2 entry daha
  • çok büyük kapışma olacak, çok...

    bu turnuva için o kadar heyecanlıyım ki entry orucumu bozup, naçizane görüşlerimi paylaşmadan edemedim.

    öncelikle şunu belirteyim; değil satranç, hiçbir spor dalında meydanın bu kadar eşit olduğu bir turnuva daha hatırlamıyorum. genelde sekiz katılımcının olduğu bir turnuvada bir veya birkaç favori olur, turnuva onlar arasında gidip gelir. ancak bu kez sekiz oyuncudan hiçbirini diğerinden ayıramıyorum.

    ben bu turnuvayı biraz da "yaşlı kurtlar" vs "genç yetenekler" kapışması olarak görüyorum. bir yanda eski kulağı kesikler: anand (46), peter svidler (40), veselin topalov (40); diğer yanda bilgisayar çağının altın çocukları: karjakin (26), caruana (23), anish giri (21) ve nakamura (28). bir de arada derede kalmış 33'lük levon aronian var (aslında wild card kramnik'e verilseydi bu metafor cuk oturacaktı da... neyse levon'u da severiz.)

    oyuncular hakkında kısa kısa:

    1) fabiano caruana (2794)

    italyan asıllı amerikan beyefendiliğiyle sevilen bi figür. adaylar turnuvasına ilk kez geliyor ancak son birkaç senedir büyük turnuvalarda kendisini epeyce gösterdi. son olarak tata steel'de magnus carlsen'in arkasından ikinci olarak 2016'ya da iyi bir başlangıç yapmış oldu.

    caruana muhtemelen tüm zamanların en çalışkan oyuncularından biri. her oyuna özenle hazırlanıp sürpriz fikirler getirmesiyle biliniyor. pozisyonel oyunda bir deha. özellikle oyun ortasında yakaladığı çok küçük avantajları koruyarak yavaş yavaş üstünlüğünü kabul ettirmesi en büyük kuvveti. bununla beraber ciddi bir taktiksel görüşü de var. fakat oyun sonlarında o kadar da iyi olmayabilir. yukarıda bahsettiğim tata steel turnuvasında anish giri ile oynadığı maçta - turnuvanın kader maçıydı - oyun sonuna üstün girmesine rağmen giri'nin illallah dedirten savunmasını aşamayarak beraberliğe razı olmuştu. gerçi o maçı kazanamamasında içine düştüğü zaman sıkıntısının da etkisi olmuştu. neticede kendisi blitzde o kadar da iddialı değil.

    kazanma ihtimali: 1/8

    2) anish giri (2793)

    her an ön sıradan parmak kaldırıp "öğretmenim ödev vermiştiniz" diyecekmiş gibi duran tipi kimseyi yanıltmasın. bu çocuk dünyada yenilmesi en zor oyuncu olabilir. gerçi 21 yaşında diye çocuk filan diyoruz da geçen sene evlendi. evli barklı adama çocuk diye hitap etmek olmadı farkındayım.

    kendisinin illallah dedirten savunmasından caruana bölümünde bahsetmiştim. giri'nin en büyük gücü de bu savunması. en büyük zaafı ise savunmaya o kadar bağlı ki asla risk almıyor. kesinlikle taktiksel bir oyuncu değil. rakibinin hata yapmasını beklemekle geçiyor oyunları. onun dışında beraberliğe razı bi görüntü çizer genelde.

    giri ortamlarda çok da sevilen birisi değil. nedenini anlayabiliyorum. trash talk'ı sever, çokça kendini beğenmiştir. örneğin magnus carlsen'e karşı hiç kaybetmemiştir ve bunu her yerde hatırlatmaktan çekinmez. (klasik oyunlarda magnus'u bir kez yenmiş ve 11 kez berabere kalmıştır. ne kadar savunmacı olduğu buradan da bellidir)

    kazanma ihtimali: 1/8

    3) hikaru nakamura (2790)

    bir diğer amerikan olmayan amerikan önce cebelitarık sonra da zürih turnuvalarını kazanarak 2016'ya çok iddialı bi giriş yaptı. agresif bir oyun tarzı var. bu da epeyce taraftar kazanmasını sağladı. kazanması en çok istenen kişi bu olabilir.

    nakamura bulletda dünyanın en iyisi. blitzde ise tek rakibi magnus carlsen. yani kendisi kısıtlı zamanlarda harikalar yaratmaya alışık birisi.

    en güçlü yönü ise taktiksel kabiliyeti. bu, o'nu zamanının pozisyonel oyuncularından ayırıyor.

    son olarak magnus'la aralarında bir nemesislik durumu var. ara ara twitter'dan laf atmalar vs. (bkz: #54793469). ikilinin aralarındaki klasik oyunlarda magnus'un ezici bi üstünlüğü var. (12 galibiyet, 18 beraberlik, 0 mağlubiyet)

    kazanma ihtimali: 1/8

    4) levon aronian (2786)

    ermeni oyuncu, ermeni organizasyon komitesinden wild card'ı alarak geliyor. bundan 2 yıl öncesine kadar zirvelerde geziyordu. 2013 ve 2014 adaylar turnuvalarında hep favori gösterildi. ancak her iki turnuvada da beklentiyi karşılamaktan uzak kaldı ve ardından serbest düşüşe geçti. ancak neyse ki bu düşüş çok uzun sürmedi. 2015 sinquefield kupasını kazanarak geri döndü.

    aronian bir diğer taktiksel deha. feda yapmayı çok seviyor. bu özelliği onu herkese sevdirdi zaten. turnuvaya katılabilmek için wild card'a ihtiyaç duyduysa da, kazanmak için gereken her şey onda var.

    kazanma ihtimali: 1/8

    5) veselin topalov (2780)

    adeta yukarıda feda dediğimi duymuşçasına beliriverdi bulgar usta. topalov da fedalarıyla bilinir. kaderin bir cilvesi olarak; tarihteki en büyük fedalardan biri (bkz: kasparov's immortal) o'na karşı yapılmıştır.

    o da tıpkı aronian gibi bir süre zirvenin gerisinde kaldı. ancak doğuştan gelen yeteneği onu tekrar zirveye taşıdı. turnuvanın en iyi oyunlarını çıkarmaya aday. yeniden doğuşunu tamamlamak için kazanmaya ihtiyacı var.

    bu arada "acaba kramnik gelmiyor diye üzülmüş müdür?" diye sormaktan kendimi alamıyorum.

    kazanma ihtimali: 1/8

    6) viswanathan anand (2762)

    anand hakkında ne desem boş, ne yazsam kifayetsiz, ne kadar övsem yetersiz. trash talk'ın gırla gittiği satranç aleminde, kimsenin adını destursuz ağzına almadığı adamdır anand. (şu adreste kısa bir video var. londra klasik 2015 öncesi, katılan oyuncular birbirleri hakkında görüşlerini tek kelimeyle özetliyor. anand'a duyulan saygı inanılmaz. grischuk'un kafasının güzel olduğunu da atlamayalım:)

    yukarıda dilim döndüğünce oyuncuların güçlü ve zayıf yönlerini özet geçmeye çalıştım. anand için yapamayacağım çünkü o komple bi oyuncu. yalnız sanırım yaşlandıkça hassaslaştı. 2016 cebelitarık açık'ta aldığı beklenmedik yenilginin ardından alabora olmasının başka açıklaması yok.

    2014 adaylar turnuvasını hatırlıyorum da kimse o'na şans vermiyordu. neden artık bırakmıyor diyenler vardı. ama çıktı, babalar gibi alayını susturdu. aldı turnuvayı yürüdü gitti. aynısını yine yapabilir. göster onlara şampiyon!

    kazanma ihtimali: 1/8

    7) sergey karjakin (2760)

    dünya kupasını kazanarak geliyor. henüz 26 yaşında olması kimseyi yanıltmasın. o da bu ortamların gediklisi. 12 buçuk yaşında grandmaster olmuş birinden bahsediyoruz. ben şahsen çok severim kendisini. muhtemelen kekeme olduğu içindir. nedense kekeleyerek konuşan birinin içinde kötülük olmaz gibi geliyor bana. ama yok lan, hakikaten yoktur bu adamın içinde kötülük.

    oyun tarzı magnus carlsen'inkine epey benzer. tek farkı, magnus kadar katı olamıyor çoğunlukla. şimdi bakıyorum da, 2014'te adaylarda ikinci olmuşsun, 2015'te dünya kupasını almışsın. bunu da kazanmaman için hiçbir sebep görmüyorum. tüm zamanların en genç grandmaster'i şüphesiz kolay lokma değildir.

    kazanma ihtimali: 1/8

    8) peter svidler (2757)

    abi... abim... yaş geldi 40'a dayandı. yedi kez rusya şampiyonluğu, dünya kupası, olimpiyat, sayılmayacak kadar çok özel turnuva zaferi... 90'ların ortalarından beri büyük organizasyonların hepsinde var. ve hemen hemen hepsinde de gizli favori. artık bi tık ileri atlamak için son şansları olabilir.

    daha önceki turnuvalarda olduğu gibi yine pek kimse şans vermiyor svidler'a. anlaşılabilir. neticede en düşük ratinge sahip oyuncu. fakat uzun süredir bu turnuvaya hazırlandığını biliyorum. çok can yakacaktır. zira kendisinin maçları genelde kanlı geçer. yeri geldiğinde çok agresif olabilir.

    svidler ara ara chess24 sitesi için öğretici banter blitz videoları çekiyor. (örnek). bu videoları izleyip de dehasına hayran olmamak mümkün değil. sadece dehası değil beyefendiliği de taktir edilesi. ben kendisinin şansını yüksek görüyorum.

    kazanma ihtimali: 1/8

    ***

    tüm oyuncuların şanslarını eşit görme konusunda kesinlikle abarttığımı düşünmüyorum. her şeye hazırlıklı olmak lazım. ortalık epeyce arap saçına dönecek.

    tabi bu tarz turnuvalarda mental dayanıklılık çok önemli. daha önce iyi giderken beklenmedik yenilgilerin ardından darmadağın olan çok kişi gördük.

    hak eden kazansın.
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap