59 entry daha
  • paganini'nin kadınlara ve kumara olan düşkünlüğü doğrudur, ancak bunun en büyük nedeni ise 16 yaşına kadar hiç bir şey yaşamaması ve babasının baskısı altında kalması. hatta babasının paganini'yi daha iyi çalması için aç bıraktığına dair bir söylenti de var. nicolo paganini 1799'da lucca'ya giderken babasından ayrılır ve tek başına seyahat etmeye başlar. tek konserde kazandığı tüm parayı tek gecede kumar masasında kaybeder (paganini'nin yazdığı bazı mektuplarda bunu itiraf ettiği biliniyor), ancak kemanını kumarda kaybettiği yanlıştır. kemanını sadece rehine olarak verir, ama sonra kumar borcunu ödeyerek kemanı geri alır. üstad keman olayından sonra kumara tövbe etmiş ve bir daha oynamamıştır. hatta bu yüzden cimri, para vermez efendi anlamına gelen "sinyor paganiente" derler paganini'ye.

    tek telle çalma olayı tamamen bambaşka bir hikayeden kaynaklanıyor. paganini, piombino prensesi marie anne elisa (elisa bonaparte) tarafından saraya davet edilir. prensesi etkileyen paganini saray orkestrası şefi olur. tek tel hikayesi de zaten burada başlıyor. paganini'nin her konserine gelen ve ünlü kemancıyla ilgili olan güzeller güzeli bir kadın var. paganini'nin itiraflarına göre aralarındaki ilişkiyi hep gizli tutmaya çalışmışlar. her neyse paganini bu kadın için "aşk sahnesi" adında beste yapar. kemanının ortasındaki iki teli çıkarır, sadece sol ve mi tellerini bırakır. birinci tel kadını ikinci tel ise erkeği temsil eder. paganini bu iki telle bir kadın ve erkek arasındaki kavgayı, neşeyi, hüznü ve en sonda ise birbirlerine kavuşma hikayesini anlatır. o kadar harika bir şekilde çalar ki, prenses paganini'nin tek telle bir şey çalıp çalamayacağını sorar. paganini için tabii ki zor olmaz ve sadece sol telle çalar. hatta sol telle çalınan napolyon adında sonat yazar. paganini'nin tek tel olayı o kadar ünlenir ki, neredeyse her konserinde bu şekilde bir şeyler çalması istenir. tek telin gerçek hikayesi böyle. yoksa hapishanede kendini asmaması için sadece tek telli bir keman verilmesi, adamın tekiyle iddiaya girmesi yüzüne çalması, şeytan işi gibi şeyler efsanelerden ileri gitmiyor.

    fransız kemancı charles philippe lafont ile paganini ortak konser verir. söylenenlere göre paganini o kadar doğal ve harika sololar atar ki, izleyenler büyülenir. ancak lafont da bir hayli etkileyici çalar. konser sonunda ise iki müzisyen birbirlerini taktir eder.

    nicolo paganini'nin çizilen resimlerinin gerçek görüntüsünden farklı olduğu söyleniyor. bazı resimlerde tipi çirkinleştirilmiş veya gereğinden fazla güzelleştirilmiş derler. heinrich heine'a göre paganini'yi tam olarak resmeden kişi ise leyser adında sağır bir ressam.
47 entry daha
hesabın var mı? giriş yap