4 entry daha
  • almanlar tarafından başlatılması planlanan siber- fiziksel sistemler aracılığıyla gerçekleşecek 4. sanayi devrimine verilen addır. bir diğer adı ise intelligent production dur. bu tema bu seneki world economic forum`da da kendine geniş yer bulmuştur.

    aslında (bkz: internet of things) ile dijital dünyanın birbirine bağlanması söz konusu. makinelerin birbirleri ile internet üzerinden hatta sensörler aracılığıyla iletişim kurduğu bir imalat dönemine doğru gidiyoruz. örneğin bir sabun imal fabrikasını düşünelim. mallar üzerlerindeki rf-id etiketleriyle hangi bileşikten ne kadar miktar lazım olduğundan tüketicinin bireysel isteklerine kadar herşeyi biliyor mal ve buna göre üretim yapılıyor, eğer eksik malzemeler varsa sistem onu otomatik olarak sipariş veriyor. insanoğluna ise bir tek bu işlemin sonunda kontrol etmek kalıyor. böylelikle imal süresinin tamamen dakik olması ve kişilerin isteklerine göre üretimin kolaylaştırılması bekleniyor. ancak bu aynı zamanda çoğu insanın işlerinden çıkması demek ki bu da uzun vadede işsizlik rakamlarının artması demek. ona nasıl bir önlem alacaklar merak ediyorum

    nesnelerin interneti kavramı ile hayatımıza girecek kavramlardan bazıları şunlar: smart grid, smart factory, smart home. örneğin rüzgârlı havalarda üretilen rüzgar enerjisi veya güneşli havalarda üretilen güneş enejisi fazla geldiğinde bu fazla enerji fabrikalarda veya evlerde kullanılacak. böylece enerji fiyatlarında bir düşüş ve ekosistem dostu çalışmalar yapmak hedefleniyor.

    yani dezentral(merkezi olmayan) bir imal modeli bizi bekliyor. bu aslında varolan tüm datalarin ve hizmetlerin dünya çapında kullanılmasının sonucu. tabi bunun yanında endüstri 4.0 pekçok riski de beraberinde getiriyor. beni su an en çok endişelendiren ve merak ettiren cyber risk ve şirketlerin bunun önlemek için nasıl yazılımlar geliştirdiği. eğer inovasyon ve siber güvenlik arasında doğru bir denge kurulamazsa, big datanın şirketi mahvedecegi açık hatta nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama şirketlerin siber risk açığından dolayı yapacağı zararın yıllık 400 milyon dolar dolaylarında olması bekleniyor.
397 entry daha
hesabın var mı? giriş yap