6 entry daha
  • avrupa tarihine etki eden ilginç bir ticari birlik.

    tüccarları koruma gereksinimi şehirler arasında işbirliğine yol açıyordu. 1241 yılında hamburg ve lübeck şehirleri birleşmişti, 1367 senesinde de köln'deki temsilciliklerin (kontorların) korunması için şehir birliği kurulması ve zamanla gelişmesi ile birlik hansa ismini almış. kısa bir süre içinde bir bakıyoruz ki, kuzey avrupanın neredeyse tamamına yayılmışlar.

    en meşhur kontorları londra'da stalhof, anvers'de domus nansea teutonica, gotland'da wisby, bourges'de deutsche brücke, novgorod'da petershof kontoruydu.

    mesela stalhof londra'da 90 evden meydana geliyor. her birinin mağaza ve deposu var. akşam olunca kontorun kapıları kapanıyor ve hiç bir ingiliz bölgeye giremiyor. kontor işçileri hansa gemilerinin yükleme ve boşaltma işini yapıyorlar.

    korsanlarla dolu denizlerde kendilerini silahla savunmaya mecbur kalan hansa doğal olarak güçlü bir donanmaya da sahip oldu. gittikçe zenginleşen hansa birliğine üye tüccarlar dönemin en zenginleri oldu.

    başlangıcı olan her şeyin bir sonu olur yasası uyarınca, bu birlik de bir gün dağılmıştır. yeni dünyanın keşfi sebebiyle ticaret yollarının değişmesi birliği zayıflatmış, otuz yıl savaşları da öldürücü darbeyi vurmuştur.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap