• erotik arzunun ilk özelliği her zaman girecek ya da fethedecek olduğu ya da kendisine girecek ya da kendisini fethedecek olan başka bir kişiye, bir nesneye yöneltilmiş, bir haz arayışıdır; hem bir engeli aşmayı hem de seçilen nesneyle bir olmayı ima eden yakınlaşma, kaynaşma ve iç içe geçme özlemidir. (...)

    erotik arzunun ikinci özelliği, birbirini tamamlayıcı kaynaşma deneyimini yaşamak için, partnerin cinsel heyecanıyla ve orgazmıyla özdeşleşmedir.buradaki birincil öğe ötekinin arzusundan alınan haz, ötekinin benliğin cinsel arzusuna verdiği karşılıkta dışa vuran aşk ve getirdiği esrimeli kaynaşma deneyimidir. aynı zamanda iki cinsiyetin ikisi de olma, gündelik hayatta cinsleri ayıran aşılmaz engellerin bir an için aşılması duygusu, cinsel fethin girme ve sarıp sarmalanma özelliklerinin yerine gelmesi ve bunlardan zevk alınma duygusu da vardır. bu bağlantı içinde, anatominin bütün "giren" parçalarının ve bütün "kuşatıcı" ya da "girilebilir" deliklerin simgesel bir yer değişimi, erotizmin bütün bölgelerden gelen uyarılarla yoğunlaşması, cinsel heyecanda "bölgesel karışıklığa" doğru beklenen bir gerileme ve sonunda cinsel eylemlilik ya da ilişki halindeki iki katılımcının da bütün beden yüzeyine yansıyan fantezilerin ve deneyimlerin birlikte akıp gidişinin işaretidir. (...)

    erotik arzunun üçüncü özelliği bir ihlal duygusu, bütün cinsel karşılaşmalarda ima edilen bir yasağı, cinsel hayatın ödipal yapılaşmasından türeyen bir yasağı delme duygusudur. bu duygu birçok biçim alır; en basit ve en evrensel olanı cinsel heyecanın mahremiyeti kadar beden yüzeylerinin de mahremiyetini koruyan gündelik toplumsal kısıtlamaların ihlalidir. (...) ama ihlal aynı zamanda baştan çıkarıcı cilve ve sakınma olarak deneyimlenen cinsel nesnenin kendisine karşı da bir ihlal anlamına gelir. erotik arzu cinsel nesnenin kendini hem sunduğu hem de sakındığına ilişkin bir duygu uyandırır ve dolayısıyla cinsel nesneye giriş ya da o nesnenin sarıp kuşatılması ötekinin sınırlarının ihlalidir. bu anlamda ihlal, aynı zamanda nesne karşısında bir saldırganlığı ifade eder; haz verici tatminiyle heyecan uyandıran, acıdan alınan zevki tekrar tekrar yaşama kapasitesi olan ve bu kapasiteyi nesneye yansıtan saldırganlıkla ilgilidir. saldırganlık haz vericidir de; çünkü bir sevme ilişkisi içinde yaşanır. biz de böylece saldırganlığı aşkla bütünleştirir ve kaçınılmaz belirsizlikler karşısında güvende oluruz.

    erotik arzu genital heyecanı ve orgazmı, ötekiyle kaynaşma, nihai bir gerçekleşme ve benliğin sınırlarını aşma duygusu veren bir kaynaşma deneyimine dönüştürür. bu kaynaşma aynı zamanda orgazm deneyiminde kişisel deneyimin biyolojik özellikleriyle birlik duygusu da verir. ne var ki, yine aynı şekilde kendini bir kurban gibi hissetmek kadar başkasının verdiği acının nesnesi olmak ve saldırgan nesneyle özdeşleşmek de aşk içinde kaynaşmayı pekiştiren acı içinde birleşme duygusu yaratır. (...)bu anlamda erotik arzu teslimiyeti, ötekinin kölesi olmayı kabul etmeyi ve aynı zamanda ötekinin kaderine hakim olmayı da içerir.(...) hem haz hem acıda benliğin sınırlarını o an için silen yoğun bir duygusal deneyim, hayata belki de asli anlamını veren bir deneyim, cinsel ilişkiyle dinsel esrikliği birleştiren bir aşkınlık, günlük varoluşun kısıtlılıkları ötesinde bir özgürlük deneyimi vardır.

    (otto kernberg, aşk ilişkileri normallik ve patoloji)
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap