384 entry daha
  • iğneyi birazda kendimize batırarak bakmamız gereken sigortadır.

    eskiden trafik sigortası konusunda milletçe cahildik ve tek taraflı olmayan kazalarda trafik sigortasından faydalanabildiğimizi halkın büyük bölümü bilmiyordu. kazalar genelde kavgayla devam edip polisin ara bulmasıyla, hasarlar keseye küserek yada masrafı karşılıklı birbirine yükleyerek sonlanıyordu. hatta trafik sigortasıyla ilgili polis memurları bile sadece kamu malına zarar gelmişse işe yarar ve aracı sadece kasko tamir eder gibi salak bir iddiada bulunuyorlardı. sigortaya çok masraf çıkmıyor primlerde makul seviyelerdeydi. 90 lardan itibaren tutanak tutmayı ve sigortadan mağdur tarafında faydalanabildiğini öğrenmeye başladık. irili ufaklı her kazaya polis çağırır olduk ve kaza tutanaklarını trafik polisleri düzenler oldu. her kazada alkol raporu, kaza mahallinin detaylı krokisi, santim santim yol ölçüleri ve fren izi ölçümleri yapılıyordu. sonuç büyük oranda adil suç taksimi ile sonuçlanıyordu.
    tabi bu işlemler oldukça uzun sürüyor, yollar kapanıyor, trafik aksıyor, diğer insanlar saatlerce dahil olmadıkları bir kazanın mağduru oluyorlardı. trafik memurları asli işlerinden uzaklaşıyor kırık bir tampon, far, sinyal yüzünden saatlerce mesai harcıyorlardı.
    bir kaç yıl önce devlet bir karar aldı. artık yaralı yada ölü olmayan, kamu malına zarar vermeyen kazalarda trafik polisine gerek yoktu. taraflar kendi aralarında anlaşacak, tutanak tutacak olayı fotograflayacak, ifadelerini verecek imzalayacak, karşılıklı evrak alışverişiyle olayı bitirip kendi işlerini kendileri çözecekti. bu sistem öncesinde sigorta şirketleri prim tahsilatlarının yaklaşık yüzde 40-50 sini gelir olarak hanelerine yazabiliyordu. ancak yeni düzende işin rengi değişti. halk olarak bizler hırsızlık yapmaya başladık. daha doğrusu hırsızlık yapanların ceremesini yapanda yapmayanda çekmeye başladı.
    memleketin her yerinde birçok kişi küçük bir hasarı, kırık bir tamponu , kapıdaki bir göçüğü nasıl bedava yaparımın peşine düştü.

    madde madde sayalım:
    1: eşiyle dostuyla anlaştı çarpışmış gibi tutanak tuttu.
    2: tek taraflı kaza yaptı. ağır hasar gören aracına birilerine para vererek çarpmışta yoldan çıkarmış falan diye tutanak tuttu.
    3: hasarı çok olan haksızsa diğerinin hasarını karşılayarak haklı çıkacağı tutanak tuttu.
    4: arabası pahalı olan haksızsa ucuz olana yeri geldi yeni araba aldı haklı çıkacağı tutanak tuttu.
    5: expertiz memurlarıyla anlaşarak açıktan para vererek 20bin ancak edecek arabanın 5bin liralık hasarını 25bin göstererek 40bin tl üstünden perte çıkarttı.
    6: aracın başka hasarlarını aynı kazada olmuş gibi gösterek sigortaya yükledi. dahada sayabilirim.

    sigorta şirketlerinin masrafları bir kaç yıl içinde katlanarak 7-8 katına çıkmaya başladı.
    önce küçük zamlar yaptılar yetmedi.
    yedek parçayı kendileri tedarik ederek aracıları aradan çıkartıp maliyeti düşürdüler yermedi.
    bazı parçalarda muadil yan sanayi kullanmaya başladılar yetmedi.
    sözleşmelere ayar verdiler yetmedi.
    bütün bu olumsuzluklardan faydalanarak birazda kendileri geçirdi yetse bile yetmedi.
    devlet ne halka ne sigorta şirketlerine yeterli denetimi yapmadı ve sonuç isyan noktasına kadar geldi.

    sanayii sitelerini gezdiğinizde tamir edilen binlerce araba görürsünüz. zannedersiniz ki vatandaş arabasını yaptırıyor. oysa mevzu başkadır. küçücük hasarlarla pert edilen araçları birileri sigorta şirketlerinden alıyor, tamir ediyor ve satıyor. hatta çoğu sanayi esnafı kendi alıyor kendi yapıyor satıyor.
    bu güne kadar 4 adet hasarlı araba aldım yaptım. üçünü sattım birini kullanıyorum. hasarları görseniz gülersiniz. bu arabayı niye pert etmişler diye şaşarsınız.

    2004 chevrolet kalos: değişen iki sağ kapı. yapılan sağ alt maşpiyel ve kapı üstü. yapılan masraf 4000 tl. km 38000. arabaya şase eğilmiş tamiri mümkün değil diye tunanak tutulmuş ki böyle bir hasar yok. 26750 tl üzerinden pert edilmiş. bu araba hiç bir zaman bu fiyata satılamazdı. anlaşıldığı çok açık.

    2008 ford focus collection. değişen sağ çamurluk. aırbag açmış torpido değişti. aırbagler değişti. yapılan masraf 4500 tl km 173000. sigortaya çıkarılan ise 18000 tl. bu arabayı 22000 e mal ettim 28500 tl ye sattım. adam 33000 istiyor.

    2011 fiesta trend. hasar sağ ön çamurluk, sağ ön kapı aırbag açmış. kapı ve çamurluk değişti torpido tamir edildi. aırbagler yapıldı. masraf 5500. km 131000. sigortadaki rakam ise 17500 tl. bu arabayı 24000 emal ettim 29000 e sattım.

    2011 focus trendx. içi dışı collection hasar sağ iki kapı. alt maşpiyel. garajda açık alanda 1 sene yatmış çizikler oluşmuş komple boyandı. aırbagler sağlam araba cillop gibi. yapılan masraf 6000 tl 127000 km. sigortada gözüken 18000 tl. bu arabayı 28000 e malettim. 33000 e vermiyorum ve ben kullanıyorum.

    bu arabaları niye örnek verdiğime gelince, işte bu fazladan ödediğimiz ve ödediğiniz primler böyle arabaların gereksiz yere pert edilmesinden geliyor.

    peşin not: yazdıklarımdan sanki sigorta şirketlerini savunuyormuşum gibi bir sonuç lütfen çıkarmayın. ben bu piyasanın sigorta ve sigortacı tarafında hiç olmadım. sanayi ortamında olduğumdan meselelerin anlattığım taraflarını iyi biliyorum. primlerden en az sizler kasar şikayetçiyim ve bu işin bir soygun noktasına geldiğine inanıyorum. yanlızca soygunun tarafının sadece sigorta şirketleri olmadığını anlatmak istedim.
902 entry daha
hesabın var mı? giriş yap