6 entry daha
  • "mutlaka şu veya bu sebepler için milleti savaşa sürüklemek taraftarı değilim. savaş zorunlu ve hayati olmalıdır. hakiki düşüncem şudur: ulusu savaşa götürünce vicdan azabı duymamalıyım. öldüreceğiz diyenlere karşı, “ölmeyeceğiz” diye savaşa girebiliriz. ancak, ulusun hayatı tehlikeye girmedikçe, savaş bir cinayettir. (1923, adana) (atatürk’ün söylev ve demeçleri, atatürk araştırma merkezi, c. ıı, ankara, 1997, s. 128)"

    askeri akademilerde ilk ders olarak okutulması gereken, hayatının büyük bölümü savaş meydanlarında geçmiş ve savaşın ne kadar vahşet dolu ve acımasız olduğunu bizzat yaşamış bir askerin, bir büyük komutanın sözleri olması hasebiyle her askerin aklına kazınması gereken bir cümledir.

    yine atatürk'e ait şu iki söylemle birlikte değerlendirilirse manası tam olarak kavranabilir;

    "savaş, nihayet meydan savaşı sadece karşı karşıya gelen iki ordunun çarpışması değildir. milletlerin çarpışmasıdır. meydan savaşı milletlerin bütün varlıklarıyla, bilim ve teknik alanındaki seviyeleriyle, ahlaklarıyla, kültürleriyle kısacası bütün maddi ve manevi güç ve nitelikleriyle ve her türlü vasıtalarıyla çarpıştığı bir sınav alanıdır. bu alanda, milletlerin gerçek güç ve kıymetleri ölçülür. sonuçta yalnız maddi güçlerin değil, bütün güçlerin özellikle ahlaki ve kültürel gücün üstünlüğü kesinlikle ortaya çıkar. bu sebeple meydan savaşında yenilen taraf milletçe ve memleketçe, bütün maddi ve manevi varlığıyla yenilmiş sayılır. böyle bir sonucun ne kadar feci olabileceğini tahmin edersiniz. yok oluş sadece savaş alanındaki orduya ait olamaz. aslında, ordunun mensup olduğu millet feci sonuçlara uğrar. tarih, birtakım boş hayallerle, başlarındaki hükümdarların, hırslı politikacıların oyuncağı durumuna düşen istilacı orduların, istilacı milletlerin uğradığı bu çeşit feci sonuçlarla doludur. (30. 08. 1924, dumlupınar konuşması)"

    "yurtta sulh, cihanda sulh (1931 ankara)"

    görüldüğü üzere atatürk'e göre savaşın meşruiyeti ancak ve ancak savunma savaşı halinde vardır. aslolan ve çabalanması gereken barışın tesisi ve teminidir. istilacı gayelerle, emperyalist hayallerle gerçekleştirilecek savaşların, milletini nasıl felaketlerle sürükleyebileceğini öngörerek sarf edilmiştir. ateş çemberiyle sarmalandığımız şu günlerde aklı selim her kesimce daha iyi anlaşılması gereken sözlerdir aynı zamanda.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap