8 entry daha
  • futbol oyun kurallarının 6 numaralı kuralıdır*

    şuradan devam: hakem/@fitbol

    yardımcı hakemlerle ilgili çok fazla kural anlatmaya gerek olduğunu düşünmüyorum. çünkü az-çok herkes tarafından görevleri biliniyor. ancak şunu ifade etmeden geçmeyelim; yardımcı hakemler, adı üzerinde "yardımcı" dır. eskiden yan hakem olarak ifade edilirlerdi ancak sonradan bu ifade olması gerektiği gibi düzeltildi*. burada özellikle vurgulanan şey esas yetkilinin hakem olduğudur (orta hakem demek literatürde yanlış olarak ifade ediliyor). yani hakem yardımcının ofsayt dahil hiçbir kararını uygulamayabilir.

    maç öncesi memorandumunda, hakem yarımcılarından ne tür yardımlar istediğini açık bir şekilde belirtir. ofsayt ve bulunduğu çizgideki topun oyun dışına çıkıp-çıkmadığı yardımcının doğal görevidir. bunun dışında yardımcılar kendi diyagonalindeki taç atışları, korner-aut ya da faullerde hakeme yardımcı olurlar. kendisine yakın bögelerden kullanılan taç atışlarında, atışı yapan oyuncuların ayaklarını kontrol ederler (hakem ise atışın baş üzerinden nizami bir şekilde kullanılıp kullanılmadığına bakar). yine kendisine yakın yakın serbest vuruşlarda, -hakemin isteği doğrultusunda- topun ve/veya barajın yerinden oynamamasını sağlarlar.

    bunun dışında bazı hakemler yardımcılarından kendilerine yakın penaltılarda *yardımcı olmalarını isterken, bazıları kesinlikle penaltı kararına karışmamasını isterler. bazı maçlarda penaltı yardımcı hakemin görüş alanında olmasına rağmen hiçbir harekette bulunmamasının sebebi bu maç öncesi konuşmasıdır.

    eğer dördüncü hakem yoksa, oyuncu değişiklikleri kıdemli yardımcı hakem tarafından yapılır(burada bir parantez açıp yardımcıların yerlerinden bahsetmek istiyorum; kıdemli olan yardımcı hakem, yedek kulübeleri ve teknik alanın bulunduğu tarafta yer alırkene kıdemsiz yardımcı onun diyagonalinde yer alır). saha komiseri ya da ilgili kişi değişiklik için hazır olunduğunu kıdemli yardımcıya bildirir. yardımcı da değişikliklik yapılacağını hakeme bildirir. hakem ise uygun gördüğü bir anda değişikliğin yapılması talimatını verir. bunun üzerine kıdemli yardımcı oyuna gidecek oyuncunun kontrollerini yapar ve değişikliği tamamlar.

    ilave yardımcı hakemler yoksa, topun kale çizgisini geçip/geçmediği kararı da yardımcı hakemin sorumluluğundadır.

    kural 7 - maçın süresi/@fitbol
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap