19 entry daha
  • paganini'yi günümüzde bu kadar önemli kılan asıl faktör, bir halk kahramanı olmayı başarmış ilk müzisyen(belki de sanatçı) olmasıdır. zamanında, sadece burjuvalar ve toplumun diğer ileri gelenleri değil, alt kesimlerden insanlar da onu izlemek ve dinlemek için salonları doldurmuştur. gittiği her şehirde yarattığı skandallar ve hakkında anlatılan efsanelerle bir idol olmuştur. sahnedeyken ilgiyi her zaman üzerine toplamayı bilir, seyircilerle laf dalaşına girer, bazen de onlara hakaretler yağdırırdı. bunu kendinden emin, bilinçli biçimde yapardı, zira konserin sonunda büyük bir coşkuyla alkışlanacağını bilirdi. çaldığı müzik, hep asıl temasından uzaklaşır, seyirciyi nota yağmuruna tutarak, kopan tellere aldırmaksızın, çalmaya devam ederdi. zaten onu dinlemeye gelenleri iten güdü müzikal zevkleri ya da müzik anlayışları değil paganini'nin kendisiydi. zamanında bir eleştirmen, "onun büyüklüğü biliniyor ama nedeni hayır" demiş, liszt ise onu şöyle tanımlamıştır:
    "paganini.. kamu içine çıktığında, dünya onu süper bir varlık gibi şaşkınlıkla izliyordu. görülmemiş bir heyecan yaratıyordu, dinleyicilerin fantazileri üzerinde öylesine büyüleyici bir etki bırakıyordu, öylesine güçlüydü ki, doğal bir açıklamayla tatmin olamıyorlardı."

    paganini, bir bakıma günümüzün star sisteminin, popüler sanatçı tiplerinin prototipi olmuştur. hayatının son yıllarını sefalet ve yoksulluk içinde geçirmiştir. yukarıda da anlatılmış olan hikayesinin(#3914437) son kısmı hayatının özeti gibidir. kör kemancıya yardım eder ve bir sürü para kazandırır. kör kemancı ona paganini gibi çaldığını söyler, o da zaten paganini olduğunu söyler, ama zaten kör olan kemancı ve kılığına kıyafetine bakan kimse ona inanmaz ve herkes onla dalga geçer. yarattığı paganini imajı, kendisinin önüne geçmiş, kontrol edemediği şişkin egosu sonunda onu bile aşarak, kendisinden bağımsız tüm kamunun ortak malı haline gelmiştir...
87 entry daha
hesabın var mı? giriş yap