3 entry daha
  • nöroloji ve psikolojiyi birbirine bağlayan bilim dalıdır. yıllar önce bilişsel ve klinik nöropsikoloji bölümünde okuyup bi senelik uzmanlığını bitirmiş biri olarak bu yolda devam etmediğim için çok pişmanım. zira türkiye'de bu alanda eğitim verildiğini sanmıyorum, yanılıyorsam ya da daha bilgili olan varsa yeşillendirsin. ben bir tek formasyonların olduğunu gördüm, yazık olur yüksek lisansımı tamamlayamazsam.

    tanım: klinik nöropsikoloji 19. yy'ın ikinci yarısında doğmuş genç bir bilim dalıdır. "psikoloji dalından bilim mi olur lan, insanları konuşarak tedavi ediyoruz diye kandırıyorsunuz" diyenleri duyabiliyorum... işte nöropsikoloji kanıtlarını göstermiş gerçek bir bilim dalıdır. nörolojiden aşağı bir yanı yoktur hatta işi biraz daha karmaşıktır. zira temelinde beyin vardır. mutluluğumuzun, arzularımızın, sevincimizin gülüşümüzün, üzüntümüzün, acımızın, anksiyetemizin kaynağı olan beyin.
    nöropsikoloji, nörobilimlerin çoğu dalları gibi beyin-davranış ilişkisini inceler. davranış derken üst düzey zihinsel işlevler ve duygular dahil.
    başka bir deyişle nöropsikolojinin amacı konuşma, dikkat, bellek, problem çözme gibi işlevlerin gerçekleştirilmesini sağlayan farklı beyin mekanizmalarını anlamak. bu beyin-davranış ilişkisine olan bakış tabiki nöroloji nöropsikyatri ve bilişsel psikolojiyi kapsayan disiplinler arası bir çalışmayı gerekli kılar. işlevsel beyin görüntüleme yöntemleri de tabiki nöropsikoloji çalışmalarına yardımcı olmaktadır.
    nöropsikoloji deyip geçmeyin, nöroanatomiden psikanalize kadar geniş bir çalışma alanı vardır.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap