5 entry daha
  • şu an okuduğum kitap...

    altını çize çize, sindire sindire okuyorum.

    öncesinde, "en önemli kısımları, önce defterime sonra buraya yazacağım" diyordum ancak fikrimi değiştirdim şu an ve direkt olarak buraya yazıp not etmeye karar verdim.

    kitapta altını çizdiklerim:

    "şu anda böyle hissetmenizin nedeni, şimdi düşünmekte olduğunuz şeylerdir"

    "deneyimlerime göre iyileşme yolundaki en önemli faktör kendine yardım etmek için azimli bir istek göstermektir. bu tutum sizi başarıya götürecektir."

    "aslında en hızlı yanıt verenler bazen en ağır depresyonlardır. ama ağır bir depresyonu kendi başınıza tedavi etmeye çalışmak çok da akılcı değildir"

    "yardım istemenizin nedeni intihar değil, durumunuzun umutsuz olduğunuza inanmanızdır. ağır depresyondaki birçok hastanın ümitsiz durumda olduklarına hiç şüpheleri yoktur. bu yıkıcı hezeyan sadece hastalığın bir belirtisidir. ümitsiz olduğunuzu hissetmeniz, aslında öyle olmadığınızın güçlü bir göstergesidir."

    "tersine eğer delirmek üzere olduğunuzdan korkuyor, kontrolü kaybettiğinizi ve kötüleştiğinizi düşünerek panik yaşıyorsanız kesin olarak bunların sizde olmayacağını söyleyebiliriz".

    "depresyon hiç de duygusal bir rahatsızlık değildir! sahip olduğunuz her kötü his, çarpıtılmış olumsuz düşüncelerinizin bir sonucudur, tıpkı soğuk aldığınızda burnunuzun akması gibi. depresif belirtilerinizin ortaya çıkmasında ve gelişmesinde mantık dışı kötümser düşünceleriniz başrolü oynar."

    "doktorasını tamamlamak üzere olan bir hanım bu durumu şöyle dile getiriyordu:
    her depresyona girdiğimde ani bir kozmik sarsıntı geçirmiş gibi hissederim ve herşey gözüme farklı görünmeye başlar. bu değişim bir saatten daha kısa bir sürede gerçekleşebilir. düşüncelerim karamsarlaşır. geçmişe baktığımda yaptığım her şeyin değersiz olduğunu görürüm. mutluluk bir hayalmiş gibi gelir. başarılarım, ancak bir kovboy filminin seti için hazırlanmış dekorlar kadar gerçek görünür. gerçek ben'in değersiz ve yetersiz olduğuna ikna olurum. işimde ilerleyemem, çünkü şüphelerim beni hareketsiz kılar. ama öylece de kalamam; çünkü o sıradaki acım dayanılmazdır."

    "hisleriniz tamamen olaylara bakışınız ile ilgilidir. sinir sistemimizde bir olayı yaşantılayabilmemiz onu zihnimizde işlemlerden geçirip anlamlandırmamızı gerektirir. size ne olduğuna bir anlam verdikten sonra bir şeyler hissedebilirsiniz."
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap