4 entry daha
  • her ne kadar bir efsane olsa da bugün kimi dilbilimciler, dillerin doğuşu ile ilgili babil kulesi efsanesini kitaplarının ilk sayfalarında anlatmadan geçmiyor gördüğüm kadarıyla.

    efsaneye göre babil halkı, tanrıya yakın olmak için büyük bir gayret ve ahenk içinde bir kule inşa etmeye başlıyorlar. kule gün geçtikçe yükseliyor ve babil halkı tanrıya her geçen gün biraz daha yaklaşıyorlarmış. tanrı ise babil halkının kendisine ulaşmasını engellemek için kulede çalışan her işçiye farklı bir dil vererek anlaşmalarını engellemiş. böyle olunca kulenin inşası durmuş ve herkes başını alıp farklı yerlere gitmiş. gittikleri yerde çoğalarak farklı dillerde konuşan topluluklar oluşturmuşlar.

    dillerin ortaya çıkışı ile ilgili kutsal kitaplarda da (kur'an,tevrat, incil ) bazı ifadeler yer alıyor: adem'e tanrı tarafından bazı kelimelerin öğretilmesi şeklinde.

    bunlardan ayrı olarak, insanların doğadaki bazı sesleri taklit ederek dili ortaya çıkardıkları varsayımına dayanan 'yansıma teorisi' ise gayet mantıklı görünüyor. çünkü ilkel insanlar doğa ile bir bütün halinde yaşayan canlılar. çevrelerini anlamlandırmak,hayatta kalabilmek, birlikte yaşayabilmek için doğayı izlemek ve dinlemek zorundalar. bu durumda içinde yaşadıkları zorlu doğa koşullarıyla mücadele edip birtakım sesleri taklit ederek birbirleri ile iletişim kurma yoluna gitmiş olmalılar. mesela, ilk çağlarda yaşayan bir aile karınlarını doyurmak için avlanmak zorunda.ava çıktıklarında buldukları bir avı diğerlerine haber vermek için o hayvanın sesini taklit etme yoluna gitmiş olabilir. ya da avlanmaya gittiğinde çeşitli doğal tehlikelerle karşılaştıysa ( geçilmesi zor bir nehir,şelale, farklı yabani hayvanlar vs.) bunları bir başka insana işaret edebilmek için seslerini taklit etmek gayet mantıklı.böyle sayısız tekrar sonucu artık bu taklit sesler birer kelimeye dönüşebilir. yaşadıkları koşullarda hayatta kalabilmek birinci amaçları olan insanların, sırf bu amaca hizmet eden tamamen doğa ile ilgili kelimeler üretmeyi öğrenmesi ve sonra değişen şartlarla, bu yolla üretmeye başladıkları kelimelere yeni kelimeler eklemesi bana son derece mantıklı geliyor.
    insanoğluna yaşam veren doğa, kendisiyle çetin şartlarda mücadele etmek zorunda kalan insana yaratıcılık kazandırıyor.dil de doğanın insana kazandırdığı bu yaratıcılıktan sadece biri, kanımca.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap