5 entry daha
  • kokusuz, renksiz ve asiri zehirli bir sinir gazidir.

    havadaki cok dusuk yogunluklarda bile cok olumculdur. nasil calisir, sarin bir asetilkolinesteraz inhibitorudur. bu da asetilkolin denilen norotransmitteri, yani hucreler arasinda etkilesimi saglayan bir kimyasali degrade eder. noronlar ve merkez sinir sistemi arasinda etkilesimi bitirmeye kasar. asetilkolin biz kaslarimizi hareket ettirirken anlik olarak salgilanan enzimlerden biridir. kas sikilastiginda asetilkolin salgisi en ust seviyededir, rahatlatildiginda ise en azdir. sarin kolinesteraz bu kimyasalla hemen kovalent bag kurarak kaslarla sinir sistemi arasindaki baglantiya saldirir. kaslarin istemdisi hareketlerine sebep olur. vucudunuza kisa bir zaman icinde hukmedemez bir hale gelirsiniz.

    olumler genellikle 1 ila 10 dakika arasinda ciger kaslarinin hareket ettirilememesine bagli bogulmadan dolayi meydana gelir. sarin yutmus bir askerin ilk saniyelerde verdigi tepki alakasiz bir burun akmasidir. daha sonra gozbebekleri hissizlesmeye baslar. ardindan yogun mide bulantisi gelir. bir dakika kadar sonra asker salyalarini tutamaz bir halde mala baglamis bir sekilde yurumeye baslar ve yere dusup spazm gecirir. kaslarinin kontrolunu tamamen yitirerek altina iser, sonra sicar ve bogularak olur.

    sadece gaz maskesiyle de sarinden korunamazsiniz, zira sarin cok volatil oldugu icin deriden de hemen nufuz edebilmektedir. sarin gazina maruz kalmis bir tshirt de olay anindan 30 dakika sonra hala havaya sarin gazi puskurtebildigi icin sarin saldirisindan guvenli bir yere kacmis insanlar maruz kalmamis insanlari boyle cok kolay oldurebilmektedir. japon metrosu sarin gazi saldirisi bu olaya guzel bir ornektir.

    sarin saldirisindan suphelenildigi anda sari atropin siringalarini dizden, kasiktan veya kalbe yakin noktalardan vurarak nbc maskesiyle olay yerinden uzaklasmak mumkundur denir. atropin de asiri mide bulandirici oldugu icin bunu kendine vuran asker sarin yuzunden mi atropin yuzunden mi maskenin icine kusar bilemez. olecegini dusunerek kacar.

    iste o derece igrenc seylerdir kimyasal silahlar.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap