1 entry daha
  • robert b.edgerton'un kitabı. isminin türkçe çevirisi hasta toplumlar: ilkel düzen efsanesine bir meydan okuyuş'tur.

    edgerton dünyanın her yerinden yüzlerce örnek vererek eski toplumların kendilerinin hayrına olmasalar da bazı geleneklerini devam ettirdiklerini, aynı koşullara sahip farklı toplumların farklı davranışlar gösterebildiğini belirtmektedir.
    genellikle ve özellikle sömürgeci devletlerin etkisi ve baskısı sebebiyle de olsa bazen yerel toplumların tecavüz, cinayet, kan davası vs. gibi kendi geleceklerini tehdit eden veya yozlaşma yaratacak olan uygulamaları kendi kendilerine uyguladıklarını hatta benimsediklerini söylemektedir.
    küçük toplumların geleneklerini yüzlerce-binlerce yıl uygulamalarının kendilerinin hayırına olmasa uygulanmayacağı, yerel toplumların sadece sömürgeci vb. dış güçlerin etkisiyle yok edilmesi ve yozlaştırılması gibi kalıp düşüncelerin doğru olmadığını, toplumsal evrimin de tıpkı biyolojik evrim gibi raslantısal bir şekilde ilerlediğinden yerel toplumların da her zaman hayallerimizdeki optimal çözümleri bulamadığını ve zaman zaman kendilerini yok edebilecek uygulamaları bile inatla sürdürülebileceğini gözümüze sokmuştur.

    anlaşılıyor ki toplumsal gelişim konusunda hiçbir toplum mutlak başarıyı yakalamadı ve bence zaten bu imkansız gibi birşey. ama en azından bu kitapla beraber insanlık tarihine baktığımızda aklı üstün tutmayan ve kendi içerisinde birbirini korkuyla dizginlemeye çalışan toplumların sonunun pek iyi olmadığını görüyoruz.

    sizi bilmem ama özellikle modern olmaktan vargücüyle kaçıp saçma sapan mantalitelerini nesilden nesile aktaran ve bununla gurur duyan ülkem için sık sık empati kurdum kitabı okurken. tavsiye ederim.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap