139 entry daha
  • her ne kadar çoğu insan spor olarak görmese de, bence bu dünyada var olmuş en güzel spordur. kendi içerisinde bir bilimi vardır bile denilebilir. hatta sweet science da derler boksa. boksun teknik detaylarını, yani footwork olsun, eskivler olsun, paratlar olsun ringe güzel bir şekilde yansıtan boksörlere yani bu tatlı bilimi çok güzel uygulayan kişilere de sugar lakabı verilir. ray leonard, ray robinson ve shane mosley örnek gösterilebilir buna.

    zaman içerisinde evrimleşmiş, temel boksun üstüne boksörlerin kendi yeteneklerine göre ekledikleriyle bir sürü stili ortaya çıkmıştır. floyd mayweather jr'in uyguladığı shoulder roll, mike tyson'un uyguladığı peek-a-boo gibi stiller vardır. roy jones jr gibi keskin reflekslere sahip boksörler neredeyse gard almadan dövüşürken, kimi boksörler -mike tyson, thomas hearns- gardını sürekli yukarıda tutar, kimi boksörler ringin bütün alanını kullanıp -muhammad ali-, rakibiyle arasına mesafe koyup uzun kollarının avantajını kullanıp rakipleriyle uzaktan dövüşürken, kimi boksörler yavaş ayaklarına, ortalama reflekslerine rağmen -george foreman- insanüstü güçleri sayesinde bu sporda başarılı olmuştur.

    jack johnson'un jeffries ile yaptığı ve boksu aşıp zencilere karşı yapılan ırkçılığa dokunan maç, joe louis'in schmeling ile yaptığı amerika-almanya savaşı tadındaki maç, george foreman'ın olimpiyatlarda altın madalyayı aldığında kaldırdığı amerikan bayrağı-siyah panterlerin olimpiyatlardaki yumruk eylemi, cassius clay'in muhammad ali olması ve zencileri peşinden sürüklemesi gibi daha bir sürü maç ve olayla sporun dışına defalarca taşmıştır. jack dempsey, rocky marciano gibi bir sürü idol çıkartmıştır.

    öğrenmesi ise epey zordur. dışarıdan sadece kavga eden iki adam gibi görünse de, adımlaması, refleksleri geliştirmesi, yumruk atarken gelen yumruklardan korunmak, rakip kısaysa mesafeyi korumak, uzunsa mesafeyi kapatmak, rakibi baskı altına almak daha doğrusu bunların her birini öğrenmek epey zaman ve sıkı çalışma gerektirir. ama gel gelelim boks yapmak, izlemekten çok daha zevklidir. uzun bir rakibin direklerinden kaçmak için açı değiştirmek, saniyeden kısa sürelerde çıkan yumruklardan kafa hareketleriyle kaçmak ve yakaladığın bir anlık boşluğu rakip kapatamadan değerlendirmek bunları başardığınızda insana inanılmaz bir haz verir.

    muhammad ali

    shoulder roll

    peek-a-boo

    özetlersem, bana göre bu dünyadaki en güzel spordur.

    bir de birkaç boksörün hikayesi için:

    (bkz: george foreman/@ucuz pringles)
    (bkz: joe frazier/@ucuz pringles)
    (bkz: joe louis/@ucuz pringles)
230 entry daha
hesabın var mı? giriş yap