• aziz yıldırım ve recep tayyip erdoğan arasında kapalı kapılar ardında kurulan işbirliğinin sonucu oluşan durum.

    yandaş iş adamlarının verdikleri destekler, değerinin çok altında özel ihalelerle edinilen araziler, ruhsata aykırı yapılar, kamu kurumlarının göz yumduğu usulsüzlükler ve fenerbahçe'ye özel uygulamalar.

    bunların hepsi günümüz türkiye'sinde türgev için de gündeme gelen ayrıcalıklar.

    bazı sabit örnekler üzerinden konuyu detaylandıralım.

    -örneğin daha bir kaç gün önce sermaye artırımı için satışa sunulan fenerbahçe hisselerine akp ve erdoğan'a yakın iş adamlarının ilgisi ve yaratılan 76 milyon liralık kaynak. ülker, şahenk, özaltın inşaat, koç grubu, ethem sancak, acun ılıcalı, nihat özdemir ve daha bir dolu isim ve kurum söz konusu satışta önemli miktarlarda hisse aldı. hisse satışı ile ilgili önemli bir ayrıntı ise, satışa yeteri kadar ilginin olmaması ve düşük talep nedeniyle satışa sunulan hisselerin yarısının bile satılamamış olması. yani aslında söz konusu iş adamları, yatırım değeri olmayan bu hisseleri yatırım için değil kulübe destek olmak için almış. ilgili haber;

    http://t24.com.tr/…ine-yeterli-talep-gelmedi,329725

    -şiddet nedeniyle türk sporundan desteğini çektiğini ve spora dair tüm sponsorluk faaliyetlerine son verdiğini açıklayan ülker grubu'nun sezon başında fenerbahçe'ye yarattığı doksan milyon dolar'lık kaynak. akp'ye ve cemaate yakınlığı ile bilinen ülker grubu, şiddet nedeniyle tüm sponsorluklarına son verirken, nedense şiddetle en çok gündeme gelen fenerbahçe'ye doksan milyon dolar gibi büyük bir miktarla sponsor oluyor.

    http://www.cnnturk.com/…fenerbahceye-dev-sponsorluk

    - yine akp döneminde şahlanan ferit şahenk ve acun ılıcalı'nın gerek transferlerde gerekse ihtiyaç duyduğu dönemlerde fenerbahçe'ye verdikleri destekler de tüm kamuoyunun malumu.

    -üç yüz milyon lira'nın üzerinde değere sahip kenan evren lisesi arazisi'nin dört okul inşaatının maliyeti olan yaklaşık yirmi milyon lira karşılığında fenerbahçe'ye peşkeş çekilmeye çalışılması.

    -ülker arena arazisinin satışında ihale ilanının bursa'da yerel bir gazeteye verilmesi ve bu sayede ihaleye başka kimsenin girmemesi sağlanarak değerinin çok çok altında bir bedelle fenerbahçe'ye peşkeş çekilmesi.

    -yine ülker arena'da ihale öncesi salt spor tesisi yapılacağı belirtilen arazinin, mevcut imar şartlarına aykırı şekilde ticaret alanı da yapılabilir hale getirilmesi ve emsal değerinin artırılması. ve bu sayede, söz konusu spor tesisi imarlı arazinin, izin verilenin çok çok üzerinde bir inşaat alanı ile ticaret merkezi haline dönüştürülmesine göz yumulması ve bu usulsüzlüklerle ilgili herhangi bir işlem yapılmaması.

    -ülker arena'da olduğu gibi topuk yaylası'nda da spor tesisi yapılacak diyerek tahsis edilen ve izinler alınan arazide imara ve ruhsata aykırı şekilde ticari alan oluşturulması ve söz konusu spor tesislerinin turistik tesis olarak işletilmesi. ve yine kamu kurumları tarafından bu duruma göz yumulması ve herhangi bir işlem yapılmaması.

    -fenerbahçe faruk ılgaz tesisleri'nde yine gerekli izinler alınmadan kaçak bir marina inşa edilmesi ve işletilmesi.

    -dünya üzerindeki her sportif kurumu ve yapıyı bağlar nitelikte olan cas'ın kararı doğrultusunda en az üçüncü lige düşürülmesi gereken fenerbahçe'nin tff tarafından yapılan usulsüz yargılamalarla ligde tutulması. mali anlamda tff'nin bu kararıyla fenerbahçe'nin uğrayacağı yüz milyonlarca liralık kaybın önüne geçmiş olması.

    tüm bu fenerbahçe'ye özel ve ayrıcalıklı uygulamalar ve erdoğan'a yakınlığıyla bilinen iş adamlarının kulübe verdiği desteklerle yüz milyonlarca liralık bir rant fenerbahçe'ye aktarılmış durumda.

    yada bir başka ifadeyle; galatasaray'ın ali sami yen arazisi'nden vazgeçerek kamuya yarattığı sekiz yüz milyon liralık kaynak hükümet ve onun kontrolündeki kurumlar ve de yandaş iş adamları eliyle fenerbahçe'ye aktarılmış durumda.

    tüm bunların yanında, spk'nın, maliye'nin, borsa istanbul'un, sgm'nin fenerbahçe'ye farklı galatasaray'a farklı uygulamalarından bahsetmiyorum bile. aynı vergi uygulamaları üzerinden fenerbahçe'ye ses çıkarılmazken galatasaray'a hukuksuz vergi cezaları kesilmesi, sermaye artırımı başvurularında fenerbahçe'ye izin verilip galatasaray'a izin verilmemesi, borsa istanbul'un fenerbahçe'yi kollayan galatasaray'ı hedef alan manipülatif açıklamaları, reklam gelirleri konusunda sgm'ye karşı tüm kulüpler yükümlülüklerini yerine getirmezken fenerbahçe'ye susulup galatasaray'a dava açılması ve daha nicesi. rekabet açısından ele alındığında sırf kamu kurumlarının bu farklı tavrının mali değeri bile fenerbahçe lehine yüz milyonlarca lira artı değer demek aslında.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap