8 entry daha
  • 1994 san marino gp sıralama turlarında, ertesi gün ayrton senna'nın hayatını kaybettiği grand prix'de hayatını kaybetmiş bir başka pilot.
    touring car ve le mans 24 saat yarışlarında yaprığı isim sonrası, geç denecek bir yaşta, 34 yaşında formula 1'e gelmiş, sezonun sadece üçüncü grand prix'sinde hayata gözlerini yummuştur.

    ratzenberger'in ölümü rekabetin nerelere gelebileceğinin trajik örneklerinden biridir.
    avusturyalı pilot ertesi günkü yarışa iyi bir yerden başlamak istemektedir fakat istediği tur derecelerini bir türlü yapamaz. sondan ikinci turunda bir virajı iyi alamayarak pist dışına çıkar ve ön kanadı hasar görür. normalde yapması gereken, pite girip kanadını değiştirmek ve tekrar çıkmaktır, ancak buna zaman yoktur. hasarlı kanatla, pite girmeden bir sonraki tura başlar hemen, fakat ön kanatın araçtaki tutunmayı nerdeyse sıfıra düşürmüş olması sebebiyle villeneuve virajı olarak bilinen virajda yoldan çıkar ve ölçülen sürat ile 314.9 km/h ile duvara vurur. son karelerinde başını doğrultmaya çalıştığı görülür ama yaşadığı baziler kafatası kırığı sebebiyle hayatını kaybeder.

    [https://www.youtube.com/watch?v=q_cpr5vq4ds https://www.youtube.com/watch?v=q_cpr5vq4ds]

    ratzenberger'i kimse hatırlamaz. çünkü ertesi gün ayrton senna ölecektir. bu bugün için değil, daha o gün için bile böyledir. tüm yarış dünyası senna'nın cenaze törenine koşarken ratzenberger'inkine sadece dönemin fia başkanı max mosley gider. mosley yıllar sonra yapılan bir röportajda "ayrton'un cenazesinde bulunmayı çok istemiştim. ama roland'a kimsenin gidemiyor olduğunu görünce içim bu duruma elvermedi" demiştir.

    mosley, ratzenberger'i düşünen ilk kişi değildir yine de. ratzenberger için en anlamlı girişimi planlamış ama başaramamış ilk kişi ayrton senna'nın kendisidir. kaza sonrası senna'nın aracı içinde rulo yapılmış bir bez parçası bulunur. açtıklarında bunun büyük bir avusturya bayrağı olduğu görülür. senna yarış sonrası ratzenberger için avusturya bayrağı sallayarak bir anma turu atmayı planlamış, fakat ölümü buna engel olmuştur.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap