2 entry daha
  • eleştirel kuramın kurucusu olan gramsci'den etkilenip dünya sistemini ve uluslararası ilişkiler kuramını eleştirel teoriye/kurama göre yorumlamıştır, cox'a göre dünya düzeninin üretiminin ve yeniden üretiminin anlaşılması için ''uluslararası ilişkiler kuramının temel konusu olması gereken devlet/ -sivil toplum bağlantısı'' üzerinde odaklanmak gerektiğini düşünür cox. cox'un önerisi, uluslararası ilişkiler kuramının devletin, toplumsal sınıfların ve dünya düzeninin tarihsel eklemlenme tarzlarını çözümlemeyi amaçlamasıdır. eleştirel teori de gramsci hegemonya kavramı üzerinde durmuştur, gramsci'ye göre hegemonya kavramını değerli kılansa, hegemonyanın iki temel boyutu olan egemenlik ve rıza elde etme süreçlerini birbiriyle ilişkili ele almasıdır, gramsci'nin hegemonya kavramı realizmdeki baskın güç/iktidar egemenliği hegemonyasından farklıdır.

    robert cox'a göre hegemonya önerisi şudur;

    ''hegemonik olmak için bir devlet kavramsal düzeyde evrensel olan bir dünya düzenini kurmak ve korumak zorundadır: bir devletin dolaysız olarak diğerlerinin sömürdüğü bir düzen değil fakat ülkelerin (en azından hegemonya alanı içindeki devletlerin) kendi çıkarlarını hegemonik devletin çıkarlarına uyum gösterebilecek bir tarzda formüle ettikleri bir düzen. böylesi bir düzen sadece devletler-arası terimlerle algılanamaz, çünkü çıkarların uyumluluğu hem ideolojik hem de toplumsal grupların rızalarını içerir. kurulacak dünya düzeninin hegemonik olması sadece devletler-arası ilişkilerin değil, ayrıca sivil toplum ilişkilerinin düzenlenmesinin de gerektirir: kendi alanı içinde yer alan ülkelerin toplumsal sınıfları arasında bağlantıyı ortaya çıkaran bir global üretim tarzının yaşama geçmesi'dir. ''

    robert cox , devlet/sivil toplum bağlantısı, kuramların tarihsel olduğu, yeni bir düzen kurmaya çalışıldığı ve yeniden üretimin onun için iktidar/egemenlik kavramlarıyla ilgili olduğunu anlayarak ve düşünerek okunması veya öğrenilmesi gereken araştırmacı, felsefeci bir kişidir.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap