11925 entry daha
  • kraliçe arıların gövdesi ve bacakları dişi işçi arılara göre uzundur, karınları tüylü değildir, iğnelerini bir kez kullandıktan sonra ölen diğer dişi işçi arıların aksine kraliçe arılar istedikleri zaman iğnelerini tekrar kullanabilirler. işçi arıların ömürleri birkaç hafta iken onlar yıllarca yaşayabilirler ve yine işçi arıların aksine günde binlerce yumurta bırakabilirler.

    peki neden? aynı anne babadan doğan ve aynı dna'lara sahip olan kardeşler arasında nasıl oluyor da böyle farklılıklar meydana gelebiliyor?

    tek nedeni kraliçe arıların larva halindeyken daha iyi beslenmesiymiş. ben okuyunca baya şaşırdım açıkçası. çünkü beslenmenin bu derece büyük farklılıklar yaratabileceğini düşünmemiştim hiç.

    koloniye yeni bir kraliçe seçme zamanı geldiğinde, genç işçi arılar kısa sürede sütten kesildikleri ve bu sebeple her larvaya yeteri kadar süt vermeleri mümkün olmadığı için; larvaların içinden şanslı birkaç tanesini seçerek, onları ağzındaki bezler tarafından salgılanan, protein ve amino asit bakımından zengin sütleri ile yıkarlarmış. bu larvalar birer kraliçe arıya dönüşene kadar durmadan beslenirmiş. kız kardeşlerinin hepsini katleden ilk arı ise kraliçe ünvanını alırmış. (bkz: genler unutmaz)

    genlerimizi değiştirmese de, beslenmenin insan hayatında da mucizelere yol açabileceği çok açık. hücrelerimiz değişmese bile, sağlıklı ve doğru bir beslenme ile farklı davranmayı öğrenebilirler. ıspanak da bunlardan biri mesela. hamilelikle sağlıklı beslenmenin ne kadar önemli olduğunu da unutmamak gerek ..
29610 entry daha
hesabın var mı? giriş yap