5 entry daha
  • (bkz: thermal cut out)

    elektrik devrelerinde tek atimlik olarak kullanilip, isi ve akima duyarli devre kesici sigortalardir.

    pellet tip ve yuzey gerilimli tip olarak iki cesittirler.

    pellet tiplere, adi uzerinde gumus bakir ve berilyum metallerinden mamul olmak uzere minnos bir metal kulce, bu kulcenin baskiladigi bir yay, iki ucta ise kursun tel baglantilarindan ibarettir. istenen limit sicaklikta kulce eriyerek yayi serbest birakir ve yay kulcenin bulundugu bosluga dogru kendini tetikleyip kursun telle irtibati keser, butun bu hat uzerinden geciyor olan elektrik ise artik gecemez olur. devre kesilmistir.

    urunlerde normal kullanim esnasinda gir cik yapan termostatlarin (bkz: bimetal) (bkz: ntc sensor) vesair, ariza yapmasi durumunde urunde yanma, ciddi metal erimesi, anormal duman cikarma gibi durumlarin onune gecmek adina kullanilir. aksi halde urun low voltage directive testleri ıec/en-60335/1/xx prosedurundeki madde 19, anormal sartlar alt taleplerinde bulunan sartlari yerine getiremez ve siz de urununuzu ce sarti koyan hicbir ulkede satamazsiniz. keza ul (bkz: underwriter laboratories) standardi da benzer sartlar one surdugunden amerika pazari da hayal olur.

    muhendislerce dikkat edilmesi gereken bazi onemli noktalar bulunmaktadir.

    normal calisma kosullarinda tco mumkun olan minimum sicaklikta ve akimda calismali iken, abnormal conditions belirdigi anda mumkun olan en hizli surede ortam, tco muzun fonksiyon sicakligina cikmalidir.

    normal operasyonda, tco mumkun mertebe dusuk sicakliga maruz kalmali, cunku sicaklik yukseldikce, tco nun calisma omru kisalir.

    tam da bu yuzden, th ve tf diye iki adet ozellik ile degerlendirilirler ve anilirlar.

    th (bkz: holding temperature) ; tco nun 168 saat bekletilip, sonra calisirlik kontrolu yapildiginda pozitif sonuc verecegi maksimum sicakliktir.

    tf (bkz: function temperature) calisma sicakligidir. yani bu sicakliga geldiginde devreyi kesmesi beklenir.

    th onemli.

    cunku ornegin calisma sicakligi (tf) 240c olan sigortamizin, ureticisi tarafindan verilen (th) degeri ornegin 200c ise, bu kisaca sunu anlatir.

    ben, maksimum 200c sicaklikta 168saat surekli calisma sonrasinda bu urunun 240c icin yapilacak testi gececegini garanti ediyorum.

    yani eger 220c ortamda surekli calisirsa tco, omurden yiyecegi icin (bkz: omrumu yediniz) muhtemelen bir sure sonra atiyorum 240c degil de, 230c de zamansiz atacaktir. hatta uzun sure calismis ise 220c de (- yanlis tco secimi simulasyonu ornegin 2 sene kullanilmis bir utu dusunun), yeteri kadar uzun bir sure sonra durduk yere normal calisma da dahi atabilir, satis sonrasi hezimetlerine sebebiyet verebilir.

    belli basli kaliteli markalar;

    (bkz: nec schott)
    (bkz: inter control)
    (bkz: microtemp)
    (bkz: uchihashi)

    sonuncusu japon menseili olup zannediyorum pellet tipi sigorta uretmiyorlardi.

    ise yarar bilgiler olmasi umidi ile, esen kalirmisiniz lutfen...
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap