6 entry daha
  • bir süredir duyduğumuz, her geçen gün daha fazla duymaya başlayacağımız, belli bir süre sonra da hayatımızın ortasına yerleşecek yeni bir dönemin adı.

    şu sıralar ülkemizin gündemi, bu dönemi neresinden yakalayacağımız üzerine kurulu.

    yine geçmişte birçok konuda olduğu gibi bu akımı yıllar sonrasından takip ederek ve sadece kopyalayarak mı yer edineceğiz yoksa dünya ile aynı anda ve entegre bir şekilde sistemin içerisinde yerimizi alabilecek miyiz?

    her ne kadar bu sistemin içerisinde en başından itibaren bulunabilecek çok güçlü firmalarımız ve beyin gücümüz olsa da, şahsi inancım yine bu akımı yakalamayı başaramayacağımız yönündedir. geç kalmak üzereyiz ve büyük bir ihtimalle çok kısa bir süre sonra, gel kaldık diyeceğiz.

    aslında endüstri 4.0 hepimizin kafasında yıllardır yer alan görüntülerin gerçekleşmesi. nasıl interneti önümüze koydular ve kullanmaya başladık, bunun bize yansıyacak kısmı da bu kadar kolay olacak.

    öncelikle kullandığımız makineler daha elektronik, daha otomatik daha sanal bir gerçekliğe sahip olacak. makinelerden kastım; içeriğinde bir şekilde elektronik bulunan her türlü alet.

    bu elektronik yapı, içerisinde bulunan ağ sistemi ve internet ile düşündüğümüzden biraz daha fazla otomatikleşecek ve bu otomatik sistemler sanal olarak elimizin altında olacak. tabi en önemlisi gerçek zamanlı bir şekilde bağlantı sistemi oluşturulması.

    yani, şöyle düşünelim; bir seramik fabrikasında 30 tane farklı özelliklere sahip makine var. bu makineler her ne kadar birbiri ile entegre ve tam otomatik olsa da içerisinde akıllı bir sistemi barındırmıyor. ınternet ile birbirine bağlanmış makineler arasındaki iletişim ve süreç yönetimi girmek üzere olduğumuz sistem içerisinde hem fabrika içi hem de fabrika dışı tüm etmenlerle de entegre haline gelecek. burada önemli olan nokta şu - fabrika içi ve fabrika dışı- endüstri 4.0'da sınırlar kalkıyor.

    hani hep konuşulur ya, satın alma zinciri ve lojistik zinciri arasındaki fark gibi.

    şu anda sahip olduğumuz sistem satın alma zincirine bir örnek ama endüstri 4.0 ile lojistik zincirinin tüm ağları birbirine bağlanmış olacak. bu zincirde herhangi bir aksaklık olması durumunda, soruna vardiya müdürü müdahale etmeyecek, vardiya müdürü evinde uyurken, vardiya şefi olan robot sorunu görecek ve vardiya müdürünün cep telefonuna bilgi notu gönderecek. bilgi notuna aldığı cevabı da fabrikada uygulayacak. üretim sisteminin içerisinde çalışan insan sayısı düşecek, bu da ilk aşamada istihdamda azalamaya neden olacak gibi görünüyor ancak varılacak sonuç bu olmayacak, nitelikli istihdamda artışa gerek duyulacak. know how her zamankinden daha önemli hale egelecek.

    bir başka konu, big data dedikleri şu veri toplama ve analiz kısmı. şu anda bir veri analizi yapmak istediğimizde, öncelikle buna karar vermemiz gerekiyor. oysa ki sanayi 4.0’da veriler gerçek zamanlı olarak analiz edilebilecek. üretim sisteminde otomatik olarak akan veriler, otomatik olarak analiz edilecek ve otomatik sonuçlar ortaya koyacak. bu otomatik sonuçlar da yine otomatik olarak süreci iyileştirmede kullanılacak.

    diyelim ki fabrika yeni bir ürün geliştirmek istiyor çeşitli deneme üretimi, maliyet çalışması, hangi makinenin kullanılacağı vb ile ilgili fizibilite yapılacak. hiçbirine gerek yok. sanal bir fabrika oluşturulacak ve yeni ürün bu fabrikada denenecek.

    bütün bunların ne faydası olacak. verimlilik artacak ve maliyetler düşecek. dolayısıyla bu sistemin içinde ne kadar çabuk yer edinirsek rekabet gücümüz o kadar artacak ya da tam tersi edinemediğimiz ölçüde azalacak.
397 entry daha
hesabın var mı? giriş yap