2 entry daha
  • çalışırken tasarruf etmek, bilinen tabiriyle rüzgar eserken yelkeni doldurmak çok büyük katkı sağlayacaktır bu özgürlüğünüzü kazanmanızda. kazandığınızı çarçur etmeyip tasarruf ederseniz özlediğiniz özgrlük ve rahatlığa umduğunuzdan çok daha hızlı kavuşabilirsiniz.

    tasarrufta ana prensibiniz şu olmalı: bütün masraflarınızı, giderlerinizi yaptıktan sonra kalan parayı biriktirmek değil en baştan gelirinizin belli bir bölümünü (en az %30'unu) tasarruf olarak ayırıp geri kalan miktarla geçinmeye çalışmanızdır.

    örneğin 4000 lira civarında aylık geliriniz var ise her ay 1500 lirası ile döviz alıp geriye kalan 2500 lira ile ayı tamamlayacaksınız. yani kendinizi 4000 lira maaşlı biri olarak değil aylık 2500 lira geliri olan biri olarak kabul edecek ve öyle yaşayacaksınız. elinizde kalan para sınırlı olunca aslında hiç ihtiyacınız olmayan bir sürü gereksiz harcamayı yapmaktan imtina etmeye başlayacaksınız. tüketim çılgınlığınızı bu şekilde sınırlamaya başlayınca eskiden 4000 liralık maaş size zar zor yeterken hatta ayın sonunu zor getirirken bir süre sonra 2500 lirayı bile harcayamadığınızı görüp şaşıracaksınız. çünkü elinizdeki para sınırlı olduğu için bir şeyi alırken, bir şeylere harcarken 2 defa değil 4-5 defa düşünmeye başlayacaksınız "gerçekten buna ihtiyacım var mı?" diye

    yıllar su gibi akar geçer. sonra bir bakarsınız ki özgürlüğünüzü kazanmak için 60 yaşına kadar cefa çekmenize gerek kalmayacak kadar birikiminiz olmuş. 40'lı yaşlardan sonra bütün vaktinizi, enerjinizi hiç kimseye, hiç bir partona ya da işyerine harcamak zorunda değilsiniz. zamanınızı sadece kendi istediğiniz ve sevdiklerinizle, sevdiğiniz şeylerle geçireceksiniz.

    mutlu yaşamak demek lüks içinde, bir sürü mal mülke sahip olarak, tüketerek yaşamak değildir.
114 entry daha
hesabın var mı? giriş yap