4 entry daha
  • kendisinden once dogan tam dokuz karde$i ce$itli sebeplerden dolayi daha bebeklik donemlerinde vefat etmi$ oldugundan ebeveynleri icin neredeyse kutsal sayilan biridir ali farka toure.. aslinda dogdugunda kendisine "ali ibrahim" ismi verilmi$ ama afrika'daki gelenege gore bir ailenin daha once kaybettigi bir cocugu varsa yeni dogan cocuklarina "garip" bir gobek ismi takilirmi$, ali'ye de "e$$ek" anlamina gelen "farka" ismi verilmi$, bunun sebebi de e$$egin guc* ve kararliligi* temsil ettigiymi$.. ama sanki bu isim ali'ye biraz koymu$ ki, $oyle diyor kendisi $akayla kari$ik: "ben oyle bir e$$egim ki, kimse uzerime binemez."

    gencliginde taksi $oforlugunden, araba tamirciligine bir cok i$ yapmi$ toure.. kutsal nijer nehrinin kiyisinda katildigi ayinlerde caldigi afrika muzigi tinilariyla bezeli ilk bestelerinin 1970'li yillarda mali radyosunda calinanlarini topladigi "radio mali" adli albumunde, sonraki yillarda cikardigi (ve onu uluslararasi arenada bir yildiz yapan) niafunke ve talking timbuktu'ya gore akustik gitar yogun kullanilmi$ ve daha bir "african" duruyor.. $ahsen talking timbuktu'dan daha bir zevk almi$ olmama ragmen yine de buyuk bir ustadan enfes afrika ezgilerini dinlemek isteyenler icin kacirilmamasi gereken bir albumdur radio mali..

    1939 dogumlu toure, gitari ve perkusyonlari ile halen dunyanin dort bir ko$esine afrika muzigini ta$imakla gorevli bir elci konumundadir..
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap