190 entry daha
  • [4/26/2016: elden geçirildi]

    budistlerin, hinduların keşfettiği son şey nedir?baptistlerin,evanjelistlerin,mormonların son keşfi nedir?animistler,pagan`lar?

    evet, psikoloğum "rutininde değişiklikler yap, kendine küçük sürprizler hazırla" dedi, ben de müslümanları savunmaya geldim.... şaka tabii, psikoloğum yok, deli miyim ben? her zamanki gibi kendi kendime konuşurken dedim bunları.

    (mesajlar üzerine: asıl şaka son kısım arkadaşlar, psikoloğa gidenler deli değil. kızarkadaşım da gidiyor, gayet memnun, siz de gidin. ama tabii benim kızarkadaşım deli)

    ***

    bu basit laf sokmaların benim için yararı, iki ilginç konu hakkında düşünmeye zorlaması:

    1) kaşif hakkında..

    aslında ne kadar ufak bir kesimimizin bir halta yaradığını farkettim. belki nüfusun %1'i bile değil. en büyük ekonomi olan abd'nin gsmh'sinin sadece %1-2'si sivil ar-ge'ye gidiyor ve o küçücük dilimden nasa gibi insanlığı kurtaracak kurumlar besleniyor.

    çoğumuz ya asalak ya da "destek ünitesi"yiz. mesela sigortacılığın, muhasebeciliğin yararları var ama bizi ilerletmiyorlar, mevcutu idare ediyorlar.

    dünya yarın patlayacak olsa ve en işe yarayanlarımızı bir mekiğe doldurmam gerekse, hiç öyle kura çekmeme gerek kalmazdı, tam tersine o mekikte boş yer bile kalırdı. (kendimi de koymam o mekiğe. napıcam uzayda bir sürü nobellinin arasında? o eziklikle yerçekimsiz ortamda bile yere yapışıp kalırdım)

    ***

    2) keşif hakkında....

    insanlar artık eureka! diye bağırıp küvetlerden fırladıkları gibi patent ofislerine koşturamıyorlar. keşke toplumun örf ve adetleri buna izin verse.

    öyle keşifler buluşlar artık pek mümkün değil. 10 milyar dolar harcayıp parçacık hızlandırıcı yapacaksın, 100 milletten adam toplayıp çalıştıracaksın, sonra 0.00000001 saniye yaşayan bir parçacık keşfedeceksin, anca öyle oluyor. ölme eşeğim ölme, dön elektronum dön.

    bunlar sayılı projeler oldukları için, artık bilime ve teknolojiye katkının büyük kısmı, çok ufak parçalar halinde yapılıyor. bunun da bir takım dolaylı ölçü birimleri var: nobel ödülü bir ölçü birimi ama sadece "max" değerini veriyor (o alanın zirve noktası), bizeyse histogramı lazım.

    mesela makale sayısı, referansları ve akademik nüfuz puanın daha iyi bir ölçü birimi. veya patent sayısı.

    şimdi müslüman ülkelerde veya müslüman çalışanlar tarafından son 100 senede patent alınmamış mı? makalelere referans verilmemiş mi?

    tabii o patentlerin çoğu işe yaramaz şeyler. rakip şirketleri lisans bedeli ödetmeye zorlamak için silah gibi kullanılmak üzere toptan alınıp satılıyorlar. ve evet, müslüman ülkelerde nüfusa oranla yeterince patent alınmyor, saygın makale yayınlanmıyor, nobel ödülü kazanılmıyor vs... ama burada da başa dönüyoruz: bu zayıflık insanlığın ve dini toplulukların çoğu için geçerli.

    ***

    şimdi müslümanlardan kazandığım tüm krediyi kaybetme zamanı:

    1) keşifler ve dinlerden bahsederken söylemeden olmaz: allah yahudilerden razı olsun. allah tüm laboratuvarlara, makale editöryalarına, tüm mason localarına, illuminati hücrelerine, yatırım bankaları yönetim kurullarına birer yahudi ihsan eylesin. amin.

    2) oltaya gelip, "son keşfedilen şey" diye, çoğu 1000 senelik olan müslümanların en büyük 20 icadının sıralandığını gördüm. halbuki biz bunları kitaplarımızda çürütmüştük: (bkz: #24829693)
185 entry daha
hesabın var mı? giriş yap