14 entry daha
  • keşke bu entryi debe'ye girse, herkes okusa ama kimse okumayacak. öğrenmeyecek. sonra bir çok insan garanti belgesi olmadığı için mağdur edilecek, rezalet başlıkları açılmaya devam edecek. tek satır "amlarına koyayım onların çok ayıp ediyorlar" yazsam kesin daha çok insan okur, beğenirdi. ama ben yine de okumaya mecbur kaldığını için okuyacak geleceğin mağdurları için yazmış olayım. ekşi sözlük kutsal bilgi kaynağı kalmaya devam etmiş olsun.

    sözlükte bu konu, özellikle rezalet başlıklarında çok konuşuluyor. insanlar bu garanti belgesi yüzünden çok mağdur oluyor. bu konuda uygulamaya yeni bir bakış açısı getirmek amacıyla bu entryi yazıyorum. haklı olduğumu düşünüyor, buna yürekten inanıyorum.

    şimdi uygulamada nasıl? bir şey satın alıyorsun. bir kaç ay sonra bir sıkıntı yaşıyorsun. faturanla gidiyorsun, adamlar garanti belgesi olmadan yardımcı olamayacaklarını söylüyorlar. peki tüketicinin haklarını kullanması için garanti belgesine gerek olduğunu kim uydurdu? kim çıkardı bunu? hem garanti belgesi ne ki?

    tüketicinin korunması hakkında kanun madde 56: "üretici ve ithalatçılar, tüketiciye yönelik üretilen veya ithal edilen mallar için içeriği yönetmelikle belirlenen bir garanti belgesi düzenlemek zorundadır. bu belgenin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumluluğu satıcıya aittir." şeklindedir. garanti belgesi yönetmeliği'nin tanımlar kısmında garanti belgesi "üretici ve ithalatçılar tarafından, tüketiciye yönelik üretilen, ithal edilen veya satılan mallar için düzenlenen ve tüketicinin sahip olduğu hakları gösteren belge" olarak tanımlanmış ve 5. maddeye göre bunu düzenleyip, tüketiciye vermek satıcı için bir zorunluluk olduğu tekrar belirtilmiş. garanti belgesi uygulama esaslarına dair yönetmelik'te garanti belgesi "imalatçı – üretici veya ithalatçıların, sattıkları, ürettikleri ve/veya ithal ettikleri mallar için düzenlenen ve malın garanti süresi içerisinde meydana gelebilecek arızalarının en az iki yıl süreyle veya özelliği nedeniyle belirlendiği ölçü birimi içerisinde, ücretsiz olarak yenisi ile değiştirilmesinin, tamirinin, bedel iadesinin veya bedel indiriminin taahhüt edildiğini ve satıcı ile tüketicinin yükümlülüklerini gösteren belge" şeklinde tanımlanmış. yani herhangi bir yerde garanti belgesinin "garantiyi kullanmak için gerekli belge" olduğuna dair bir cümle bulunmasını bırakın, bu anlama gelebilecek bir ifade bile yok.

    yukarıdan da anlaşılacağı üzere garanti belgesi, garantiyi kullanmak için gereken bir belge olarak tanımlanmamış. böyle bir ifade bir yerde geçiyorsa lütfen paylaşın. bilakis, garanti belgesi "tüketicinin haklarının yazıldığı bir belge" olarak tanımlanmış. ve tüketiciye bunun verilmesi zorunlu kılınmış ki, tüketici ileride ürünle ilgili bir sorun yaşarsa haklarının yazdığı bir belge elinde bulunsun diye, haklarını kullanması bu belgeye dayansın diye değil! yine yönetmeliğe "satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçmez." şeklinde bir madde konularak, aslında satıcının tüketiciye sadece bir fatura vererek onun haklarını öğrenmesine engel olmasının önüne geçilmek istenmiş. yani bu ifadenin amacı tüketiciye "faturanızı garanti için kullanamazsınız, garanti için garanti belgesi lazım" diyebilmek değil, satıcıya, "tüketiciye haklarını öğrenmesi için gerekli olan garanti belgesini vermekten kaçınıp, verdiğin faturayı "garanti belgesi" dediğimiz şey olarak gösteremezsin, tüketicinin haklarını öğrenmesine engel olamazsın" demek için, tüketicinin bilinçlenmesini sağlamak için.

    peki bu firmalarca nasıl yorumlanıyor? "garanti için, garanti belgesi olması gerekiyor" şeklinde. hayır efendim, öyle düşünemezsiniz! zaten firmalar gibi düşünmek için bir neden de yok ortada. bu tamamiyle firmaların işgüzarlığı sebebiyle tam tersten, kanuna, yönetmeliğe bu maddenin konuş amacının aksine yorumlanıyor. kanun koyucu garanti belgesiyle tüketicinin bilinçlenmesi amaçlamışken, firmalarca tüketicinin mağdur edilmesinde kullanılıyor. garanti belgesi garantinin kullanılması için zorunlu değildir! tüketicinin bilinçlenmesi içindir. firmalar garanti belgesi vermek, tüketiciyi ürünle ilgili hakları konusunda bilinçlendirmek zorundadır ve sadece bir fatura vererek bu sorumluluktan kurtulamaz. "satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçmez." ifadesi bu amaçla konulmuştur.

    zaten garanti belgesi yönetmeliği'nin diğer maddelerine ve garanti belgesi uygulama esaslarına dair yönetmelik maddelerine, yani kanunun, yönetmeliğin özüne, esasına baktığınız zaman da tamamen tüketicinin bilinçlenmesinin amaçlandığını göreceksiniz. zaten tüketiciyi böyle zora sokacak bir kuralın tüketici haklarıyla ilgili mevzuatta yer alması saçma olurdu.

    nereden çıkarıyorsunuz "garantiyi kullanmak için garanti belgesi olması gerektiği" diye bir zorunluluk olduğunu? garanti belgeniz yoksa, fatura, hatta alışveriş yaptığınızı gösterir banka dekontuyla bile garantiden yararlanabileceğinizi düşünüyorum. bu konuda sıkıntı yaşayan mesaj atsın. beraber bir şeyler yapmaya çalışırız.

    şurada garanti belgesinin olması gerektiğini düşünüyorsanız ve elinizde yoksa nasıl davranabileceğinize dair de bir entryim da var. (bkz: #58000779) şu da yaşadığınız sorunlarda nasıl davranabileceğinizle ilgili
    (bkz: #57999936)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap