hücrelerinin fonksiyonel açıdan sınıflandırılması sitokinlere dayanarak yapılır.
    immün sistem hücrelerinin üretimi ve dokular arasında dolaşımı sitokinler aracılığı ile düzenlenir. hücrelerin aktivasyonu, farklılaşması, canlılığı ve çoğalmasına sitokinler katkıda bulunur. hücrelerin sitokinlerden ne kadar etkileneceği sitokinin yerel konsantrasyonuna, karşıt etkili molekülün ortamda bulunmasına, hücredeki reseptör düzeyine bağlıdır.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap