23 entry daha
  • efendim yagmurlu bir gunde pencere kenarinda ilk fincanimi bitirdikten sonra ikincisini elime alip, iyisinin evde n'asil yapilacagini payla$manin geregini gordum. buyurunuz, iyisini yapmak için tarifi:

    6 adimda sizi mutluluktan mutluluga uçuracak bu guzellik için ihtiyacimiz olan 4 basit $ey var.

    a- caffettiera(nami diger ocak üstü espresso makinasi, ki pek naziktir kesinlikle elde ve sadece suyla yikanmasi gerekir)
    b- sulari akan bir musluk
    c- kahve (evet $a$irtici ama gerekiyor; ayrica, lavazza'nin miscela arabica'sini tavsiye ediyorum)
    d-ufak gozlu alevli bir ocak(elektrikli ile asla mukemmel olamiyor)

    $imdi butun malzemelere sahip oldugumuza emin olduktan sonra hazirlama a$amasina geçebiliriz.

    1. temizlik fasli:

    caffettiera'mizi aliriz, açar içindeki kahve haznesi ve su yolu parçasini alir çop tenekesinin kenarina hafifçe vurarak ve yahut ust kismi avucumuza bakacak $ekilde su giri$inden ufak bir miktar hava ufleyerek ** içindeki (zira kahvemizi onceki seferden içinde birakmi$ oluyoruz ki adet yerini bulsun)kahveyi bo$altiyor ve çope atiyoruz. bunu bazi insanlar lavabo'ya da atiyorlar ancak onlarin bu davrani$ini tasvip etmiyor, kiniyoruz.
    bu parçayi ve caffettiera mizin ust kismini iyice yikadiktan sonra (ki ust parçada conta'ya iyice dikkat *)
    alt hazneyi de bir çalkalayip butun parçalari kuruluyoruz.

    2. su doldurma fasli:
    efendim gunumuzde bu mesele ile ilgili olarak iki adet kabul gormu$ teori var.
    bunlardan birincisi su haznesini ust bogumuna kadar doldurup içine kahve haznesini yerle$tirdikten sonra lavabo'nun uzerinde ters çevirerek fazla suyu bo$altmak.
    ikincisi ise su haznesini emniyet subabinin orta hizasina kadar doldurmak.
    $ahsen ilkini tercih etmekle beraber farkli yollarin oldugunu da belirtmek istedim.
    ayrica kullanacaginiz suyum musluk suyu olmasinda kar$it goru$ler olsa da bir sorun yoktur, içme suyu kullanilmasini savunan ki$ilere buradan selam ederim.

    3. kahve doldurma fasli:
    efendim bu a$amaya geçmeden once kahve haznemizin kahveye temas edecek bolumlerinin kuru olduguna emin olmamiz gerekiyor. bundan emin olduktan sonra kahvemizi doldurmaya geçebiliriz. (ki kahvemizi buzdolabinda sakliyoruz degil mi? aferin.) efendim gene su doldurma faslinda oldugu gibi bu konuyla ilgili olarak da iki ayri ekol mevcuttur.
    kuzey ekol'u * kahveyi silme doldurur, guney ekolu * ise tepeleme * * * *; ancak ne olursa olsun ikisi de kahveyi ka$ikla ezmez zira; kahve, kendi kendine siki$malidir. kahvenin n'asil siki$acagini da bir sonraki a$amada gorecegiz.

    4. caffettiera kapaniyor:
    bu a$ama digerleri kadar karma$ik durmasa da ummadik ta$in ba$ yarabilecegini unutmamak gerekmektedir. $imdi caffettiera'mizin kahve haznesi zaten içinde su olan alt bolumunun içinde bulunmakta ve ust hazne ile ikisinin arasinda kalmayi beklemektedir. bu noktada sizi (bkz: arada kaldim)'a yonlendirmeden edemeyecegim. *$imdi bu noktada ust parçayi vidalamadan once dikkat etmemiz gereken mesele contanin temas edecegi noktalarda ve yiv uzerinde kahve bulunmamasi. burada bulunan kahveyi ufak bir ba$parmak darbesiyle temizledikten sonra içinin di$inin kuru olduguna emin oldugumuz ust parçayi olmasi gereken yere sikica vidaliyoruz. vidaladik mi? ne guzzel! $imdi edavatin di$aridan iyice kuru olduguna emin olup bir sonraki a$amaya geçiyoruz

    5. pi$irme fasli:
    efendim ocagimizin en kisik gozunun * uzerine yerle$tirdigimiz cafettiera'mizin alev kaynagindan 1,5-2 cm yuksekte olmasi bu a$amada pek onemli. alevimiz de kisik ile orta ate$ arasinda olmali. dogru ate$i ilk ba$ta tutturamazsaniz da uzulmeyiniz zira beceriniz zamanla geli$ecek merak etmeyin. yava$ yava$ yukselecek olan kahvemiz sonlara dogru pukurdamaya ba$layinca, ocagin ate$ini çok kisa sureyle once hafif kisip uç dort saniye sonra orta ate$te de bir o kadar tutup kapatmak daha bir ho$ olmasini saglayacaktir.

    6. servis:
    bu a$ama aslinda teoride gayet basittir, dilediginiz kadar kahveyi fincaniniza koyar dilediginiz gibi $ekerleyip sutleyip içersiniz* ancak; eger keyfinizi bozacak hainler mevcutsa fincanin (ki turk kahvesi fincanlarinin ufak olanlari gayet uygundur) yarisindan azini doldurup yaninda $eker ile servis yaparsiniz. adaba gore sut istenildigi zaman servis edilir. zira onceden soylenmelidir. tabi bu esnada arka taraftan alçak volum'de bir de yo la tengo'dan little eyes koyarsaniz o kahvenin tadina doyulmaz... yeterince saçmaladim. izninizle olmeye gidiyorum.
    (bkz: ta$ikardi)
    bonus olarak da
    (bkz: entrylere efendimle ba$lama ekolu)
338 entry daha
hesabın var mı? giriş yap